Vispārīga informācija:
♦Liellopu un jēra gaļu ir vēlams sagriezt nelielos gabaliņos, bet cūkgaļu var droši griezt lielākos gabalos, jo tā ļoti labi uzņem marinādi.
♦Jēra gaļu ir visgrūtāk garšīgi pagatavot, jo tai ir ļoti specifiska garša. Ļoti grūti ir izvēlēties labu gaļu un pareizās garšvielas, lai šašliks sanāktu garšīgs. Iesācējiem iesakām sākt ar vistas gaļu, vai cūkgaļu, tur ”nošaut greizi” ir ļoti grūti, bet ne neiespējami.
♦Sīpolus un zaļumus, pirms pievienošanas marinādei, ir ieteicams pamīcīt ar rokām, lai tie atdotu sulu un aromātu.
♦Ieteicams gaļu marinēt stikla, vai keramikas traukos.
♦Kad gaļa ir ielikta marinādē, ir ieteicams tai likt virsū slogu. (Kā slogu var izmantot burku ar ūdeni)
Kefīra marināde.
Puskilogramam cūkgaļas, vai vistas gaļas būs nepieciešams litrs kefīra, sīpoli, sāls, pipari.
Sgrieziet gaļu gabaliņos, pa virsu liekat sīpolus, sāli, piparus un lejiet kefīru, tad atkal liekat gaļas, sīpolu un garšvielu kārtu,lejiet kefīru. Un tā atkārtojiet,kamēr jums beigsies sastāvdaļas.
Gaļu marinējiet diennakti, vēsā vietā. Šašliks būs sulīgs un maigs. Šī marināde ir lieliska ģimenēm ar bērniem.
Citronu un bazilika marināde.
Jums vajadzēs fileju, citronus (uz kilogramu gaļas, vajadzēs 1 citronu), daudz bazilika, sīpoli, sāls un pipari.
Visu liekam kārās- gaļu, sīpolus, sāli, piparus un baziliku. Izspiediet sulu no citrona un pašu citronu sagrieziet gabaliņos un arī lieciet klāt pie gaļas.
Tā kārtas atkārtojiet, līdz visas sastāvdaļas ir saliktas.
Lieciet ledusskapī uz 8 stundām marinēties. Ilgāk marinēt nav ieteicams jo tad gaļa pieņems izteiktu citronu garšu, kas varētu nebūt vairs tik garšīgi.
Tomātu sulas marināde.
Gaļa, sīpoli, sāls un pipari. Tomātu sula- tik daudz, lai tā nedaudz pārklātu gaļu.
Visas sastāvdaļas salieciet traukā un saspaidiet ar rokām. Pārlejiet tomātu sulu un liekat ledusskapī uz 6-8 stundām marinēties. Vēlams uzlikt slogu.
Cūkgaļa baltā vīna marinādē.
Cūkgaļas fileja, sīpoli, sāls, pipari un sausais baltvīna (jo lētāks, jo labāk ).
Visas sastāvdaļas liekat traukā, saspaidiet ar rokām, pielejiet vīnu. Rēķinieties, ka uz vienu kilogramu gaļas jums būs nepieciešama viena glāze vīna.
Gaļu marinējiet zem sloga ledusskapī- 4 stundas.
Liellopu gaļa sarkanvīna marinādē.
Liellopu gaļas fileja, sīpoli, sāls, malti sarkanie pipari, ķiploki un sausais sarkanvīns.
Gaļu sagrieziet nelielos gabalos, sīpolu grieziet gredzenos, pieberiet, sāli, piparus un sakapātu ķiploku, visu kārtīgi samaisiet, pielejiet vīnu. Lieciet ledusskapī uz 3-5 stundām, lai marinējas.
Jēra gaļas šašliks.
Ieteicams lietot fileju, sāls, malti melnie un sarkanie pipari, sīpoli, ķiploki un citrons.
Gaļu sagrieziet un lieciet traukā, pasāliet un sapiparojiet, samaisiet kopā ar rīvētiem sīpoliem un sasmalcinātiem ķiplokiem, pārlejiet visu ar svaigi spiestu citronu sulu. Lieciet ledusskapī uz 6-8 stundām.
Vistas gaļas šašliks vīnogu etiķa marinādē.
Vistas gaļa, sīpoli, malti melnie pipari, sāls, vīnogu (vīna) etiķis.
Visas sastāvdaļas samaisiet un lieciet ledusskapī uz 2-3 stundām.
Etiķi daudz liet nevajag, pilnīgi pietiek ar 40 ml uz 1 kg vistas gaļas.
Laša šašliks citronu sulas marinādē.
Lai iemarinētu puskilogramu laša būs nepieciešami 2 citroni, nedaudz olīveļļas, sāls, cukurs, malti melnie pipari, ingvers un ūdens.
No sākuma pagatavojiet marinādi. Citronu sulu sajauciet kopā ar olīveļļu, pipariem, sāli, cukuru, nedaudz pierīvējiet citronu miziņu, sarīvētu ingveru un ūdeni.
Uz koka irbulīšiem spraudiet lasi un ķiršu tomātiņus. Iegremdējiet irbulīšus ar tomātiem un lasi marinādē uz 2 stundām.
Šašliku cepiet uz grila sietiņa, vai uz grila pannas. Kamēr šašliks cepas pārlejiet to ar marinādi.