3.8 C
Rīga
sestdien, 20 aprīlis, 2024

Pieci padomi, izvēloties savu nākotnes darba vietu

 

 

job

Atalgojums, darba pienākumi, izaugsmes iespējas, vadības kultūra un darba atrašanās vieta – šīs ir it kā vienkāršas un pašsaprotamas lietas, par kurām vērts padomāt pirms piekrist jaunajam darbam, taču kritiski svarīgas, domājot par darba attiecībām ilgtermiņā. Balstoties uz Rimi Baltic pētījumu, tieši šie pieci lielumi uzrādās kā būtiskākie labai ikdienas pašsajūtai darbā.

 

“Pēdējā gada laikā esam aktīvi strādājuši, lai visās trīs Baltijas valstīs ieviestu jaunu, vienotu un uz darbinieku interesēm balstītu pieeju personālvadībā. Jaunais koncepts paredz katram darbiniekam nodrošināt atbilstošu darba vidi, ļaujot izvēlēties katra iespējām piemērotāko darba grafiku un motivācijas rīkus. Lai atrastu veiksmīgāko risinājumu, veicām apjomīgu pētījumu, kas ietver pasaulē aktuālo personālvadības tendenču analīzi, kā arī plašu pētniecību uzņēmuma iekšienē. Tika aptaujāti aptuveni 5000 darbinieki un veiktas padziļinātas intervijas, kas ļāva iezīmēt arī būtiskākos faktorus, kas ietekmē mūsu darbinieku labsajūtu darbā,” skaidro Rimi Baltic Group personāla un vadības attīstības direktore Pārsla Baško.

 

Atalgojuma politika

Nav pārsteigums, ka atalgojums ir viens no svarīgākajiem lielumiem, izvēloties darba vietu. Tomēr būtiski atcerēties, ka to neveido vien mēneša alga, bet arī sociālās garantijas, ko saņemsi vien tad, ja Tavs darba devējs būs godīgs nodokļu maksātājs. Tāpat jāizzina, kāda ir uzņēmuma algas pielikumu, labumu un prēmēšanas politika, izvērtējot darbinieka sniegumu uzņēmumā. Ne mazāk svarīgs aspekts labai pašsajūtai darbā ir arī Tavu ideju un priekšlikumu novērtējums. 

 

Izaugsmes iespējas

Otrs būtiskākais aspekts ir izaugsmes iespējas Tevis izvēlētajā darba vietā. Strādājot lielākā uzņēmumā, ir arī lielākas iespējas kāpt pa karjeras kāpnēm. Tomēr arī nelieli uzņēmumi spēj piedāvāt spēcīgu atbalstu izaugsmei, organizējot dažādas apmācības. Izaugsmei būtisks faktors ir arī sadarbība ar kolēģiem, tāpēc noskaidro, vai jaunajā darba vietā būs nodrošināta iespēja strādāt profesionālā komandā.

 

Vadības komanda un vadības kultūra

Neskatoties uz darba specifiku, nereti cilvēks aiziet no darba, jo nespēj sastrādāties ar kolēģiem vai vadību. Šis ir aspekts, ko grūti izvērtēt pirms stāšanās darba attiecībās, tomēr ir pāris soļi, ko vari veikt, lai nodrošinātos pret neveiksmi. Pirmkārt, uzņēmumu mājas lapās nereti atspoguļotas uzņēmuma vērtības, kurās vērts iedziļināties un salīdzināt, vai tās sakrīt ar Tavām gaidām pret darba vietu. Otrkārt, ejot uz darba interviju, vērts pievērst uzmanību potenciālo kolēģu darba kultūrai, stilam un valodai.

 

Darba pienākumi

Vēl skatot darba sludinājumus un jau tiekoties klātienē ar potenciālo darba devēju, būtiski precīzi izzināt savus nākotnes darba pienākumus. Izvērtē, vai tie ir atbilstoši Tavām spējām, pieredzei, zināšanām un rakstura iezīmēm. Tāpat svarīgi, lai savā jaunajā darbā vari apgūt ko jaunu. Jau sākumā ir vērts rūpīgi pārdomāt un pašam sev godīgi atbildēt, vai šis tiešām būs īstais darbs, kas neapniks, ilgtermiņā sniegs gandarījumu un piepildījumu.

 

Atrašanās vieta

Darba atrašanās vieta varētu šķist nebūtisks aspekts, tomēr rosinām to nenovērtēt par zemu. Pavadīt ilgu laiku ceļā uz un no darba vietas ilgtermiņā var būt ļoti nogurdinoši, turklāt var rasties sajūta, ka neko vairāk par darbu un mājām Tu savās darba dienās tā arī nepagūsti. Tāpat, ja Tev ir bērni, svarīgi, lai darba vieta ir ērti sasniedzama no bērnudārza vai skolas.

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.