8.2 C
Rīga
piektdien, 29 marts, 2024

Veiksmīgas karjeras priekšnoteikumi

 

Lai sasniegtu karjeras virsotnes, tev nav nepieciešamas Vairas Vīķes-Freibergas milzu darba spējas vai Bila Geitsa ģeniālais prāts. Saskaņā ar žurnāla Personība un Sociālā psiholoģija jaunāko pētījumu, lai gūtu panākumus profesionālajā jomā, atliek vien izkopt noteiktas rakstura īpašības. "Aizrautība, enerģija un rakstura stingrība ir ļoti pozitīvas īpašības, kuras noder, gan veidojot karjeru, gan personīgo dzīvi," skaidro Latvijas Universitātes Karjeras centra psiholoģe Agita Šmitiņa. Šī centra karjeras konsultante Marta Rubīna papildina: "Profesionālajā vidē šīs īpašības atsaucas ne tikai uz darbu un tā efektivitāti, bet arī uz attiecībām un motivāciju."
Aizrautība uztur tevī sajūsmu par ikdienas grūtībām. Enerģija liek mērķēt uz vēl augstākiem panākumiem. Savukārt, rakstura stingrība palīdzēs pārvarēt neizbēgamas netaisnības un aizskarošas piezīmes. Tādēļ rūpīgi pārskati savas rezerves un pārliecinies, vai tev piemīt šīs īpašības. Izkopjot tās, tev būs iespēja gūt panākumus jau pašā karjeras sākumā.

1. PANĀKUMU ATSLĒGA
Aizrautība
"Veiksmīgas karjeras sākums nenoliedzami ir saistīts ar to, ka cilvēka darba efektivitāte slēpjas motivācijā, kas katram var būt atšķirīga. Vienam tas būs pats darba process, citam gandarījumu sagādās darba rezultāts," stāsta karjeras konsultante Marta Rubīna. Ja cilvēks ir motivēts strādāt, viņš būs pozitīvi noskaņots un darbs sagādās prieku. Taču aizrautība pati nepieklauvēs pie tavām durvīm un neteiks: "Te es esmu!". Tev ir jāizpēta savs darbības lauks un jāatrod sava stihija. Tad arī aizrautība tevi uzrunās pati.
Lai atrastu aizrautību:

izsver savas spilgtākās personības iezīmes. Ja tev piemīt tieksme dot padomus un audzināt, pedagoģija varētu būt tava joma. Ja esi sabiedrības dvēsele, tu varētu kļūt par veiksmīgu sabiedrisko attiecību speciālisti. Apsverot variantus, kurā jomā strādāt, aptaujā savas fakultātes absolventus. Uzzini, kur viņi pašreiz strādā un vai viņi ir apmierināt ar savu izvēli. Saruna tev atklās tās problēmas, ar kādām jāsastopas, ejot cauri grūtajam profesijas izvēlas procesam, un tu iegūsi daudz plašāku redzeslauku. Ja pēc tikšanās sajutīsi, ka vēlies zināt vairāk par šo darbības jomu, tad vari būt droša, ka esi uz pareizā ceļa.
"Realitāte ir tāda, ka ne visi ikdienā veicamie darbi sagādā prieku. Aizrautību nesameklēsi rutīnas un vienveidīgos pienākumos, kuri ir vai ikvienas profesijas sastāvdaļa," stāsta Marta Rubīna. "Dažkārt notiek tā, ka mazāk aizraujošie darbi tiek atlikti uz vēlāku laiku." Psiholoģe Agita Šmitiņa uzsver, ka šādās reizēs ir svarīgi nemānīt sevi un skaidri saprast, kur tu ieguldi lielāko enerģiju, iniciatīvu un kuri darbi vienkārši ir jāizdara pēc labākās sirdsapziņas, neatliekot uz rītdienu. Jau laikus pārskati savu darba plānu un prioritātes. Iespējams, vari lūgt priekšniekam tev uzticēt tādus pienākumus, kuru izpilde tev sagādā lielāku prieku? Ja vairāk uzņemsies tādus pienākumus, kurus vari veikt ar lielāku aizrautību, tava darba kvalitāte un efektivitāte pieaugs.

72168881h628251_431

2. PANĀKUMU ATSLĒGA
Enerģija
Nepārtraukti skrienot kā vāvere ritenī un par visām varītēm mēģinot visur nokļūt noteiktā laikā un vietā, tu bremzē savas izredzes atrast sapņu darbu. Marta Rubīna uzsver, ka ar enerģijas patēriņu ir jābūt ļoti uzmanīgai: "Nenoliedzami ir vieglāk ieguldīt enerģiju darbā, kas patiešām aizrauj, taču uzmanies, jo nevajadzētu to iztērēt tikai vienā virzienā, neveltot pietiekamu uzmanību tev ne tik interesantajiem darbiem," skaidro Marta Rubīna. Karjeras konsultante norāda, ka "sekas šādos gadījumos var būt bēdīgas. Tavus darba augļus neviens nenovērtēs, taču nu jau tev pietrūks laika un enerģijas svarīgajiem, bet tev netīkamajiem darbiem, kuri atlikti uz vēlāku laiku. Klāt visam vēl nāksies samierināties un tikt galā ar vadības kritiku," stāsta Marta Rubīna. "Enerģija spēlē lielu lomu profesionālajos panākumos tad, ja tā tiek sadalīta racionāli."
"Būtisku enerģijas ieguldījumu prasa arī iniciatīvas izrādīšana – tevi vairāk pamanīs un novērtēs tad, ja pratīsi piedāvāt radošus risinājumus un labas idejas," uzsver Marta Rubīna. Pat tad, ja tās netiks īstenotas, tavu ieguldīto darbu neviens nevarēs apstrīdēt.
Lai racionāli izmantotu enerģiju:
"Svarīgi ir noteikt prioritātes un saplānot darāmo! Ja enerģija tiek patērēta atbilstoši pienākumu svarīguma pakāpei un tie izpildīti pēc labākās sirdsapziņas, tad sekos arī atalgojums," skaidro Marta Rubīna. "Enerģijas nezūdamības likums strādā arī profesionālajā jomā! Gan materiāla atlīdzība, gan kolēģu uzslavas vai pat paaugstinājums dos patiesu gandarījumu, un enerģija strādāt atgriezīsies ar uzviju."
Meklējot jaunus izaicinājumus, vari iekarot arī jaunas karjeras teritorijas.
Uzņemoties jaunus pienākumus, tu ne vien papildināsi savas zināšanas, bet arī raidīsi signālus vadībai, ka vēlies pilnveidoties un augt. Tikai pirms tam pārliecinies, ka spēj tikt galā ar papildus uzdevumiem un ka dari to, jo vēlies iegūt jaunu pieredzi, nevis paaugstinājumu.

3. PANĀKUMU ATSLĒGA
Rakstura stingrība
Rakstura stingrība nebūt nenozīmē, ka tev jākļūst par dzelzs lēdiju. Iedomājies sevi situācijā, kad dienām esi strādājusi pie darba prezentācijas, lai viss būtu perfekti, taču tavs priekšnieks uzskata, ka vēl nav gana labi. Kā tu rīkosies šādā situācijā? Vidusmēra darbinieks apvainosies uz savu priekšnieku vai arī sāks apšaubīt pats sevi. Taču stingra rakstura darbiniece ir uzaudzējusi sev pietiekami biezu ādu un nosaka vien: "Paldies," nopietni pārdomājot aizrādījumu un vēlreiz izsverot sava darba plusus un mīnusus. Lieki piebilst, ka rezultātā varēsi lepoties ar fantastiskiem Power Point prezentācijas slaidiem.
"Nav noslēpums, ka kritika ne vienmēr ir adekvāta – pirmkārt, tā nāk no viena konkrēta cilvēka, tātad jau savā būtībā ir subjektīva. Kritika var būt arī kļūdaina un to var izmantot kā ieroci, lai otram darbiniekam ierādītu vietu uzņēmuma hierarhijā," stāsta Marta Rubīna. "Taču kritikai ir arī savas pozitīvās puses, jo tā ir arī veselīga un tā norūda, kas ir īpaši svētīgi jaunam, vēl nepieredzējušam darbiniekam. Ja vien cilvēks šo kritiku uzņems pozitīvi un no savām kļūdām mācīsies," stāsta karjeras konsultante.
Lai attīstītu rakstura stingrību:
svarīgi koncentrēties uz galveno mērķi, kas tad arī ir visa pamatā, neļaujoties kolēģu provokācijām un nepārdzīvojot par nesvarīgiem dzīves sīkumiem. Kā izrādās, tu vari trenēt savu rakstura stingrību! "Atceries kādu situāciju, kad veiksmīgi tiki galā ar grūtu darbu. Kā tu pārvarēji sarežģījumus? Kas tev izdevās vislabāk? Kā tu raksturotu savu komunikāciju ar citiem? Ja vēlreiz nokļūtu šādā situācijā, ko tu darītu citādi, lai ietaupītu laiku un enerģiju? Atbildes uz šiem jautājumiem sniegs tev vērtīgas atziņas," iesaka Marta Rubīna.

Kritisku informāciju sākumā ir vieglāk uzņemt no tuviem cilvēkiem. Tādēļ palūdz, lai kolēģi, kuriem tu uzticies, objektīvi novērtē tava darba rezultātu. Pat tad, ja neviens nepasaka neko negatīvu, pajautā viņiem, ko nākamreiz tu varētu izdarīt vēl labāk. Tas tevi norūdīs būt atvērtākai pret kritiku.

Teksts: Ieva Leinerte

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.