4.9 C
Rīga
ceturtdien, 9 maijs, 2024

Ēd veselīgi! 9 lieliski produkti jūsu skaistumam un veselībai

 

Blueberry antioxidant organic superfood in a bowl concept for healthy eating and nutrition

Brūnie rīsi

Daudzi cenšas lietot uzturā mazāk ogļhidrātu, jo no tiem, viņuprāt, pieņemas svarā. Bet tie ir ļoti svarīgi enerģētiskā līmeņa uzturēšanai. Neaizmirstiet par ēdieniem no graudiem: brūnajiem rīsiem, maizi un putrām, kas satur daudz šķiedrvielu. Tas palīdzēs pazemināt holesterīna līmeni, samazināt sirds asinsvadu slimību, taisnās zarnas vēža, žultsakmeņu, diabēta un aptaukošanās risku.

Vistas olas

Olas ir olbaltumvielu un luteīna avots (pasargā acis no kataraktas). Pētījumi rāda, ka tās novērš trombu veidošanos, samazina infarkta un insulta risku. Lietojot uzturā 6 olas nedēļā, par 44 % samazinās krūts vēža risks. Uztura speciālisti apgalvo, ka 1 ola dienā nepaaugstina holesterīna līmeni, jo organisms pats ražo holesterīnu no piesātinātiem taukiem, nevis saņem to no produktiem, bagātiem ar holesterīnu.

Spināti

Spināti ir dzelzs, C, A un K vitamīnu, luteīna, antioksidantu avots. Spināti pasargā mūs no infarkta un insulta, taisnās zarnas vēža, osteoporozes un artrīta, ir veselīgi acīm. Omlete ar spinātiem ir lielisks brokastu variants.

Banāni

Viens banāns satur šķiedrvielas un ap 467 mg kālija, kas ir nepieciešams, lai muskuļi (it īpaši sirds muskulis) paliktu stipri un veselīgi. Banāni palīdz pazemināt arteriālo spiedienu, novērš sirds asinsvadu slimības.
Pievienojiet sagriezto banānu auzu pārslu biezputrai vai sarīvējiet kopā ar jogurtu vai pienu un nelielu daudzumu augļu sulas.

Vista

Šī ir visveselīgākā gaļa. Lietojiet uzturā krūtiņas, jo tajās ir maz tauku, un noņemiet ādu. Vista ir bagāta ar olbaltumvielām, tā novērš kaulu masas samazināšanos. Vistas gaļa ir selēna (pretvēža darbība) un B grupas vitamīnu (paaugstina enerģijas līmeni un uzlabo smadzeņu darbību) avots.

Lasis

Šī zivs ir bagāta ar Omega-3 taukskābēm, kas pazemina holesterīna līmeni, pasargā no dažiem audzēju tipiem un novērš trombu veidošanos. Pētījumos pierādīts, ka lasis atvieglo depresīvos stāvokļus un novērš atmiņas zudumu. Tas satur nikotīnskābi, kas pasargā no Alcheimera slimības.
Šo zivi būtu jāēd ne retāk par 3 reizēm nedēļā.

Mellenes

Šajās ogās ir maz kaloriju, bet ļoti daudz noderīgu vielu. Mellenes satur antioksidantus, kas neļauj attīstīties kataraktai, glaukomai, paplašinātām vēnām, hemoroīdiem, kuņģa čūlai, sirds asinsvadu slimībām un vēzim. Mellenes palīdz samazināt galvas smadzeņu darbības traucējumus pēc insulta.

Garšaugi

Ar vecumu mums pasliktinās garšas sajūta. Visvieglāk ir ēdienam pievienot sāli, lai tas būtu garšīgāks. Bet sāls paaugstina arteriālo spiedienu, tāpēc ēdienam labāk likt klāt garšaugus un garšvielas. Svaigu augu garša ir stiprāka, bet ja tie nav brīvi pieejami, noderēs augi žāvētā veidā.

Ķiploks

Ķiploki palīdz novērst vēzi un sirds asinsvadu slimības, samazina insulta risku, ir noderīgi diabēta slimniekiem. Tiem piemīt pretiekaisuma darbība. Ķiploki arī samazina artrīta radītas sāpes un tūsku.

 

1 KOMENTĀRS

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.