0.3 C
Rīga
otrdien, 23 aprīlis, 2024

Tūkstošiem cilvēku Hjūstonā atvadījušies no Džordža Floida (+VIDEO)

 

Tūkstošiem cilvēku pirmdien Hjūstonā devušies atvadīties no Džordža Floida, kura nāve 25.maijā aizturēšanas laikā Mineapolē izraisījusi ASV plašus protestus pret rasismu un policijas vardarbību.

No Floida atvadījās vairāk nekā 6300 cilvēku, kas divās rindās plūda cauri baznīcai, kurā atradās Floida zārks. Gaidot rindā, vairumam cilvēku bija sejas maskas, lai samazinātu iespēju inficēties ar jauno koronavīrusu. Atvadīšanās kopumā ilga vairāk nekā sešas stundas.

Ugunsdzēsības dienests ziņo, ka karstuma dēļ vairākiem cilvēkiem acīmredzot palicis slikti un viņi nogādāti slimnīcā.

“Man prieks, ka viņš dabūja tādu atvadīšanos, kādu bija pelnījis. Es vēlos, lai policijas slepkavošanas beidzas. Es vēlos, lai viņi reformē procesu, lai panāktu taisnīgumu, un apturētu slepkavošanu,” sacīja 46 gadus vecais Markuss Viljams, kurš bija ieradies atvadīties no Floida.

Video

Floida nāvi nofilmēja kāds notikuma aculiecinieks. Video redzams un dzirdams, kā roku dzelžos saslēgtais Floids ir nogāzts zemē un saka, ka nevar paelpot. Viens no policistiem gandrīz deviņas minūtes tur celi uz Floida kakla, kamēr viņš cīnās pēc elpas un lūdz palīdzību, līdz apklust. Notikuma vietā redzami arī citi policisti.

Šis traģiskais gadījums atsauc atmiņā afroamerikāņa Ērika Gārnera nāvi aizturēšanas laikā 2014.gadā.

Abu vīriešu pēdējie vārdi “Es nevaru paelpot” kļuvuši par saukli protestos pret rasismu un policijas vardarbību.

Protesti Savienotajās Valstīs turpinājās arī pirmdien, neskatoties uz risku veselībai, ko rada jaunā koronavīrusa pandēmija.

Jau ziņots, ka Floida nogalināšanā apsūdzētais policists Dereks Čovins pirmdien pirmo reizi stājās tiesas priekšā. Tiesa noteica, ka viņš var tikt atbrīvots no apcietinājuma pret miljonu līdz 1,25 miljonus dolāru lielu drošības naudu. Čovinam vēl nebija jāatbild uz jautājumu, vai viņš atzīst savu vainu viņam izvirzītajās apsūdzībās.

Pārējiem trim policistiem, kas apsūdzēti par līdzdalību Floida slepkavībā, ir noteikta no 750 000 dolāru līdz miljonam dolāru liela drošības nauda katram.

Autors: Nozare.lv/Dieviete.lv

09.06.2020.

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.