6.8 C
Rīga
ceturtdien, 25 aprīlis, 2024

Vecāku pikets pie Jūrmalas domes pagaidām atlikts

 
Attēls: Publicitātes

Piektdien, 20.aprīlī, Jūrmalas domes telpās priekšsēdētāja vietnieces Ritas Sproģes (Zaļo un Zemnieku savienība) vadībā notika pirmā Darba grupas sēde ar vecāku pārstāvju piedalīšanos, kurā tika skatīts sākumskolas „Taurenītis” reorganizācijas jautājums.

Pēc aktīvas vecāku protesta uzsākšanas tikšanās laikā š.g. 10. aprīlī no Jūrmalas domes priekšsēdētāja Gata Trukšņa (ZZS) puses tika saņemts solījums, ka tiks izveidota darba grupa iespējamo risinājumu izvērtēšanai. Saņemtie solījumi no Domes priekšsēdētāja puses bija par pamatu saskaņotā vecāku 11. aprīļa piketa atlikšanai.

Kā zināms, aprīļa sākumā sākumskolas „Taurenīša” vecāku sašutumu izsauca to rīcībā nonākusī neoficiālā informācija par to, ka Jūrmalas dome bez plašākas apspriešanas bērnudārzu vietu jautājuma risināšanai plāno reorganizēt veiksmīgi strādājošo sākumskolu (lasi – likvidēt 1.-6.klases) „Taurenītis”. Diemžēl neoficiālā informācija apstiprinājās.

Veiktā „Taurenīša” izglītojamo vecāku aptauja* (drīkstēja balsot tikai katras grupas/klases viens audzēkņa vecāks) skaidri rāda, ka 181 (95,7%) bērna pārstāvis ir par sākumskolas “Taurenītis” palikšanu esošajās telpās Dubultos. Kopā tika saņemtas 189 balsis, no tām 2 balsis bija pret sākumskolas palikšanu esošajās telpās, 5 vecāki izvēlējas atbildi “Nezinu”, vēl 1 vecāks izvēlējās “Cita atbilde”.

Pirmajā sēdē vēlreiz apstiprinājās, ka Jūrmalas dome tiešām ir iecerējusi sākumskolu reorganizāciju – 1.-6. klases pārcelšanu uz citām telpām Majoros vai Lielupē, kurai tiek plānota daudz miljonu EUR rekonstrukcija. Taču priecē un pamatotas cerības rada fakts, ka sēdes laikā no domes puses un Jūrmalas izglītības pārvaldes puses tika saņemts apliecinājums, ka sasteigti un nepārdomāti lēmumi netiks pieņemti, un kopīgi tiks izskatīti visi iespējamie risinājumi gan sākumskolu, gan pilsētas kopējās interesēs.Tiks izvērtēta arī sākumskolu līdzšinējā statusa un atrašanās vietas saglabāšanas iespējamība.

Attēls: Publicitātes

Iespējamo risinājumu meklēšanu darba grupas ietvaros ir paredzēts pabeigt sešu mēnešu laikā, kā rezultātā deputātiem izskatīšanai tiks piedāvāts(i) risinājums(i), kas ietvers gan sākumskolu audzēkņu un personāla, gan arī pilsētas intereses. Par Jūrmalas domes pārdomātu patreizējo pozīciju liecina arī saņemtais solījums, ka līdz Darba grupas darbības beigām, nekādi lēmumi šajā sakarā netiks pieņemti. Jūrmalas domes pārstāvji izglītības reformu iecerējuši īstenot sākot no 2020./2021.mācību gada.

Darba grupas sastāvā ietilpst deputāti, administrācijas pārstāvji, Jūrmalas Izglītības pārvaldes vadošie darbinieki, Izglītības konsultatīvās padomes vadība un abu sākumskolu direktores. Darba grupai ir pieaicināti arī pa diviem vecāku pārstāvjiem no katras sākumskolas, kas gan nav grupas locekļi un kuriem nav arī balss tiesību lēmumu pieņemšanā.

Piektdienas sēdes laikā tās dalībnieki vienojās par pirmajiem uzdevumiem iesaistītajām pusēm, kas ir- nepieciešamo ekonomisko aprēķinu un demogrāfijas statistikas sagatavošana, sākumskolu piemērotība 2020.gada valsts normatīvo aktu prasībām, kā arī iespējamo risinājumu izvērtēšana.

Uz doto brīdi, kā iespējamie risinājumi tiek izskatīti:

  • Pārcelt sākumskolas -6. klases skolēnus kopā ar mācību programmām un pedagogiem uz kādu citu jau strādājošu Jūrmalas skolu (Majoros, Lielupē);
  • Sākumskolas savu darbu turpina pašreizējā statusā un vietā;
  • Sākumskolas pārvietošana uz citām jaunām telpām, tādējādi atbrīvojot telpas bērnudārzam.

Vecāku pārstāvjiem optimismu dod arī Jūrmalas domes novērtējums sākumskolas „Taurenītis” sasniegumiem izglītības jomā, tas dod pamatu cerēt, ka domes priekšsēdētāja G.Trukšņa (ZZS) 2011.gadā izteiktajiem vārdiem (Jūrmalas Alternatīvās skolas kontekstā):„Par pamatu jebkuras skolas reorganizācijai, pārvietošanai vai likvidēšanai nedrīkst būt ekonomiski motīvi, galvenais ir izglītības kvalitāte,” ir pēctecība un tie spēs atspoguļoties arī pašreizējā rīcībā.

„Taurenītī” jau 26 gadus tiek īstenots izglītības modelis, kurā apvienota pirmsskolas iestāde un sākumskola (1.-6. klase). Šāda modeļa efektivitāti apstiprina skolēnu sekmes un sasniegumi dažāda līmeņa mācību olimpiādēs. Piemēram, 2018.gada valsts diagnostikas darbos „Taurenīša” 3.klases rādītāji bija 82,49%, Jūrmalā – 77,88%, bet Latvijā – 74,06%, 6.klases rādītāji – attiecīgi 83,48% „Taurenītim”, 63,65% Jūrmalā un 58,73% Latvijā.

Darba grupas uzdevums nav viegls, jo arī vairāki pedagogi ir teikuši, ka uz “Taurenīti” citās skolas telpās neies strādāt. Kā arī jau minētā aptauja* uzrāda, ka lielākā daļa vecāku, proti, 116 balsis jeb 64,4% visticamāk bērnus vedīs uz Rīgu vai citām pilsētām. No saņemtajām 186 atbildēm, tikai 64 (34,4%) bērnu vecāki atbildēja, ka visticamāk skolas gaitas turpinās Jūrmalā, 6 vecāki izvēlējās “Cita atbilde”.

Tas ir jāņem vērā, ja plāno ilgtspējīgas izglītības attīstību Jūrmalā, situācijā, kad ap 250 bērnu katru rītu no Jūrmalas brauc uz Rīgas vai citu pašvaldību skolām, tajā pašā laikā Jūrmalā skolu piepildījums ir 55%.

 

*1 “Taurenīša” vecāku aptaujā nav iekļauts 6.klases izglītojamo vecāku viedoklis organizatorisku iemeslu dēļ.

 

Autors: Sākumskolas „Taurenītis” vecāku pārstāvji 23.04.2018

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.