1.1 C
Rīga
otrdien, 19 marts, 2024

Receptes piknikam ar meža garšu – pārsteidz ēdājus!

 

Attēls: Publicitātes

Latvijas Meža dienu” vēstnesis, “Restorāna 3” pavārs un meža garšu zinātājs Žanis-Raivo Behmanis iesaka viegli pagatavojamas receptes piknikam, izmantojot tepat, Latvijas valsts mežos atrodamas garšvielas un ēdamlietas. Tās ierastajai maltītei piešķirs īpašo – meža garšu un sajūtu!

Žanis iesaka pieturēties pie tradicionālām vērtībām kā, piemēram, ugunī ceptiem kartupeļiem, salātus gatavojot no mežā saplūktajām veltēm, redīsus pagatavojot savādāk nekā ierasts un saldajā ēdienā iekļaujot veselīgas zaļās sastāvdaļas.

Attēls: Publicitātes

Ugunī cepti kartupeļi ar skābā krējuma, plaucētu nātru un skābeņu mērci

Sastāvdaļas:

1kg kartupeļu

450g skābā krējuma

150g nātru lapas

150g skābeņu lapas

Kartupeļus cep ugunskura oglēs, līdz tie ir gatavi. Nav noteikta kartupeļu cepšanas ilguma, un nevajag satraukties, ja ar pirmo reizi neizdodas kartupeļus pienācīgi pagatavot, jo šīs iemaņas rodas laika gaitā – eksperimentējot ar kartupeļu lielumu, ogļu karstumu un cepšanas ilgumu.

 

Kartupeļi lieliski saderēs ar skābā krējuma, plaucētu nātru un skābeņu mērci. Lai noplaucētu nātres, nepieciešams uzvārīt ūdeni un iemest tajā nātru lapas uz 10 sekundēm, pēc kā lapas atdzesēt ūdenī ar ledu. Kad nātru lapas atdzisušas, tās blendē mikserī kopā ar skābenēm un skābo krējumu. Sāli pievieno pēc garšas.

Vārīti redīsi

Sastāvdaļas:

150g redīsu

1l ūdens

0.5l ābolu etiķa

Bērzu sulas sīrups

Koriandrs

Redīsus marinē ābolu etiķī (1l ūdens, 0.5l ābolu etiķa, 3 ēdamkarotes bērzu sulu sīrupa, 1 ēdamkarote sāls, koriandrs). Nākamajā rītā, kad tie gatavi, apsilda katliņā ar visu marinādi.

 

Attēls: Publicitātes

Saldie sparģeļi

Sastāvdaļas:

8 sparģeļu kāti

Vīgriežu sīrups

Jaunie egļu dzinumi

Sparģeļus apcep uz grila, iemarinē vīgriežu sīrupā un jaunajos egļu dzinumos.

 

Cūkas pavēderis

Sastāvdaļas:

500g cūkas pavēdera

Mārsila zariņš

Cūkas pavēderi sagriež gabaliņos, tā lai katrs gabaliņš ietilpst vakuuma maisā. Sagrieztos gabaliņus ieziež ar eļļu, apmaisa ar pipariem un sāli un liek vakuuma maisā, pievienojot arī mārsila zariņu. Maisu aiztaisa un ievieto cirkulatorā. Gatavo 80°C temperatūrā 8 stundas. Lai gaļa labāk garšotu, to papildus apkraukšķina un apsilda uz grila.

 

 

Attēls: Publicitātes

Priežu zefīri

Sastāvdaļas:
2 olu baltumi

235ml auksta ūdens

21g želatīns

392g cukura

154g glikozes sīrupa

Šķipsna sāls

Sauja priežu pumpuru (var izmantot arī jaunos priežu čiekuriņus)

Pagatavošanas recepte:

  • Katliņā liek pusi no paredzētā ūdens daudzuma, cukuru, sāli, glikozes sīrupu, priežu pumpurus vai jaunos čiekurus. Uzvāra un noņem no plīts virsmas ievilkties
  • Ar atlikušo ūdens daudzumu aplej želatīnu un uzkarsē
  • Turpina vārīt sīrupu līdz 125°C temperatūrai. Kad sīrups sasniedzis 120°C temperatūru, olas baltumus liek mikserī un uzputo, līdz tie kļuvuši spīdīgi, (svarīgi tos nepārputot)
  • Kad sīrups sasniedzis 125°C temperatūru, sīrupu nokāš sietiņā un iemaisa uzkarsētu želatīnu
  • Sīrupu lēnām pievieno olu baltumiem, turpinot tos putot (karstais sīrups jālej klāt olai uzmanīgi un iespējami lēnāk)
  • Pēc sīrupa pievienošanas olu baltumus kuļ vēl 15 minūtes
  • Masu liek konditorejas maisā un spiež vēlamā izmēra zefīrus uz plātnes, kas noklāta ar cepamo papīru. Cepamo papīru ieteicams nedaudz apbērt ar pūdercukuru
  • Zefīrus uz nakti atstāj nogatavināties istabas temperatūrā
  • Nākamajā dienā zefīri ir gatavi ēšanai. Ieteikums to baudīšanai: zefīrus uzsprauž uz koka iesmiņiem un apcep uz uguns, līdz tie nedaudz izkūst un iegūst kraukšķīgu garoziņu.

Visiem meža draugiem ir iespēja maija nogalē, 25. un 26. maijā no plkst. 10.00 līdz 17.00 iepazīt mežu un tā bagātības Latvijas valsts mežu dabas parkā Tērvetē. Tur jaunākajā parka daļā “Kurbada zeme” notiks Baltijā lielākais meža nozares pasākums – “Latvijas Meža dienas” ar vairāk nekā 80 meža izziņas darbnīcām un pieturām, kā arī ar plašu izklaides un atpūtas programmu skolēniem, ģimenēm un ikvienam interesentam. Plašāka informācija par pasākuma programmu un aktualitātēm pieejama: https://www.lvm.lv/sabiedribai/atputa/latvijas-meza-dienas.

 

Autors: Wit PR 18.05.2018

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.