2.3 C
Rīga
piektdien, 26 aprīlis, 2024

Cepts ābols ar jēra malto gaļu

 
jers
Cepts ābols ar jēra malto gaļu. Publicitātes foto.

Šo gaļu lielākoties izmanto svētku maltītei, nevis ikdienas ēdienreizēm. Jēra gaļa ir samērā dārga un nav nopērkama jebkurā veikalā, taču gardi pagatavota noteikti ir kulinārs baudījums. Lai jērs būtu mīksts un sulīgs, tas jāgatavo ilgi.

Lielākā daļa jēru patērē ekoloģisku barību, ēd zāli ganībās, tāpēc gaļa ir augstvērtīgāka nekā mājlopiem, kas netiek ganībās. – Jēra gaļa ir lielisks olbaltumvielu, minerālvielu un vitamīnu avots, – skaidro uztura speciāliste Eva Kataja. – Tā satur B3 un B12 vitamīnu, kā arī selēnu, cinku, dzelzi un fosforu. Tauku saturs ir nedaudz augstāks kā liellopam un cūkai, taču jēra gaļā ir vairāk konjugētās linolskābes (labā omega-6 taukskābe), kas labvēlīgi ietekmē gan cilvēka imūnsistēmu, gan vielmaiņas procesus. 100 g ceptas jēra kājas ir aptuveni 25 g olbaltumvielu un 16 g tauku.

Speciāliste stāsta, ka jēra un aitas gaļas uzturvērtība būtiski neatšķiras, citāda ir garša un tekstūra. Jēra gaļas uzturvērtību arī neietekmē tās pagatavošanas veids, tāpēc šajā ziņā nav būtiskas nozīmes, vai jērs tiek cepts vai vārīts. Galvenais, lai gaļa netiktu pārcepta, nepiedegtu.

Sastāvdaļas (4 personām) – 500 g maltas jēra ciskas, 4 saldas šķirnes āboli, 1 sīpols, 1 burkāns, 1 puravs, 50 g sviesta, 50 ml eļļas, sāls, melnie pipari, malts kanēlis, samaltas krustnagliņas, cukurs.

Mērcei – 150 ml grieķu jogurta, 1 citrona sula, buntīte (10 g) piparmētru.

Puravu, burkānu un sīpolu sagriež un mazliet pasautē sviestā. Pievieno jēra malto gaļu, apcep, pēc tam uzlej tik daudz ūdens, lai gaļa būtu nosegta. Turpina sautēt, līdz ūdens iztvaikojis. Tad gaļu vēlreiz samaļ, lai tā kļūtu gaisīga.

Ābolus pārgriež uz pusēm, izņem serdi, uzbārsta maltu kanēli, samaltas krustnagliņas, cukuru un cep cepeškrāsnī 30 minūtes +180 °C. Kad āboli gatavi, tajos pilda pagatavoto malto gaļu un pārlej jogurta un piparmētru mērci.

praktiski

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.