2.5 C
Rīga
otrdien, 19 marts, 2024

Sulīgai grila sezonai: padomi gardām marinādēm

 

Tuvojoties grila sezonai, arvien vairāk meklējam jaunas grilēšanas tendences, jaunas garšas, produktus un veidus, kā marinēt un kādas garšvielas izvēlēties. Liela daļa ražotāju jau gatavo garšvielu maisījumus ar norādēm liellopa gaļai, cūkgaļai, vistas gaļai vai zivīm. Tiesa, mazāk ir garšvielu maisījumu, kuri piemēroti dārzeņiem un, piemēram, baltajām zivīm. Rimi Gardēžu komandas šefpavārs Normunds Baranovskis sniedz nelielu ieskatu gaļas produktu tendenču, garšvielu un marinēšanas pasaulē.

Gaļa un marinēšanas ilgums

Lai iemarinētos, gaļai būs nepieciešams no 12 stundām līdz trīs diennaktīm, atkarīgs no gaļas un tās audu blīvuma. Tītara un vistas gaļai būs nepieciešamas mazāks laiks marinēšanai,nekā, piemēram, liellopa vai jēra gaļai. Parasti zivis netur marinādēs ilgi, un marinādi neizvēlas pārāk skābu, jo grilējot zivs var izjukt. Tā vietā zivis var iemarinēt dažas (līdz 10) minūtes pirms to pagatavošanas. Normunds Baranovskis stāsta: “Ir vēl viens variants – ar otiņu uzklāt marinādi grilēšanas laikā. Šāda tipa marinādēm tiek pievienots vairāk saldinātāja (medus, cukura vai kļavu sīrupa), lai veidotu karamelizētu un kraukšķīgu garoziņu. Šīs marinādes lieto ātri pagatavojamiem grila ēdieniem – zivs filejām, dārzeņiem un jau gatavai gaļai, piemēram, iepriekš novārītām cūkgaļas ribiņām, kas iemarinētas barbekjū mērcē.”

Marinēšanas pamati

Lai marinētu gaļu, Rimi Gardēdis, pavārs Normunds Baranovskis iesaka marinādi gatavot, iejaucot garšvielas lielākā šķidruma daudzumā, lai tas pārklātu visu gaļu. Šis ieteikums gan nederēs, ja marinē gaļu vakuumā. Tad pietiks vien ar garšvielu maisījumu un nedaudz eļļas. Taukainākām gaļām izvēlies uz ūdens, dārzeņu vai citrusaugu sulas bāzes gatavotas marinādes, citādi tās var pārāk ātri apdegt. Ja gaļa vai zivs ir liesāka, gaļai vajadzēs piešķirt nedaudz sulīguma. To var iegūt, marinējot skābpiena produktos vai eļļas un citrusaugļu, kā arī skābo dārzeņu vai ogu marinādēs.

Pagatavošana

Kad esi izvēlējies marinādi, sagatavo gaļu vai dārzeņus, sagriežot tos sev iecienītākā izmēra gabalos. Pārklāj ar marinādi un liec vēsā vietā nostāvēties. Gaļas iesaka marinēt, uzliekot tās zem sloga. Tādā veidā garšas pilnīgāk savilksies. Ilgāk gatavojamām gaļām nevajadzētu izvēlēties pārāk cukurotas marinādes, tad gaļa var pārlieku ātri apdegt. Šāda tipa marinādes labāk lietot apslacīšanai dažas minūtes pirms pasniegšanas.

Ja esi visus jau gatavos garšvielu maisījumus izmēģinājis un vēlies pagatavot savējo, droši eksperimentē un ļaujies fantāzijai! Atceries, ka marinādei vajadzēs skābumu, sāļumu un saldumu, kā arī garšas noti no visas pasaules pieejamām garšvielām. Piešauj nedaudz arī asumiņu, un marināde būs izdevusies. Atceries, ka sāli, garšvielas un skābumu vari pievienot nedaudz vairāk, nekā gatavojot ikdienā, jo liela daļa marinādes paliks traukā.

Skābumam var izmantot etiķi, citrusaugļu sulas, kefīru, jogurtu, svaigi maltus tomātus, rabarberus un citus skābus produktus.

Receptes

Normunds Baranovskis iesaka dažus iecienītus garšvielu maisījumus, kurus noteikti varēsi izmēģināt šī gada grilēšanas sezonas laikā. Visas sastāvdaļas vari maisīt sev tīkamās proporcijās un veidot savu individuālo garšu. Šajos maisījumos tiek izmantotas kaltētās garšvielas, jo tās ir daudz spēcīgākas, bet tas nenozīmē, ka nevari izmantot svaigas. Sāls netiek norādīta, jo to iesakām pievienot pēc pagatavošanas.Visas šīs marinādes var veidot gan uz eļļas, gan kefīra vai ūdens bāzes.

Barbekjū garšvielu maisījums: malta saldā paprika, timiāns, ķiploku pulveris, čili, kajēnas pipari, brūnais cukurs.

Meksikāņu garšvielu maisījums:čili pulveris, raudene, kumins (savvaļas ķimenes), kajējas pipari, sīpols, svaigi čili, laims (sula un miziņa).

Itāļu garšvielu maisījums:timiāns, raudene, ķiploku pulveris, svaigs baziliks un svaigs rozmarīns, pētersīļi (olīveļļa, ja nepieciešams).

Vjetnamiešu  garšvielu maisījums: zvaigžņu anīss, kanēlis, ķiploks, ingvers, piparmētra, laims (sula un miziņa).

Indijas garšvielu maisījums:kumins (savvaļas ķimene), koriandra sēklas, sinepju sēklas, čili pulveris, kurkuma pulveris.

Pikantais čili maisījums:ķiploku pulveris, kumins(savvaļas ķimenes), raudene, saldās paprikas pulveris, kajēnas pipari, čili piparu pulveris, pētersīļi.

Latviešu garšvielu maisījums:dilles, ķiploku pulveris, sīpols, lauru lapa, smaržīgie pipari, cukurs, etiķis vai citronskābe.

 

Autors: Rimi Latvia 23.04.2018

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.