15.3 C
Rīga
ceturtdien, 28 marts, 2024

Pirmā palīdzība sev un draugam. Jāzina katram bērnam!

 

Vasaras brīvlaiks teju jau klāt! Tomēr veldzējošās peldes, spēles brīvā dabā, pastaigas mežā un pikniki var sagādāt arī zināms raizes. Kā rīkoties, ja nelaime piemeklējusi pašu vai draugu, stāsta Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Medicīnas fakultātes students Mareks Marčuks, kas 1. jūnijā, Bērnu dienas festivālā, “Esena dārzos” Rīgā vadīs nodarbību par pirmās palīdzības sniegšanu sadzīviskās situācijās.

Atzīmējot skolēnu vasaras brīvlaika sākšanos un Starptautisko bērnu aizsardzības dienu, Latvijas vecāku organizācija “Mammamuntetiem.lv” 1. jūnijā Rīgā, “Esena Pārdaugavas dārzos”, rīko Bērnu dienas festivālu. Tajā līdzās skatuves programmai un sportiskām aktivitātēm būs iespēja apgūt pirmās palīdzības sniegšanu sev, draugam un ģimenes locekļiem dažādās ar vasaras aktivitātēm saistītās situācijās. Festivāls un aktivitātes ir bez maksas, pasākuma lieldraugi – Rimi Bērniem un “Esena Pārdaugavas dārzi”. Atbalsta Valsts reģionālās attīstības aģentūra.

Slīkšana.Peldes laikā gan baseinā, gan dabiskā ūdenstilpē vienmēr vienam otrs jāpieskata un ik pa laikam jāpārbauda, kur ir mans draugs, vai viņš nav aizpeldējis pārāk tālu, vai viņam viss kārtībā. Tāpat, peldot dziļumā, ik pa brīdim jāatskatās uz krastu un kritiski jānovērtē savi spēki – vai spēsi tikt atpakaļ.

Ja vajadzīga palīdzība tev:Ja jūti, ka vairs nespēj peldēt un sāc slīkt, centies skaļi un nepārprotami saukt pēc palīdzības, māt ar rokām un citādi pievērst apkārtējo uzmanību, lai tas netiktu sajaukts ar spēlēšanos. Ja redzi, ka kāds cits ūdenī uzvedas savādi, un neesi pārliecināts, vai viņš slīkst vai tikai muļķojas, vienmēr pārliecinies, piepeldot klāt un pajautājot, vai viss ir kārtībā.

Kā palīdzēt draugam: Jāatceras – pirms steidzies glābt draugu, pārliecinies pats par savu drošību. Ja dodies palīgā slīkstošam draugam, uzmanies, jo draugs var būt panikā, viņa tvēriens var būt spēcīgs un viņš var paraut tevi zem ūdens. Palīdzot draugam, vari izmantot kādu virvei piesietu objektu, pie kura pieķerties. Ja iespējams, piesaisti glābējus, kas atrodas tuvumā. Ja draugs pēc izvilkšanas no ūdens ir aizrijies ar ūdeni, mudini viņu klepot. Draugam var būt viegls šoks, apsedz viņu. Ja viņš ir bezsamaņā, pārbaudi elpošanu, liec kādam piezvanīt uz tālruni 113. Ja elpošana saglabāta, novieto cietušo stabilajā sānu guļā. Ja draugs neelpo, veic atdzīvināšanas pasākumus.

Lapsenes vai sirseņa kodums.Ja iedzēlusi lapsene vai bite, vispirms izņem dzeloni. Koduma vieta jānomazgā ar ūdeni un ziepēm. Uz dzēluma vietas ieteicams uzlikt kādu aukstu priekšmetu vai audumā ietītu ledu.

Tas var izglābt dzīvību:Ja zini, ka tev vai draugam ir alerģija pret lapseņu vai kādu citu insektu kodumiem, lieto antihistamīna medikamentus (ziedes vai tablešu veidā). Ja zināms, ka alerģija ir sevišķi izteikta – kļūst grūti elpot, pietūkst mēle vai lūpas, ir grūti runāt –, steigšus jāzvana 113. Ja tev vai draugam ir smaga alerģija koduma gadījumos, iespējams, ka ārsts ir izrakstījis adrenalīna injektoru šādām situācijām (EpiPen) – vienmēr ņem to līdzi, dodoties dabā. Ja iekodis sirsenis, nekavējoties meklē mediķu palīdzību.

Aizrīšanās.Ja ir notikusi aizrīšanās, bet joprojām vari runāt, elpot un klepot, tad svarīgi ir saglabāt mieru, veicināt klepošanu. Ja aizrijies ir draugs, jāmudina arī viņu klepot, tādējādi veicinot svešķermeņa izkļūšanu no elpceļiem. Ja ir saglabāta samaņa, bet klepus ir neefektīvs vai nav vispār, ir elpas trūkums, seja kļūst zilgana, tad draugam jāpalīdz – izdarot 5 uzsitienus pa muguru starp lāpstiņām virzienā uz priekšpusi un uz augšu. Pēc 5 uzsitieniem turpini ar 5 Heimliha paņēmieniem. Secīgi maini šīs abas darbības ik 5 reizes.

Pareiza Heimliha paņēmiena tehnika:Nostājies draugam mugurpusē, apliec rokas viņam ap ķermeni, vienu plaukstu saliec dūrē virs nabas, ar otru aptver pirmo un strauji uzspied uz vēdera augšdaļas virzienā uz iekšu un uz augšu. Ja draugam zūd samaņa, noguldi uz cietas virsmas stabilajā sānu guļā, pārbaudi elpošanu, liec kādam zvanīt 113. Ja nav elpošanas, sāc atdzīvināšanas pasākumus.

Lūzums.Pazīmes: tūska, zilums vai brūce, deformācija, sāpes, kustību ierobežojums.

Pirmā palīdzība lūzuma gadījumā:Apakšdelma lūzuma gadījumā, ja lūzums ir slēgts, – padari to nekustīgu, piemēram, ietinot roku trijstūrveida lakatā un fiksējot lakata galus ap kaklu. Ja ir kājas kaula lūzums, centies uzmeistarot šinu no cietiem materiāliem, novietojot abpus kājai un fiksējot/apsaitējot kāju kopā ar šinu. Papildus var uzlikt aukstumu. Spēcīgu sāpju gadījumā lieto vai dod draugam pretsāpju medikamentus un zvani 113.

Ja lūzums ir vaļējs:Vaļēja lūzuma gadījumā ir jāaptur asiņošana. Uzliec uz brūces tīru pārsēju vai apģērba gabalu, nospied to ar roku vai spiedošu pārsēju, kamēr asiņošana ir beigusies. Ja rokai vai kājai ir mainījusies forma, to netaisno un nekustini. Zvani 113. Bieža trauma ir deguna lūzumi. Par deguna lūzumu liecina spēcīga deguna asiņošana un deformācija. Šādā situācijā galva ir jānoliec uz priekšu, kā arī jāuzliek aukstums uz deguna saknes.

Apēsts indīgs augs.Ja ir apēsts indīgs augs, jāizdzer vismaz piecas glāzes ūdens.

Pirmā palīdzība:Vemšana kā simptoms ir ļoti vēlama, jo tādējādi indīgais augs vairs neatradīsies kuņģī. Ja nejūti vemšanu vai sliktu dūšu, to ir vēlams izraisīt, lai ātrāk atbrīvotos no apēstā. Iedzer aktivēto ogli – tā darbojas kā absorbents un kavēs toksīnu nonākšanu zarnu trakta asinsritē. Ja ir izteikti slikta pašsajūta, nomākta samaņa vai grūtības elpot, zvani 113.

Pēkšņa alerģiska reakcija.Pēkšņa un izteikta alerģija ir bīstama, jo var sākties elpceļu tūska ar elpošanas grūtībām. Ja kļūst grūti elpot, pietūkst mēle vai lūpas, ir grūti runāt, steigšus jāzvana 113.

Tas var glābt dzīvību:Ja zini, ka tev vai draugam ir šādas smagas alerģijas, piemēram, pēc lapsenes dzēliena vai kāda pārtikas produkta lietošanas uzturā, iespējams, ka ārsts ir izrakstījis adrenalīna injektoru šādiem gadījumiem (EpiPen) – vienmēr ņem to līdzi. Ja alerģiska reakcija nerada bažas par elpošanas grūtībām, no medikamentiem var lietot antihistamīna tabletes. Antihistamīna ziedes ir efektīvas, ja alerģiskā reakcija ir lokāla uz ādas. Ja tev vai draugam ir kāda alerģija no noteiktiem pārtikas produktiem, nekautrējies vienmēr pajautāt, vai kādā ēdienā šie produkti nav iekļauti.

Dzīvnieka kodums.Suņa vai kāda cita dzīvnieka koduma gadījumā ieteicams nomazgāt brūci ar ūdeni un virs brūces uzlikt tīru pārsēju.

Tas var glābt dzīvību: Steigšus dodies pats vai mudini draugu braukt uz tuvāko neatliekamās medicīniskās palīdzības punktu, kur var saņemt vakcināciju pret trakumsērgu, kas ir nopietna un letāla slimība, ja netiek savlaicīgi novērsta un sākas tās simptomi. Trakumsērgas profilaktiskās vakcīnas saņemšana ir obligāts pasākums visos gadījumos, kad iekodis savvaļas dzīvnieks vai mājdzīvnieks, par kura vakcināciju nav absolūtas pārliecības.

Apdegumi.Ja tas ir iespējams, jānovelk apģērbs no cietušās vietas, bet nekādā gadījumā nedrīkst plēst nost pie ādas piedegušās drēbes. Dzesē apdeguma vietu ar vēsu (15–17 °C) tekošu ūdeni vismaz 10 minūtes, ja ir termisks apdegums, un vismaz 20 minūtes, ja ir ķīmisks apdegums. Cietušajai vietai uzliec tīru, vēsu un saslapinātu audumu, bet cieši nesaitē. Ja nepieciešams, lieto pretsāpju medikamentus. Aizliegts uz cietušās virsmas kaut ko ziest, kā arī nedrīkst pārplēst pūšļus. Zvani 113 gadījumos, ja ir mainījusies apziņa, ir grūtības elpot, ir cietusi seja vai starpene, apdegums ir cirkulārs vai lielāks par cietušā plaukstu.

Elektrotrauma.Ir svarīgi noteikt, vai elektrotrauma ir iegūta no zemsprieguma vai augstsprieguma avota. Zemsprieguma elektrotraumas (līdz 1000V) gadījumā vispirms ir jāpārliecinās, vai vide apkārt ir droša. Centies uzmanīgi pārtraukt strāvas iedarbību uz draugu. Pārliecinies, vai draugs ir pie samaņas un elpo. Ja nepieciešams, zvani 113 un uzsāc atdzīvināšanas pasākumus.

Augstsprieguma traumas (virs 1000V) gadījumā uzreiz zvani 113 un informē par augstspriegumu. Netuvojies notikuma vietai, ja neesi pārliecināts, ka strāvas avots ir izslēgts, – var notikt elektriskā lauka izlāde. Ja esi pārliecināts, ka strāva ir atslēgta un draugs vairs nav saskarē ar strāvas avotu, veic atdzīvināšanas pasākumus, ja nepieciešams.

Čūskas kodums. Latvijā sastopamas trīs čūsku sugas: odze, zalktis un gludenā čūska. No tām indīga ir odze. Šīs čūskas kodums ir sevišķi bīstams.

Pirmā palīdzība: Ja čūska ir iekodusi tev vai draugam, nekavējoties zvani 113. Kamēr gaidi mediķus, nomazgā koduma vietu ar ūdeni un uzliec brūcei vieglu pārsēju. Atbrīvo skarto ķermeņa daļu no apaviem un pieguloša apģērba, rotām. Nekustini skarto roku vai kāju, ja tas ir iespējams. Aizliegts sūkt indi no koduma vietas, likt žņaugu vai kaut ko ziest uz koduma vietas.

Autors: www.mammamuntetiem.lv.

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.