11.1 C
Rīga
piektdien, 29 marts, 2024

Džeimija Olivera šokolādes un ķirbju kūka

 

sokolades_kirbju_kuka_jamieoliver-com

Zeltainais rudens tikai tad pilnvērtīgi nosvinēts, ja virtuvē ir tapis kāds gardums no dzeltenā ķirbja. Un nemaz nav jāgaida Helovīns, lai taptu zupa, sacepums vai kūka.

Laikā, kad televīzijas kanālā “Fox Life” ar jaunāko, 4.sezonu ir atgriezies humora pilnais šovs “Pavārmākslas cīņas klubs”, ir īstais brīdis izmēģināt šokolādes un ķirbju kūku no britu pavāra Džeimija Olivera gardo recepšu krājumiem.

Kraukšķīga mīkla, mīksts pildījums un šokolāde, kas šajā trīsslāņu kūkā kalpo kā garda barjera.

 

Sastāvdaļas pamatnei

50 g kakao pulvera

175 g miltu

2 ēdamkarotes pūdercukura

115 g mīksta sviesta, sagriezts gabaliņos

1 olas dzeltenums

100 g tumšās šokolādes (ne vairāk par 62% kakao), izkausēta

50 g smalkā cukura

 

Ķirbju pildījumam

425 g ķirbju biezeņa (var iegūt arī šādi: ķirbi apcep un saberž)

2 ēdamkarotes miltu

1 apelsīna miziņa, sarīvēta

1 šķipsniņa maltu krustnagliņu

1/2 tējkarotes malta ingvera

1 tējkarote malta kanēļa

1/4 tējkarotes rīvēta muskatrieksta

100 g tumši brūnā cukura

300 ml saldā krējuma, saputota

2 lielas lauku olas

2 lielu lauku olu dzeltenumi, saputoti

 

Kakao pulveri, miltus, pūdercukuru un šķipsniņu sāls ieber mikserī. Pievieno sviestu un maisa, līdz izveidojas smalkas drupačas. Bļodā samaisa 60 ml ūdens un olas dzeltenumu, to pakāpeniski pievieno miltu maisījumam un maisa, līdz izveidojas raupja mīkla.

 

Uzliek mīklu uz tīras virsmas, mīca apmēram 30 sekundes vai tik ilgi, līdz tā kļūst vienmērīgi gluda. Saplacina un izveido ieapaļu disku, to iesaiņo pārtikas plēvē un liek uz 30 minūtēm atdzesēties ledusskapī. Mīklu izrullē un izklāj kūkas formā, kurai ir 23 cm diametrs. Veido apmēram 2,5 cm augstas maliņas, ja nepieciešams, noņem lieko mīklu un ar pirkstiem to izlīdzina. Sadursta pamatni ar dakšiņu un liek mīklu uz 30 minūtēm ledusskapī.

 

Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200°C, pārklāj kūkas pamatni ar cepamo papīru, ievieto speciālās cepamās pupiņas un cep 20 minūtes. Izņem papīru un atsvariņus, cep vēl piecas minūtes.

 

Atdzesē kūkas pamatni, tad ielej izkausēto šokolādi un ļauj tai sastingt.

 

Bļodā samaisa visas pildījuma sastāvdaļas. Maisījumu lej uz kūkas pamatnes. Cepeškrāsns temperatūru samazina līdz 180°C un cep kūku apmēram 40-50 minūtes līdz pildījums ir sarecējis. Uzmanīgi – nepārcepiet, jo tad pildījums var saplaisāt. Kad kūka ir  gatava, to atdzesē un liek uz nakti ledusskapī, lai sastingst.

 

Pirms pasniegšanas kūku pārkaisa ar smalko cukuru un karamelizē ar kulinārijas lampu.

 

Bet Džeimijs Olivers kopā ar bērnības draugu, pavāru un lauku dzīves zinātāju Džimiju Dohertiju turpina saimniekot kafejnīcā Eseksā, kur patīk ciemoties arī viņu draugiem – slavenībām. Šovā “Pavārmākslas cīņas klubs” brašie pavāri ne vien atklāj dažādus virtuves knifiņus, bet arī cīnās pret pārlieku šķērdēšanos ar ēdienu.

 

Skaties, kā Džeimijs, Dohertijs un viņa “zvaigžņotie” viesi saimnieko “Pavārmākslas cīņas klubā”! Jaunā sezona televīzijas kanālā „FOX Life” svētdienās , plkst. 12:45.

 

„FOX International Channels” (FIC) ir starptautiska mediju kompānija, kurai visā pasaulē pieder 324 dažādi izklaides TV kanāli, un to saturs pieejams 44 valodās. Latvijā FIC piedāvā kanālus FOX, FOX Life un „National Geographic”, kas skatītājiem pieejami ar latviešu un krievu valodas subtitriem. Visi FIC Latvija kanāli atrodami TV operatoru „Lattelecom”, „Baltcom”, „IZZI”, „Latnet TV”, „Livas”, „SkaTVis” un „Mits LV” piedāvātajās kanālu pakās.

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.