2.2 C
Rīga
ceturtdien, 21 novembris, 2024

Kā pareizi pagatavot dievīgu kafiju

 

image_563108110741099998849

Analizējot daudzu pārtikas produktu (tai skaitā dārzeņu, augļu, riekstu u.c.) labvēlīgo ietekmi uz organismu, zinātnieki ir noskaidrojuši, ka tā ir līdzvērtīga labumam, ko dod pāris kafijas tases!

Kafija pazemina priekšlaicīgas nāves risku un pagarina dzīvi. Šādi secinājumi tika izdarīti, pamatojoties uz vērienīgu eksperimentu, kurā piedalījās ap 400 tūkstošiem brīvprātīgo vecumā no 51 līdz 70 gadiem. Pētījums ilga 13 gadus. Izrādījās, ka kafijas mīļotāji retāk mira no sirds slimībām, insulta, cukura diabēta, elpošanas un infekcijas saslimšanām.

Antioksidanti, ko lielā daudzumā satur šis dzēriens, veiksmīgi spēj pretoties brīvo radikāļu darbībai, kas bojā šūnu struktūru. Kafijā ir ap 1000 dažādu savienojumu; pagaidām nav noskaidrots, kurš tieši spēlē svarīgāko lomu dzīves ilguma pagarināšanā.

Interesanti, ka vienlīdz noderīga izrādījās kafija gan ar kofeīnu, gan bez tā.

Rekomendācijas garšīgas kafijas pagatavošanai:

Kafijas pagatavošanai ir jāizmanto tikai svaigs, auksts ūdens.
Ūdens nedrīkst būt vārīts, savādāk kafijai būs nedaudz rūgta garša un daļēji zudīs aromāts.
Kafijas automāts ir rūpīgi jāmazgā pēc katras izmantošanas.
Traukiem ir jābūt tādiem, lai tie neuzkrātu smakas un nejauktu tās ar kafijas aromātu.
Kafijas pupiņas nevajadzētu uzglabāt siltumā, tas samazina kafijas aromātu.
Pareizas kafijas proporcijas: 1 tējkarote (6-10 g) svaigi malto kafijas pupiņu uz 100-140 ml ūdens.
Kafijai būs labāks aromāts, jo pupiņas iepriekš apcept uz pannas līdz eļļainam spīdumam.
Kafija būs garšīgāka, ja vārīšanas laikā tajā iebērt mazu šķipsniņu sāls.
Kafijas pupiņas var zaudēt aromātu ilgstošas glabāšanas dēļ. Atjaunot aromātu nav grūti – pietiek ielikt pupiņas aukstā ūdenī uz pusotru stundu, tad izžāvēt cepeškrāsnī; vai arī iemērkt tās aukstā ūdenī uz 10 minūtēm un tad izžāvēt mikroviļņu krāsnī.

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.