-0.9 C
Rīga
otrdien, 16 aprīlis, 2024

Padomi, kā pagatavot gardas un sulīgas cūkgaļas maltītes

 

Raw meat by Igor  Milic on 500px.com

Cūkgaļa ir viena no iecienītākajām maltīšu sastāvdaļām daudzviet pasaulē, tostarp arī Latvijā. Aromātisks cepetis svētkos, sulīga karbonāde pusdienu galdā vai gards šašliks piknikā – variāciju cūkgaļas izmantošanai ir daudz. Tomēr, lai pagatavotā gaļa allaž izdotos lieliska, svarīgi ņemt vērā vairākus ieteikumus. Gaļas produktu zīmols “Rakvere” piedāvā tev iepazīties ar dažiem no tiem.

Gaļas gabala izvēle

Viens no svarīgākajiem soļiem, lai maltīte izdotos laba, ir izvēlēties kvalitatīvu gaļas gabalu. Iegādājoties cūkgaļu, pirmkārt, ieteicams vērst uzmanību uz gaļas krāsu. Svaiga  gaļa būs gaiši rozā krāsā, tikmēr zaļgana, brūngana vai gļotaina gaļa ir sabojājusies, un to nekādā ziņā nedrīkst ēst.

Lai cūkgaļa būtu sulīga, nevajag baidīties izvēlēties gaļas gabalu, kurā redzams taukums, vai tādu, kurā ir kauliņš (piemēram, cūkgaļas ribiņas vai stilbs). Gatavošanas procesā gaļas dabīgie tauki un sulas mitrinās gaļu, padarot to īpaši gardu un mīkstu.

Garšvielas

Cūkgaļai tāpat kā jebkurai gaļai piemīt sava īpašā garša, tomēr to noteikti iespējams izcelt un pastiprināt, izvēloties atbilstošas garšvielas un garšaugus. “Rakvere” eksperti iesaka cūkgaļas pagatavošanā pievienot ķimenes, fenheli, ķiplokus, koriandru, kā arī ingveru un dažādas ogas (piemēram, dzērvenes, brūklenes, ķiršus un mellenes), papriku vai salviju. Tās lieliski papildinās cūkgaļas cepeti, sautējumu vai kādu citu cūkgaļas ēdienu. Tomēr, izmantojot garšvielas un garšaugus, svarīgi nepārspīlēt, lai tās nenomāktu gaļas dabisko garšu.

Piemēram, gaļu marinējot, var izmantot etiķi vai citronu sulu, tāpat interesantu garšas buķeti piešķirs arī vīns vai brendijs. Lai iegūtu vislabākos rezultātus, iemarinēto gaļu vēlams ievietot noslēgtā traukā un uz nakti ievietot ledusskapī.

Pagatavošana

Gaļas gatavošanas ilgums ir atkarīgs no gabala lieluma – jo tas ir lielāks, jo ilgāk jāgatavo, un otrādi. Tāpat būtiski, lai gatavošanas procesā gaļas gabala iekšējā temperatūra sasniegtu vismaz 71 grādu. Nereti, baidoties, ka cūkgaļa vēl ir jēla, tā tiek pārgatavota, un to uzskatām par izceptu vien tad, kad gaļas iekšpuse kļuvusi vienmērīga un gaiša. Taču patiesībā, lai gaļa nekļūtu sausa un nezaudētu savas labākās īpašības, tās viducītim jābūt viegli sārtam. Lai sasniegtu vislabāko rezultātu, sākumā cūkgaļu ieteicams gatavot lielākā temperatūrā, lai izveidotos neliela gaļas “garoziņa”, bet pēc tam temperatūru samazināt.

Gaļas pasniegšana

Pēc gaļas pagatavošanas tai jāļauj aptuveni 10 līdz 15 minūtes “atpūsties”, lai gaļā norimst sulu cirkulācija. Gaļas sadalīšanai nepieciešams izvēlēties pēc iespējas asāku nazi, kas viegli slīd un gaļā neveido saspiedumus. Kaulu sadalīšanai ieteicams izmantot tam paredzētu zāģi. Jāņem vērā, ka gaļas sadalīšanas procesā nevajadzētu izdarīt pārāk daudz iegriezumu, lai tā nezaudētu šķidrumu un maltīte nekļūtu sausa.

Cūkgaļa būs lieliska izvēle, gan izmantojot to kā papildinājumu citiem ēdieniem – sautējumiem, zupām, štovētiem kāpostiem, salātiem, – gan atstājot to par maltītes galveno sastāvdaļu, piemēram, cepjot šašliku vai aromātisku cepeti. Atliek vien ļauties fantāzijai un izbaudīt gatavošanas prieku!

 

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.