3.7 C
Rīga
otrdien, 23 aprīlis, 2024

Trīs sieviešu brokastu rituāli dietologa skatījumā

 

Kā apgalvo uztura speciālisti – brokastis ir ļoti būtiska ēdienreize, taču cilvēku ēšanas paradumi mēdz būt ļoti atšķirīgi. Cosmo palūdza dietoloģi Lailu Meiju izvērtēt trīs dažādu profesiju sieviešu brokastu ēdienkartes.

 

Beāte Stivriņa, modele:

“Brokastīs parasti izvēlos svaigus augļus un bezpiedevu jogurtu. Priekšroku dodu sezonas augļiem, taču mājās vienmēr ir arī kivi un āboli. Reizēm sajaucu augļus ar musli, bet vislabprātāk ēdu sēklas un ogas, piemēram, saulespuķu sēklu un žāvētu dzērveņu maisījumu. Protams, neizpaliek arī rīta kafija. Vasarā pirms brokastīm izdzeru lielu glāzi vēsa ūdens ar svaigām piparmētrām un citronu. Ja brokastoju ārpus mājas, dzeru sulas, piemēram, svaigi spiestu apelsīnu-burkānu-ingvera sulu. Brīvdienās man patīk kafejnīcā satikties ar draugiem uz branču. Tad izvēlos omleti, biezpienu vai pankūkas. Mans galvenais rīta rituāls ir nesteidzīga brokastu baudīšana: speciāli pieceļos pusstundu agrāk, lai pirms darba dienas varētu mierīgi pasēdēt, paēst un ar iedzert kafiju.”

Vērtē dietoloģe:

“Apsveicami, ka Beāte sev nodrošina lēnas un izjustas brokastis! Kas attiecas uz ēdienu, bezpiedevu jogurts ar pilngraudu pārslām, svaigiem augļiem, ogām un sēklām ir laba izvēle. Tomēr Beātei vajadzētu uzņemt arī olbaltumvielu produktus (biezpienu, olas). Jāņem vērā, ka, vienlaikus lietojot gan kafiju, gan piena produktus, ievērojami samazinās kalcija uzsūkšanās. Tāpēc kafiju labāk dzert nedaudz vēlāk. Un pankūkas lai tiešām paliek tikai brīvdienām, tās vislabāk ēst ar biezpienu un svaigām ogām. Savukārt svaigi spiestas sulas ātri nodrošina organismu ar vitamīniem un minerālvielām, taču nevajadzētu aizmirst arī par šķiedrvielām.”

 

Juta Vējiņa, divkārtēja Anglijas boksa čempione:

“Brokastis uzskatu par svarīgāko ēdienreizi un tajās vairāk cenšos uzņemt ogļhidrātus. Parasti gatavoju pilngraudu auzu pārslu putru ar sojas pienu un reizēm piegriežu klāt arī svaigus augļus. Vienmēr izdzeru krūzi zaļās tējas. Ideālajā variantā taisu arī svaigi spiestu burkānu sulu vai banānu kokteili (banāns, 5 mandeles un glāze ūdens) – tas palīdz attīrīt organismu. Brokastīs uzņemu arī cinku, magniju un C vitamīnu, jo man kā sportistei ir vajadzīgi vitamīni un minerālvielas. Ja gatavojos sacensībām un ir nepieciešams samazināt svaru, brokastīs noteikti apēdu kādu žāvētu vīģi vai arī dzeru alvejas koncentrātu, kas paātrina vielmaiņu un palīdz attīrīt organismu.”

Vērtē dietoloģe:

“Pilngraudu biezputra ar sojas pienu un svaigiem augļiem ir Jutas dzīvesveidam ļoti atbilstoša brokastu izvēle. Tā viņa uzņem saliktos ogļhidrātus, minerālvielas, vitamīnus un olbaltumvielas. Vienmēr ir iespēja izvēlēties – kokteiļa sastāvdaļas sasmalcināt un blendēt vai ēst veselas. Veselīgāk ir ēdienu košļāt – tā iespējams uzņemt vairāk šķiedrvielu, kas nepieciešamas dabiskai organisma attīrīšanai. Svaru vajadzētu uzturēt stabilu, nevis periodiski “audzēt” un “mest nost” (protams, nevaru zināt, kādās robežās tas notiek Jutas gadījumā). Tas, ka žāvētas vīģes un alvejas koncentrāts paātrinātu vielmaiņu un attīrītu organismu, gan nav pierādīts.”

 

Līga Bizune, interneta veikala Creative Latvia (www.creativelatvia.com) direktore:

“Mani brokastu rituāli mainījušies jau vairākkārt – atkarībā no tā, kur dzīvoju, kur strādāju un kāds ir mans dienas ritms. Ilgu laiku mans iecienītākais brokastu ēdiens bija biezpiens vai putra (auzu, pilngraudu) ar riekstiem un rozīnēm. Klāt dzeru kumelīšu vai piparmētru tēju. Pēdējā laikā brokastīs esmu iecienījusi dārzeņu salātus vai dārzeņu zupu. Ja ēdu zupu, tad papildus uzņemt šķidrumu nemaz neprasās. Dažkārt steidzoties brokastis izpaliek – tad paķeru līdzi kādu šokolādes biezpiena sieriņu.”

Vērtē dietoloģe:

“Ja ir vēlēšanās, brokastīs var ēst arī dārzeņu salātus vai dārzeņu zupu, taču šādā gadījumā es ieteiktu piekost klāt graudu maizes vai rupjmaizes šķēli – sāta sajūta saglabāsies ilgāk un enerģijas būs vairāk. Salātiem var pievienot graudus (arī diedzētus) un ogas (dzērvenes, brūklenes u.c.), tādējādi uzņemot vēl vairāk bioloģiski aktīvo vielu. Pie putras ieteiktu pievienot svaigus, nevis žāvētus augļus – tiem ir mazāk kaloriju un vairāk vitamīnu. Rieksti ir ļoti veselīgi, jo īpaši sirdij, taču tie satur daudz kaloriju, tāpēc jālieto saprātīgos daudzumos. Biezpiena sieriņš gan vairāk uzskatāms par labu kārumu vai desertu, nevis brokastīm.”

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.