8.2 C
Rīga
piektdien, 29 marts, 2024

Kā izvēlēties skriešanas apavus?

 

Protams, ārēji visi sporta apavi izskatās diezgan līdzīgi, taču, papētot rūpīgāk, atklājas virkne atšķirību. Basketbola apavi īpaši radīti, lai aizsargātu potītes, tenisa apaviem, savukārt, vairāk piedomāts par kustību uz sāniem, bet skriešanas apavu uzbūve ir īpaši pielāgota tikai kustībai uz priekšu.

Ja esi nolēmusi sākt skriet biežāk, apaviem ir ļoti liela nozīme. Tāpēc ieteicams šo lietu uztvert pavisam nopietni! Vislabāk ir sākt ar savas pēdas skanēšanu kādā no specializētajiem skriešanas veikaliem (Maratons Cēsu ielā 31 vai Sport 2000 tirdzniecības centrā Olimpija). Šis skeneris ļaus precīzi noteikt, kā tava pēda “uzvedas” skrējiena laikā: kā tā iedarbojas uz segumu, kā tiek likts solis. Vadoties pēc šiem mērījumiem, varēsi izvēlēties piemērotākos apavus, kas skriešanu padarīs daudz patīkamāku, ērtāku un veselībai drošāku. 

Pērkot apavus, protams, ieklausieties arī speciālistu padomos, bet ir lietas, par kurām tev pašai jābūt skaidrībai. Neļauj sevi apvārdot!

Tātad:

Apaviem ir ērti jāpiekļaujas kājai, tie noteikti nedrīkst spiest. Neklausies stāstos par ievalkāšanos! Raugies arī, lai būtu pēc iespējas mazāk vīlīšu, jo skrienot tās var berzt.

Izvēlies apavus no elpojoša materiāla – ādas apavi nav tas, kas tev šoreiz vajadzīgs. Kājām ir “jāelpo”, lai tās nesvīstu, nepiepamptu un mitrumā neuzberzētu tulznas.

Zolē jābūt iestrādātai amortizējošai sistēmai, kas samazina triecienu. Tā tu pasargāsi locītavas no sāpēm.

Skriešanas apaviem jāizvēlas nedaudz (0,5 līdz 1 cm) lielāks izmērs. Laikojot tos pilnībā aizšņorē, piecelies kājās un saliec kāju skriešanas kustībā – pirksti nedrīkst atdurties pret purngalu. Ja apavi būs par mazu, pēda nevarēs pareizi funkcionēt.

Šņorējot apavus, nesasien par ciešu, jo arī tas traucē normālai pēdas kustībai.

Lai izvēlētos pareizo izmēru, apavus labāk iegādājies pēcpusdienā, kad tavas pēdas ir nedaudz lielākas.

Kad esi atradusi savus īstos un vienīgos un vēlētos būt kopā ar tiem mūžīgi, mums nāksies tevi nedaudz apbēdināt. Skriešanas apavi nav mūžīgi – pilnībā nodrošinot savas labākās īpašības, tie spēj kalpot līdz 1500 km noskrējienam, pēc tam tie ir jāmaina. Taču brīdī, kad būsi noskrējusi jau veselus 1500 km, jauni apavi varētu būt īsta balva!

Snova Sequence ar īpašu atbalstu pēdai.
Nopērkams veikalos Maratons, Sport2000 Olimpija, Sport2000 Valmiera. Cena LVL 85,00

Nopērkamas veikalos Sportland: Alfā, Origo un Spicē. Cena LVL 59,00

 

Snova Glide 4 – piemērotas skriešanai pa asfaltu. Nopērkamas veikalos Maratons un Sport2000 Olimpija. Cena LVL 85,00

adiStar Salvation ar īpašu atbalstu pēdai. Nopērkamas veikalā Maratons. Cena LVL 105,00

 

CC Chill. Nopērkamas veikalos Elkor un Sport2000 Olimpija. Cena LVL 59,00.

adiStar Salvation ar īpašu atbalstu pēdai. Nopērkamas Sportland veikalos Alfā un Spicē. Cena LVL 105,00.

 

Response Stability ar īpašu atbalstu pēdai. Nopērkamas veikalos Sportland: Alfā, Galerijā Centrs, Dominā, Molā, Origo un Spicē. Cena LVL 75,00.

Response Stability ar īpašu atbalstu pēdai. Nopērkamas veikalos Sport2000 Sigulda un Sport2000 Valmiera. Cena LVL 75,00.

 

adiStar Solution. Nopērkamas veikalā Elkor. Cena LVL 105,00.

Response Cushion. Piemērotas skriešanai pa asfaltu. Nopērkamas veikalos Sport2000 Sigulda, Sport2000 Valmiera, kā arī veikalos Sportland: Alfā, Galerijā Centrs, Dominā, Molā, Origo un Spicē. Cena LVL 75,00.

CC Modulate. Nopērkamas veikalā Elkor. Cena LVL 59,00.

 

 

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.