1.1 C
Rīga
sestdien, 20 aprīlis, 2024

Kāda jēga šķirot atkritumus, ja tos savāc viena atkritumu mašīna? – jautājums atbildēts

 

Nav noslēpums, ka ne viens vien atmetis ar roku atkritumu šķirošanai, to pat nesākot, jo redzēts, ka sašķiroto materiālu savāc viena un tā pati atkritumu mašīna, liekot uzdot retorisku jautājumu: “kāda jēga?”. Kā izrādās, beidzot noslēpumainības plīvurs ir kritis! Visām spekulācijām par to, kāpēc šķirotos atkritumus savāc viena mašīna, galu ir darījusi Latvijas Šķiratlona izlases trenere Viktorija, kuras jaunākajā vloga ierakstā saprotami izskaidroti šķiroto atkritumu savākšanas principi.

“Ne viss ir tā, kā izskatās. Šķirotos atkritumus izved līdzīgās mašīnās kā sadzīves atkritumus vai tajās pašās – tikai atsevišķā reisā. Lai taupītu resursus, reizēm vienā auto iekrauj kopā gan plastmasu, gan kartonu, kurus pirms pārstrādes vienu no otra nošķiro. Pēc līdzīga principa pilsētās tiek organizēta satiksme. Tramvajs taču arī brauc viens un tas pats, bet maršruti mainās. Katram taču nepērk savu. Tāpat ir arī ar atkritumu mašīnām, kas brauc dažādos reisos. Šodien pēc stikla, rīt pēc vieglā iepakojuma, bet parīt pēc sadzīves atkritumiem,” skaidro Šķiratlona trenere.

Kā uzsver Viktorija, ik gadu Latvijā tiek saražoti vairāk nekā 700 000 tūkstoši tonnu atkritumu, no kuriemaptuveni 70% ir iespējams pārstrādāt. “Ja visi atkritumi tiktu sašķiroti un lielākā daļa tiktu atkārtoti pārstrādāta, būtu virkne ieguvumu – tiktu patērēts krietni mazāk ūdens, elektroenerģijas un citu resursu jaunu lietu saražošanai, un mēs maksātu mazāk par atkritumu izvešanu,” tā Šķiratlona trenere.

 

Autors: Deepwhite 03.04.2018

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.