0.6 C
Rīga
piektdien, 26 aprīlis, 2024

Grūtnieces pie automašīnas stūres! Cik droši tas ir mammai un mazulim?

 

Mammas vēders ļoti labi pasargā mazuli, bet pārvietošanās ar automašīnu  var radīt risku iekļūt ceļu satiksmes negadījumā. Pasaules medicīnas iestādes konstatējušas, ka ik gadu ap 32 800 grūtnieču tiek iesaistītas automašīnu avārijās.

Uzzini, kā pārliecināties, ka pavadītais laiks automašīnā ir gana drošs jūsu mazulim un jums pašai, un kāpēc vienmēr vajadzētu konsultēties ar ārstu, ja notikusi pat mazākā sadursme un jums pašai liekas, ka  nekādas problēmas nav radušās.

Kā saglabāt drošības sajūtu man un mazulim atrodoties uz ceļa?

Četri padomi, lai braukšana būtu drošāka:

1.Piesprādzējies pareizi. Grūtniecēm automašīnas drošības jostas svarīgi ir lietot korekti, t.i. jostas apakšdaļai jāatdodas zem vēdera, nekādā gadījumā uz vai virs vēdera.

vazvs

2. Esi pasažieris. Ja iespējams, tad labāk izvēlaties būt par pasažieri nevis automašīnas vadītāju, īpaši tad, ja esat pēdējos grūtniecības mēnešos, kas vēders ir tuvā saskarsmē ar automašīnas stūri.

3. Nesēdiet pārāk tuvu stūrei. Ja nu nākas būt autovadītājam grūtniecības laika, tad svarīgi ir ievērot nelielu distanci no stūres un vēdera –atbīdiet krēslu nedaudz atpakaļ. Pārliecinieties, ka stūre nav vērsta uz vēderu, bet gan uz krūtīm.

4. Izvairieties liekties uz priekšu. Sēdiet taisni ar atspiestu muguru pret sēdekli ar kārtīgi piestiprinātu drošības jostu. Tas mazinās kustības iespējamību uz priekšu sadursmes gadījumā un ļaus gaisa spilveniem darboties pareizi.

Kā rīkoties, ja notikusi sadursme?

Ja ir notikusi pat neliela sadursme, noteikti nepieciešams nekavējoties konsultēties ar ārstu. Ārsti noteikti ieteiks doties uz pārbaudi – būtu nepieciešamas pārbaudīt mazuļa sirdspukstus, kā arī pārliecināties vai nav kādas citas traumas. Sadursmes laikā, vai notikt placentas atdalīšanās – ja placenta daļēji vai pilnībā atdalās no dzemdes, tas var izraisīt priekšlaicīgas dzemdības.

Vai gaisa spilveni ir droši grūtniecēm?

Eksperti atzīst, –  jā, tie esot droši. Drošības jostu pareiza izmantošana un gaisa spilvena korekta darbība nodrošina grūtniecei pietiekamu aizsardzību, svarīgi atcerēties, ka nepieciešams ieturēt pēc iespējas lielāku distanci to automašīnas stūres.

Būsim drošas uz ceļu, sargāsim savu mazuli un labāk izvēlēsimies būt pasažieres!

 

Avots: babycenter.com

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.