-2.5 C
Rīga
svētdien, 24 novembris, 2024

Macaroni: šokolādes un aveņu cepumu recepte

 

macarons-framboises

Bez kā grūti iedomāties Franciju? Bez Eifeļa torņa, vīna, siera un varžu kājiņām? Tas viss ir pareizi, bet ja paskatās no desertu puses, bez kā nav iedomājama Francija, – tie ir macaroni.
Makarūni – tie ir mandeļu cepumi, ļoti krāsaini un garšīgi. Gatavojas viņi ilgi, prasa daudz sastāvdaļas, bet process nav sarežģīts un rezultāts iepriecinās jebkuru – tik ļoti šie cepumi ir skaisti un garšīgi

Obligāti pirms cepumu cepšanas, pannu ar mandeļu aplīšiem vajag atstāt uz 20 – 30 minūtēm istabas temperatūrā! Uz macaroniem izveidojas plēvīte, kura garantē plaisu izzušanu uz gataviem cepumiem, un «le croutage» — raksturīgie šim desertam «svārciņi». Pildījumam gatavo citronu, riekstu vai ogu krēmu.
1. Šokolādes Macaroni
Sastāvdaļas:
• mandeļu pulveris 110 gr.
• pūdercukurs 220 gr.
• olu baltums 4 gb.
• cukurs 50 gr.
• saldais krējums 30 gr.
• piens 125 ml.
• Šokolāde 125 gr.

Pagatavošana:
Pildījumu labāk sagatavot iepriekš, jo tas gatavojas ātri, bet ilgi cietē.
Šokolādi sagriez mazos gabaliņos. Pienu un saldo krējumu uzkarsē (līdz vārīšanās), pieliec šokolādi, visu laiku maisot. Uzvāri, noņem no uguns un salej dziļā šķīvī. Cieši aptin ar pārtikas plēvi, ļauj atdzist līdz istabas temperatūrai, tad uz nakti ieliec ledusskapī. Izņem no ledusskapja 2 – 3 stundas pirms izmantošanas. Tagad sakarsē cepeškrāsni līdz 150 grādiem.
Samaisi mandeļu pulveri, pūdercukuru un kakao blenderī vai virtuves kombainā līdz vienmērīgai masai. Tad izber to maisījumu uz pannas, izklātas ar cepamo papīru, ieliec krāsnī uz piecām minūtēm, susināšanai, tad izsijā caur smalku sietu.
Saputo olas baltumus, pamazām pievienojot cukuru, līdz parādās spīdums.
Pievieno mandeļu – cukura maisījumu olu baltumiem, kārtīgi maisi, kamēr pēc konsistences izveidojas staipīga masa.
Masu ieliec konditorijas maisiņā pildījumam apmēram 10 mm diametrā.
Cepešpannā, izklātā ar pergamenta papīru, liec aplīšus 3 cm diametrā, tiem jābūt vienādos izmēros. Atstāj pannu 1 stundu uz galda lai izveidojas «le croutage» – garoziņa.
Liec uzkarsētajā cepeškrāsnī un cep 15 minūtes.
Tiklīdz macaroni atdzisuši, no konditorijas maisa uzliec pildījumu vienai pusītei, un ar otru pusīti nosedz.
2. Aveņu Macaroni.
Sastāvdaļas:
• olas baltumi 2 gb
• mandeļu pulveris 80 gr.
• pūdercukurs 160 gr.m
• sāls 1 šķipsniņa
• citronu sula 1 tējk.
• cukurs 20 gr.
• pārtikas krāsviela (sarkana) 12 piles

Pildījumam:
• avenes ( svaigas) 150 gr.
• pūdercukurs 25gr.
• ola 1 gb.
• kukurūzas ciete 1 ēdamk.
• aveņu liķieris 1 ēdamk.

Pagatavošana:
Samaisi pūdercukuru un mandeļu pulveri.
Olu baltumus saputo ar sāli un citronu sulu, lēni pievienojot cukuru, līdz izveidojas gluda, spīdīga masa. Pievieno baltumos liķieri un 12 piles krāsvielu, samaisi ar karoti. Uzmanīgi pieber cukura – mandeļu maisījumu, samaisi. Pārliec masu kulinārijas maisiņā vai spricē ar apaļu galu. Spied aplīšus diametrā 4 – 5 cm uz pannas, kura izklāta ar papīru. Atstāj uz galda, minimums 1 stundu. Cep 10 minūtes pie 150 grādiem.
Avenes saspied putriņā. Cieti izšķīdini vienā ēdamkarotē ūdens. Kārtīgi samaisi avenes, cukuru, cieti un olu. Visu laiku maisot, uz lēnas uguns vāri 5 minūtes, līdz sabiezē. Pievieno liķieri, atdzesē, un liec pa vidu cepumu aplīšiem. Pirms pasniegšanas jānotur ledusskapī uz apakšējā plaukta 12 stundas.

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.