Gan jau jebkuram ir gadījies piebērt ēdienam par daudz sāls vai pielikt to divreiz. Dažkārt savu kļūdu var izlabot, zinot vien dažus noslēpumus.
Šķiet, visi zina triku ar zaļu, nomizotu kartupeli, ko ieliek pārsālītā ēdienā un patur 15 minūtes. Tādējādi varot izglābt teju jebkuru zupu, mērci vai sautējumu. Bet vai praksē esat mēģinājuši? Izrādās, tas ir tikai mīts, jo pamēģinot ne kartupelis kļuva sāļāks, ne zupa saldāka. Bet, lai glābtu situāciju, ir citi varianti.
* Ar zupu, šķiet, ir visvieglāk, jo jānolej vien daļa šķidruma un jāpievieno nesālīts buljons. Pielejot tikai ūdeni, ēdiens zaudē garšu un aromātu. Ja ēdāju ir vairāk, atliek vienīgi palielināt zupas daudzumu. Pievienojot produktus, kas intensīvi uzsūc sāli, iespējams, neviens pat neatklās misēkli. Kartupeļi, ātri vārāmie makaroni vai izmērcēti rīsi šādā situācija ir īsti glābēji. Lai dārzeņi zupā nepārvērstos putrā, pievienotajiem produktiem jābūt gataviem 3–5 minūšu laikā. Ja izmanto pilngraudu rīsus vai makaronus, tie jāizvāra atsevišķi.
* Samērā viegli var izlabot salātus, ja vien ledusskapī vēl palikušas sastāvdaļas. Divtik palielina to daudzumu un pievieno mērci bez sāls. Bet, ja apjomu dubultot nav iespējams, pārsālītus salātus nekas nevar glābt. Nemaz nevajag mēģināt lapu salātus skalot un no jauna pārliet ar mērci – tā ir pilnīga izgāšanās!
* Pārsālītus dārzeņus var padarīt atkal baudāmus, ja tiem uzlej vārošu ūdeni, atstāj tajā aptuveni 3–5 minūtes un pēc tam nokāš. Pieber garšvielas, un ēdiens atkal ir baudāms. Taču ļoti mīkstiem dārzeņiem šis paņēmiens neder. Tad vienīgais risinājums ir tos sablendēt biezeņzupā, pievienot saldo krējumu, mazliet cukura un citrona sulu.
* Pagatavotu zivi, kam gadījies piebērt par daudz sāls, ir grūtāk glābt, jo zivs dziļi iesūc sāli. To neitralizēt var tikai saldais krējums, kurā 5–7 minūtes pasutina zivs gabaliņus, bet, ja sāls ir stipri par daudz, nebūs līdzēts. Taču svaigas sālītas zivis, ilgāk mērcējot aukstā ūdenī, gandrīz vienmēr iespējams padarīt ēdamas.
* Arī pārāk sāļai gaļai glābiņš ir saldā krējuma mērce, kurā to kādu laiku pasutina un pēc tam nolej. Cits risinājums – šādu gaļu kā piedevu pievienot zupai vai sautējumam.
* Pārsālītus makaronus, rīsus, griķus un citus graudaugus var noskalot siltā ūdenī un pēc tam papildināt ar krējumu, sviestu vai tomātu mērci un garšvielām.
* Mērces – sēņu, gaļas vai tomātu – nevar padarīt ēdamas, ja vien būtiski nepalielina apjomu. Bieži gadās pārspīlēt, gatavojot ēdienu no sālītām sēnēm. Tad var izlīdzēties, kartupeļu biezenī iemaisot sāļo mērci vai pagatavojot citu ēdienu, piemēram, sēņu zupu vai sautējumu.
UZZIŅAI
Daži iesaka stipro sāls garšu nomaskēt ar citām garšām, bagātīgi pievienojot ēdienam kaut ko skābu (citrona sulu, etiķi, citronskābi, tomātus) vai saldu (cukuru, medu, augļus, burkānus). Bet tas ir līdzīgi, kā sasvīdušam cilvēkam nevis nomazgāties, bet sasmaržoties. Stipra garša ēdienu padara vēl asāku un līdz ar to nebaudāmāku. Vislabāk ir palielināt nesālīto produktu daudzumu ēdienā. Cukurs un citrona sula palīdz tikai mazliet pārsālītam ēdienam.