Māmiņu dienā par mīļu, nerakstītu tradīciju ir izveidojusies mammu palutināšana ar īpaši viņām gatavotu maltīti. Pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone kopā ar nacionālo pārtikas mazumtirdzniecības tīklu “ELVI”, sveicot māmiņas svētkos, aicina viņas pārsteigt ar neparastām brokastu tartēm, avokado salātu uzkodām un valriekstu kūku ar banāniem. Lai arī ēdienu nosaukumi izklausās gana eksotiski, to gatavošanu droši var pamēģināt arī cilvēki ar nelielu pieredzi virtuvē!
Brokastu tartes ar batātēm un brī sieru
Sastāvdaļas (8 mazām tartēm)
4 kārtainās mīklas plāksnes (labāk ņemt tādu, kuras sastāvā kā taukviela lietots sviests)
200 g mocarellas siera
125 g brī siera
1 mazs saldais kartupelis (batāte)
sāls, pipari, olīveļļa
svaigs vai kaltēts baziliks
1 ola
40 g rīvēta parmezāna siera pasniegšanai
Pagatavošana
Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 C. Mīklas plāksnes pārgriež uz pusēm, lai veidojas astoņi apmēram 12×12 cm lieli mīklas gabali.Cepešpannu izklāj ar cepampapīru, uz tā novieto mīklas gabalus. Sarīvē mocarellas sieru, plānās šķēlēs sagriež brī sieru un saldo kartupeli. Kartupeļa šķēles apmaisa ar eļļu, sāli, pipariem un šķipsniņu bazilika. Uz mīklas gabaliem, atstājot katrā malā aptuveni 1 cm platu mīklas apmali, kārto mocarellas sieru, virs tā – kartupeļu šķēles un pa virsu brī siera šķēles. Apkaisa ar baziliku. Nelielā traukā viegli sakuļ olu, ar to apsmērē brīvās mīklas malas. Apmēram 15 minūtes cep cepeškrāsnī. Pirms pasniegšanas pārkaisa tartes ar rīvētu parmezāna sieru.
Avokado – salātu uzkoda
Sastāvdaļas (4 porcijām)
2 avokado
2 saujas rukolas
100 g ķiršu tomātu
50 g fetas siera
1 ēdamk. olīveļļas
1 ēdamk. citrona sulas
sāls, melnie pipari
balzamiko mērce
Pagatavošana
Sagriež uz pusēm vai četrās daļās ķiršu tomātiņus. Nelielos kubiņos sagriež fetas sieru, samaisa rukolu, tomātus un sieru ar olīveļļu, citrona sulu, sāli un pipariem. Pārgriež uz pusēm avokado, ar karoti izņem kauliņus un izveido dziļāku padziļinājumu katrā pusītē. Avokado mīkstumu, kas palicis pāri, sagriež kubiņos un pievieno salātu maisījumam. Salātu maisījum kārto avokado pusītēs, rotā ar balzamiko mērci un uzreiz pasniedz!
Banānu – valriekstu torte
Sastāvdaļas biskvītam(6-8 personām)
185 g kviešu miltu (iesakām izmantot 100 g augstākā labuma miltu un 85 g pilngraudu kviešu miltu, bet var lietot arī tikai augstākās kvalitātes miltus)
1 tējk. cepamā pulvera
½ tējk. malta kanēļa
½ tējk. sāls
110 g sviesta istabas temperatūrā
170 g cukura
2 banāni
1 ola
130 g grieķu jogurta
1 tējk. vaniļas ekstrakta vai vaniļas cukura
2 saujas sakapātu valriekstu
Dekorēšanai
200 g krēmsiera
100 g saldā krējuma
3 ēdamkarotes pūdercukura
ogas rotāšanai
Pagatavošana
Līdz 180 C sakarsē cepeškrāsni. Ietauko apaļu cepamo formu 20 cm diametrā. Izsijā miltus kopā ar cepampulveri, sāli un kanēli.Uz šķīvja ar dakšiņu saspaida banānus, atsevišķā traukā saputo sviestu ar cukuru, pievieno masai spaidītos banānus, visu samaisa. Pievieno olu, atkal samaisa, pieber masai pusi no miltu maisījuma, pieliek grieķu jogurtu, tad otru daļu miltu, katru reizi visus samaisot. Noslēgumā pievieno mīklai vaniļu, sakapātus valriekstus. Visu kārtīgi izmaisa un lej ietaukotā veidnē. Cep aptuveni 40 minūtes. Izņem no krāsns, atstāt biskvītu cepamajā formā vēl aptuveni 10 minūtes, tad izņem no veidnes un pilnībā atdzesē.
Kamēr biskvīts cepas, gatavo krēmu kūkas pildījumam – stingrās putās saputo saldo krējumu ar pūdercukuru, pievieno masai krēmsieru, saputo visu kopā vēlreiz.
Izcepto kūku gareniski sagriež 3 slāņos, pilda kūku ar pagatavoto krēmu, 1/3 daļu no krēma pietaupot kūkas virskārtai. Liek kūku uz nakti ledusskapī, otrā rīta rotā ar ogām.
Kūka vislabāk garšo istabas temperatūrā, tāpēc pirms pasniegšanas to ieteicam vismaz pusstundu paturēt ārpus ledusskapja.