6 C
Rīga
piektdien, 19 aprīlis, 2024

5 padomi skrējējiem

 

Latvijā visu vecumu cilvēki arvien vairāk sāk iemīlēt skriešanu. Vairums entuziastu izvēlas skriet vienatnē, apvienojot fizisko slodzi ar sava veida meditāciju. Tomēr laiku pa laikam, šķiet, teju ikviens skrējējs grib sajust arī sacensības garu, tāpēc piedalās maratonos. 

Kas jāielāgo, lai sacensībās sasniegtu vislabāko iespējamo rezultātu? Pieredzē dalās sporta zīmola ASICS pārstāvis Egnārs Gudriķis un Latvijas sporta uztura ražotāja Dion Sportlab pārstāvis Vladimirs Guščins. 

1. Izvēlies skriešanai atbilstošus apavus un zeķes

Lai ar pilnu krūti izbaudītu sacensību azartu, vissvarīgākais faktors ir piemēroti apavi. Izvēlies skriešanai paredzētus, ērtus apavus ar labu amortizāciju, lai saudzētu, nenoberztu vai citādi netraumētu pēdas. Atceries – būtiska nozīme ir arī zeķēm! Tām jābūt atbilstoša izmēra un piemērotām skriešanai. Pirms skrējiena pārbaudi, vai apavu auklas ir pietiekami cieši sasietas, lai tās pa ceļam neatraisītos un tu nepakluptu.

2. Neaizmirsti iesildīties un atsildīties

Lai izvairītos no traumām, svarīgi pirms starta atcerēties par iesildīšanos un muskuļu stiepšanu. Arī pēc skrējiena nenokrīti vienkārši zālītē, bet gan kārtīgi izstaipies, izšūpo kājas, lēnām pastaigā, lai atbrīvotu muskuļus. Skrienot oksidācijas stress, kas izsauc brīvo radikāļu, rašanos ir paaugstināts. Vidējo un garo distanču (maratoni un garākas distances) veikšanas laikā brīvo radikāļu daudzums sasniedz augstu līmeni. To lielais daudzums nodara nopietnu kaitējumu orgāniem un muskuļu šķiedrām, uzkrājoties tie samazina skrējēja darba spējas.  Organismam tikt galā ar lielu skaitu brīvo radikāļu palīdz antioksidanti. No dabīgajiem antioksidantiem visspēcīgākais ir С vitamīns. Pirms intensīva skrējiena uzņemot 1000 – 2000mg C vitamīna ievērojami uzlabosi rezultātus.

3. Baudi vieglu ēdienu un labi izgulies! 

Pēdējās trijās dienās pirms sacensībām ēd ierastu un vienkāršu ēdienu, ka arī vari uzturu papildināt ar ogļhidrātu uzlādējošu dzērienu, kas palielinās glikogēna rezerves.Pirms sacensībām kārtīgi izgulies un no rīta baudi vieglu, bet sātīgu maltīti, piemēram, auzu pārslu biezputru ar medu vai rīsu putru. Pirms starta vari apēst banānu vai enerģijas želeju. Un neaizmirsti ik pa laikam padzerties, vislabāk izmantot ogļhidrātu – elektrolītu sporta dzērienu. 

4. Liela nozīme – arī apģērbam

Liela nozīme ir arī sporta apģērba izvēlei – tam jābūt atbilstošam laika apstākļiem, vieglam, elpojošam, no sintētiska materiāla. Vēlams, lai apģērbs būtu gaišā krāsā, bet galvassega – ar ventilācijas iespējām. Izvairies no kokvilnas apģērba, jo tas skrējiena laikā uzsūc sviedrus, samirkst un rada lieku svaru, kas var apgrūtināt skriešanu.

5. Ieklausies sevī un izvērtē savus spēkus

Lai dalība maratonā būtu priecīgs piedzīvojums, izvēlies sev piemērotu distanci, bet, ja skrējiena laikā rodas slikta pašsajūta, pārorientējies uz iešanas režīmu. Ja neesi atbilstoši trenējies, iespējams, piemērotākais risinājums būs šoreiz maratonā iesaistīties kā līdzjutējam.

 

Tuvākais skrējiens – jau 5. jūlijā! Liepājas pusmaratona organizatori ir sarūpējuši četras distances – Turkish Airlines pusmaratonu (21 km), ASICS 10 km skrējienu (~10,6 km), 5 kilometru skrējienu (~5,3 km) un LEGO bērnu distances.

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.