6.8 C
Rīga
otrdien, 16 aprīlis, 2024

Olu baltumi – kā pareizi tos sakult

 

01

*Ja jums ir nepieciešams olu baltums, to var iegūt, caurdurot olu čaumalu ar resnu adatu no abām pusēm. Dzeltenums turklāt paliks iekšā.

*Lai atdalītu baltumu no dzeltenuma, izmantojiet papīra piltuvīti.

*Baltumu ir viegli sakult, ja tas ir svaigs un atdzesēts.

*Baltumi ir jākuļ emaljētā, keramiskā vai stikla traukā (nekādā gadījumā alumīnija traukā, baltumi paliks jēli).

*Traukam jābūt pilnīgi sausam, bez tauku un dzeltenumu pilienu.

*Kokteiļu blenderis neder baltumu sakulšanai.

*Baltumi ir jākuļ uz viszemākā ātruma, pakāpeniski to palielinot. Ja sākt uzreiz ar lielu ātrumu, sakult tos neizdosies.

*Vecas olas paliek ūdeņainas, tos ir grūti sakult. Lai uzlabotu procesu, var pievienot sāls šķipsniņu, citronskābes vai etiķa pilienu.

*Ir jāseko līdzi tam, lai maisītājs aizsniegtu līdz trauka dibenam, lai visi baltumi būtu sakulti vienmērīgi.

*Ja baltumi ir sakulti nepietiekami labi, tad tajos veidojas lieli gaisa burbuļi, kas sprāgst mīklas maisīšanas laikā un izstrādājumi sanāk nepietiekami gaisīgi.

*Ja baltumi ir sakulti pārāk stipri, tie satur sīkus gaisa burbulīšus ar plānām sieniņām. Cepšanas laikā tie sprāgst un biskvīti saplok.
Labi sakultiem baltumiem ir jāpalielinās apjomā (4-5 X) un jāsaglabā forma (nedrīkst tecēt, putām jābūt stingrām).

*Cukurs baltumiem ir jāpievieno tad, kad tie jau ir pietiekami labi sakulti, pakāpeniski, nesteidzoties, pa ¼ tējkarotes. Ja iegāzt visu cukuru uzreiz, baltumi var palikt šķidri.

*Gatavojot bezē, labāk ir ņemt pūdercukuru attiecībā pret baltumiem 1:4 (1 glāze pūdercukura uz 4 olām). Ja ņemt mazāk cukura, bezē būs pārāk staipīgi, ja vairāk – pārāk trausli, pārāk saldi un nepietiekami gaisīgi.

*No sākuma rekomendē sakult olu baltumus un ielikt ledusskapī, un tikai tad izmantot mikseri citu sastāvdaļu sakulšanai.

*Pēc cukura pievienošanas baltumus sakuļ līdz viendabīgai un spīdīgai masai.

*Pēc sakulšanas baltumi jāizliek uz krēma vai mīklas un uzmanīgi, vienā virzienā maisīt līdz viendabīgas masas iegūšanai. Baltumus nedrīkst iespiest, jo zudīs gaisīguma efekts.

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.