11.1 C
Rīga
piektdien, 29 marts, 2024

Šefpavāra ieteikumi un receptes daudzveidīgai grila izmantošanai

 

Vasarīgs pikniks daudziem saistās ar jauku laiku, lielisku kompāniju un burvīgu grilēta ēdiena smaržu. Kādam labāk garšo paša marinēts šašliks, cits dod priekšroku grilsieram vai dārzeņiem, bet, lai kādus produktus arī izvēlētos, grilēšana ir aizraujošs process, kura gaitā var ļaut vaļu fantāzijai un atrast lieliskas garšu kombinācijas.

“Grila sezona ir sākusies, un atkal laiks uzmeklēt savu iecienītāko, uzticamāko grilu, notīrīt pēc ziemas guļas un likt lietā. Tos, kas grilēšanā ir iesācēji, gribu iedrošināt – tur nav nekā pārāk sarežģīta, un nav jābūt šefpavāram, lai grilētie ēdieni izdotos gardi,” saka Rimi Gardēdis, šefpavārs Normunds Baranovskis. Viņš atzīst, ka ne vienmēr gaļu marinē pats un labprāt iegādājas arī jau grilēšanai sagatavotus produktus, tomēr pašu gatavotās marinādes ļauj izpausties pavāra radošumam un padara ēdienus neatkārtojamus. Taču gan iesācējiem, gan tiem, kas jau izmēģinājuši spēkus grilēšanā, noderēs arī citi padomi.

Kā sagatavot grilu?

Izvēloties grila ogles, kas iepakotas papīra maisā bez plastikāta, arī maisu droši var izmantot iekuram, atgādina Normunds Baranovskis. “Lai grils labi iekurtos, ir jābūt gaisa vilkmei. Tas nozīmē, ka grila apakšā vismaz līdz pusei jāatver šīberis vai gaisa atvere. Kad ogles jau ir iedegušās, atveri var aizvērt un uzlikt grilam vāku, tad temperatūra jeb karstums grilā turēsies ilgāk. Šajā procesā var piemest arī kādu mitru zariņu, izveidojot grilā tādu kā miniatūru kūpinātavu, kas derēs dārzeņiem vai zivij, jo to gatavošanas laiks nav tik ilgs kā gaļai,” stāsta Rimi Gardēdis.  

Lai produkti ceptos, nevis degtu

Izvēloties produktus grilēšanai, jāatceras, ka cukurs ātri karamelizējas un deg. Tas nozīmē, ka gaļa, zivis vai augļi, kas marinēti saldā marinādē, ātri apdegs. Viens no risinājumiem: grila resti pacelt pēc iespējas augstāk, oglēm jābūt nedaudz vēsākām, un cepšanas laiks arī būs ilgāks.

Normunds Baranovskis iesaka grilējot turēt pie rokas divas pudelītes, vienu ar tīru ūdeni, otru – ar eļļu. “Eļļa palīdzēs paaugstināt temperatūru, ja produkts necepas gana intensīvi, kā mēdz notikt ar liesākiem produktiem – vistas fileju, garnelēm vai balto zivi. Tad vienkārši uzpiliniet nedaudz eļļas un turpiniet cept, tikai esiet uzmanīgi – eļļa arī viegli uzliesmo!” pavārs brīdina. Savukārt ūdeni viņš iesaka izmantot gadījumos, kad oglēs sāk parādīties atklāta uguns, kas grilēšanai nav vajadzīga, jo tikai sadedzinās produktu, nevis to izceps.

Vai visu vajag likt uz iesma?

“Šašliku iesaku spraust uz iesmiem cieši vienu gabalu pie otra. Tāpat arī lielākus dārzeņus var likt uz iesmiem.

Lielākas zivs filejas iesaku gatavot uz restēm, bet saspraužot tās ar rozmarīna zariņu vai bambusa iesmu. Taču ir arī citi risinājumi, kā pagatavot sīkākus produktus, garneles, augļus, pat ogas. Ideāls risinājums ir grilam paredzētas pannas. Tās uzkarst tāpat kā restes, taču nav ar tik lieliem caurumiem, līdz ar to nenotiks tā, ka dārzeņi izkrīt cauri un iekrīt oglēs,” grilēšanas knifus atklāj Normunds Baranovskis.

Grilējot zivs filejas, tās var ietīt folijā ar sviestu un zaļumiem. Foliju ar zivi var uz dažām minūtēm ierakt jau dziestošās oglēs, tad zivs iegūs pavisam citas garšas – karameļu un dūmu nianses. “Cepot uz oglēm vai karstām grila restēm, piemēram, steiku, iesaku uz oglēm uzmest izmērcētus rozmarīna vai kadiķa zariņus, lai piešķirtu gaļai kūpinājuma garšu. Tāpat var rīkoties ar jebkura veida šašliku – dažas minūtes, pirms tas ir gatavs, iemest oglēs kādu garšu zariņu, apsegt grilu ar vāku un ļaut kūpināties vismaz 2 minūtes,” padomā dalās Rimišefpavārs un atgādina – grilēt var arī augļus un saldos kārumus! Lūk, divas Rimi GardēžaNormunda Baranovskaiecienītās receptes.  

Vistas šķiņķīšu šašliks

Nepieciešams:

500 g vistas šķiņķīšu bez kaula un ādas

Marinādei:

100 ml kečupa

1 tējk. sarīvēta ingvera

1 tējk. sarīvēta ķiploka

1 ēd. k. laima sulas

1/2 tējk. sāls

1 ēd. k. olīveļļas

Salātiem:

1 burkāns

1 vidēja lieluma baltais redīss

1 cukīni bez sēklām

2 saujas granātābola sēklu

2 ēd. k. olīveļļas

Sāls un cukurs pēc garšas

Sagriež vistas šķiņķīšus šašlikam piemērotos gabalos un sajauc ar marinādes sastāvdaļām. Atstāj uz 2 stundām marinēties. Sprauž uz iesmiem un cep uz grila, kamēr gatavi, vismaz 15–20 minūtes.

Sagatavo salātus. Ar speciālu rīvi sarīvē dārzeņus strēmelēs, pievieno granātābola sēklas, sāli, cukuru un eļļu. Sajauc un pasniedz kopā ar šašliku.

Grilēti augļu iesmiņi ar zefīriem (marshmallow)

 Nepieciešams:

Puse melones

2 bumbieri

1 ēd. k. medus

1 tējk. citrona sulas

Sauja piparmētras lapu

10–12 zefīri (marshmallow)

Ogu mērcei:

100 g zemeņu

6 piparmētras lapiņas

3 veseli melnie pipari

1 tējk. kļavu sīrupa

Sablendē ogu mērci, savienojot visas sastāvdaļas, un lej mērču traukā. Sagriež bumbierus un meloni pēc iespējas vienādākos gabalos. Iemarinē medū ar citrona sulu un smalki sagrieztām piparmētras lapām. Sprauž uz iesmiem. Cep no visām pusēm, līdz augļi viegli karamelizējušies. Uzsprauž uz iesma gala marshmallowzefīrus un uz oglēm nedaudz karamelizē. Pasniedz ar ogu mērci.

Autors: Rimi

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.