9.6 C
Rīga
piektdien, 26 aprīlis, 2024

Kāpēc ir vajadzīga stažēšanās?

 

Jauna, bez pieredzes

Tu esi:

Pēdējā kursa studente, pastāvīgu darbu (apvienojot ar studijām) vēl neesi meklējusi, vai arī – esi meklējusi, bet neesi atradusi. Doktora grādu neplāno iegūt.

Vēlies atrast:

Pastāvīgu darbu nopietnā uzņēmumā ar labām nākotnes perspektīvām, vēlams, vēl pirms augstskolas beigšanas.

Risinājums:

Diploma aizstāvēšanas priekšvakarā tu, visticamāk, jau zini, kādā jomā vēlētos darboties. Taču cilvēkus bez darba pieredzes darbā pieņem ļoti reti, bet bez darba šo pieredzi nav iespējams iegūt – iznāk tāds apburtais loks. Taču labā ziņa ir tā, ka uzņēmumi, kas nevēlas pieņemt štatā darbiniekus bez iepriekšējas darba pieredzes, nereti labprāt izmanto stažieru pakalpojumus. Īpaši laikā, kad lielākā daļa pastāvīgo uzņēmuma darbinieku ir devušies atvaļinājumā (parasti vasarās vai ap Ziemassvētku laiku). Stažēšanās ilgumu nosaka darba devējs, lielākoties stažēšanās ilgst vienu līdz trīs mēnešus, taču dažkārt sastopamas arī gadu līdz 18 mēnešus ilgas stažēšanās programmas (kā, piemēram, kompānijā Danone). Stažēšanās noteikumi ir atkarīgi no uzņēmuma un valsts, kurā tu esi iecerējusi stažēties: dažas organizācijas izmanto stažieru pakalpojumus, īstenojot atsevišķus projektus, dažas pastāvīgi – ar vēlmi vēlāk no labākajiem stažieriem izvēlēties savus nākamos štata darbiniekus. Nopietna apmācība stažieriem pārsvarā netiek piedāvāta. Parasti tiek dota iespēja iepazīties ar uzņēmuma darba specifiku, struktūru, tirgus pozīcijām, darba metodēm un tehnoloģijām. Pārējās prasmes un iemaņas stažierim darba procesā jāapgūst pašam. Un, ja neko īpašu no uzņēmuma negaidi, ar darbiem tevi arī neapkraus. Taču štata vietu arī nepiedāvās.

Tas domāts tev, ja:

Vari atļauties strādāt par minimālu samaksu vai vispār bez atalgojuma;

Tev nav darba pieredzes vai arī tā ir minimāla;

Tu neesi pārliecināta, kāda organizācijas struktūrvienība tev būtu vispiemērotākā, tāpēc vēlies visu pārbaudīt uz savas ādas.

Vienkārši ģeniāla

Tu esi:

Jauna daudzsološa speciāliste, kas tikko ar izcilām sekmēm beigusi universitāti. Tāpēc esi pārliecināta, ka tev ir jānokļūst kādā no uzņēmuma vadošajām pozīcijām. Vienīgais – par to ir jāpārliecina arī darba devējs.

Vēlies atrast:

Darbu, kurā var ātri kāpt pa karjeras kāpnēm, vienlaikus iegūstot praktisku pieredzi.

Risinājums:

Ir uzņēmumi, kas jaunajiem speciālistiem piedāvā speciālas praktiskās apmācības programmas (piemēram, laikraksts Diena un Neatkarīgā Rīta Avīze veido savas jauno žurnālistu skolas, kuru dalībniekiem tiek sniegtas gan teorētiskas, gan praktiskas nodarbības pie pieredzes bagātiem speciālistiem).

Pēc šādu apmācību beigšanas parasti izkristalizējas spēcīgākie jaunie talanti, taču situāciju nedaudz sarežģī fakts, ka nereti viņi uzvedas kā īstas "zvaigznes"– "Esmu viens no labākajiem, izvēlēts no daudzu citu vidus". Taču arī attieksme pret šiem jaunajiem talantiem ir īpaši nopietna – jau no pirmajām stažēšanās dienām no viņiem tiek veidoti lietaskoki, piedāvājot tālāku apmācību, intensīvus menedžmenta kursus, līdera spēju attīstības treniņus. Paralēli tam jaunie strādā kopā ar citiem uzņēmuma darbiniekiem, ceļojot no vienas organizācijas struktūrvienības uz otru, lai iepazītu visu organizācijas darbu kopumā.

Atšķirībā no citiem stažieriem, šāda veida praktikantus uzņēmuma vadība var novērtēt nevis vienreiz (kā tas ir parasti), bet gan divas vai pat trīs reizes gadā. Un pavisam niecīgi iebildumi var nozīmēt darba attiecību pārtraukšanu, jo konkurss uz štata vietām parasti ir ļoti liels. Taču arī alga pēc šādas stažēšanās ir ievērojami lielāka.

Tas domāts tev, ja:

tavu zināšanu līmenis ir krietni virs vidējā;

tuvāko gadu laikā esi gatava ziedot savu personīgo dzīvi karjerai;

tu esi līdera tips un esi pārliecināta, ka vēlies kļūt par vadītāju.

74116421h245113_542

Gājputns

Tu esi:

Speciāliste ar salīdzinoši lielu darba pieredzi, kas vēlas pāriet jaunā profesionālā līmenī.

Tu vēlies:

Paaugstināt savu kvalifikāciju un vienlaikus arī tirgus vērtību (lasi – algas lielumu).

Risinājums:

Profesionāla stažēšanās ārpus Latvijas robežām. Daudzas organizācijas stažieriem piedāvā stipendijas dažādos Eiropas, Āzijas un Amerikas uzņēmumos, tāpēc jau laikus vari sākt meklēt stažēšanās iespējas internetā. Piemēram, mājas lapa www.eurostage.org sniedz ieskatu par darba prakses iespējām dažādās pasaules valstīs, šajā interneta vietnē vari iepazīties ar speciālu darba devēju un organizāciju sarakstu – izskati to, iespējams, būsi jau izlēmusi, kur un kādā jomā tu vēlētos stažēties. Šajā mājas lapā iespējams izmantot arī, t.s. "darba pieredzes tirgu", proti, lai darba devējiem reklamētu savu CV. Ja tu mērķē uz Briseli, ieskaties mājas lapā www.eurobrussels.com – te vari atrast informāciju par stažēšanās iespējām dažādās šīs Eiropas galvaspilsētas nevalstiskajās organizācijās, konsultāciju dienestos, nozaru asociācijās utt. Ja vēlies atrast stažiera vietu Amerikā, mājas lapā www.ciee.org/trainee tu varēsi iepazīties ar darba devēju piedāvājumiem, uzzināt par nodokļiem, veselības aprūpi, drošību un citām noderīgām lietām.

Tas domāts tev, ja:

tev ir darba pieredze savā specialitātē (ne mazāka par diviem gadiem) un iestrādnes projektiem, kuriem vēlies piesaistīt partnerus no citām valstīm;

tu labi pārvaldi attiecīgās valsts valodu;

esi gatava pavadīt citā valstī mēnesi vai pat gadu, lai pēc stažiera pieredzes iegūšanas atgrieztos atpakaļ Latvijā.

Darbs maiņās

Tu esi:

Cilvēks, kas vēlas mainīt profesiju. Vai dibināt pati savu biznesa uzņēmumu.

Vēlies atrast:

Pastāvīgu darbu citā specialitātē. Vai arī vēlies iegūt praktisku pieredzi jauna mērķa sasniegšanai savā profesijā.

Risinājums:

Stažēšanās līdzās jau esošajam darbam ir vēlama gadījumā, ja esi izlēmusi kardināli mainīt savu tagadējo darba vidi un pienākumus. Piemēram, tu vēlies mainīt darbu bankā pret darbošanos kādā reklāmas aģentūrā. Vai arī, pēc vairākus gadus ilga juristes darba vēlies atvērt savu deju skolu.

Mainīt dzīvi nekad nav par vēlu, taču neaizmirsti, ka pārāk krasas pārmaiņas ir arī ļoti riskantas. Varbūt ir vērts būt nedaudz apdomīgākai – nepārtrauc savas jau esošās darba attiecības vienā mirklī! Galu galā, pateicoties darbam šajā vietā, tu esi ieguvusi ievērojamu darba pieredzi un sasniegusi zināmu profesionalitātes līmeni. Taču domu par profesijas maiņu neatmet – sāc jauno darba vidi iepazīt soli pa solim, vienlaikus nezaudējot pamatu zem kājām (galvenokārt, finansiālo). Tā kā tev jau ir pastāvīgs ienākumu avots, stažiera niecīgais atalgojums nespēlēs lielu lomu. Stažiera darba ilgums (nestrādājot štatā) ir vidēji no pusgada līdz gadam, tāpēc nenokavē termiņu, kad tavs pacietības mērs darba vietā, kurā esi pašlaik, ir pilns.

Stažiera darba pienākumus vari veikt sava ikgadējā atvaļinājuma laikā. Lai arī tas neizklausās diez cik vilinoši, taču atgādini sev, ka šis stažēšanās ziedotais laiks var būt neatsverams ieguldījums tavā nākotnē. Un stažēšanos līdzās jau esošai darba vietai ir salīdzinoši vienkārši atrast – vajadzīga tikai vēlēšanās – un no liekām darba rokām parasti neviens neatsakās.

Tas domāts tev, ja:

esi gatava veltīt savu brīvo laiku, iespējams, arī atvaļinājumu jaunas darba pieredzes iegūšanai;

tava tagadējā alga ļauj samierināties ar minimālo stažiera atalgojumu;

tu esi pārliecināta, ka stažēšanās neradīs problēmas tavā tagadējā darba vietā; esi spējīga izturēt lielu darba slodzi;

tu iztēlē jau spēj uzburt ainu, ar ko tieši tu vēlētos nodarboties nākotnē.

Meklē un izmēģini

Ņem vērā, ka lielākie uzņēmumi informāciju par stažēšanās iespējām un vakancēm parasti izvieto internetā. Tāpēc sameklē tādu kompāniju, kā, piemēram, Procter & Gamble, Unilever Baltic, Danone mājas lapas un izpēti viņu piedāvājumu (to vari izdarīt, jebkurā interneta meklētājā, vienkārši ierakstot atslēgas vārdus). Ir arī speciālas programmas, kas piedāvā atrast stažēšanās vietu tavā vietā, piemēram, starptautiskās izglītības centrs Mecenāts piedāvā piedalīties dažādās stažieru programmās ASV (www.study.lv). Informācija par stažieru vietām dažkārt rodama arī darba meklētājiem domātajās interneta mājas lapās, kā arī dažādos studentu portālos, noderīga vietne ir interneta portāls http://europa.eu, īpaši tajā esošie linki uz dažādām citām mājas lapām.

Ja esi studente, kas labi pārzina svešvalodas, ieskaties mājas lapā www.aiesec.lv – tā ir pasaulē lielākā studentu organizācija, kas piedāvā dažādas iespējas jauniem cilvēkiem, kas vēlas kādu laiku padzīvot un pastrādāt citā valstī. Ja vēlies iegūt vērtīgu darba pieredzi vēl pirms studiju beigšanas un labi pārzini franču valodu, ar stažēšanās iespējām Francijā vari iepazīties mājas lapā www.capcampus.com. Noderīgi informācijas avoti par starptautiskām stažēšanās iespējām ir mājas lapas www.internabroad.com, www.unicef.org, www.jobpilot.com.

Pievērs uzmanību kompānijas profilam – lielākoties stažieru vietas piedāvā lielas, starptautiskas firmas, interneta pakalpojumu sniedzēji, juridiskie biroji, dažāda veida konsultāciju kompānijas. Atverot attiecīgās organizācijas mājas lapu, izvēlies stažēšanās vietu sev atbilstošā jomā, uzmanīgi izlasi atlases nosacījumus un stažēšanās programmas norisi. Ja viss tevi apmierina, aizpildi pieteikuma anketu – visbiežāk to iespējams izdarīt internetā – un sūti to uz norādīto adresi!

Teksts: Agnese Kārkliņa

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Iepriekšējais rakstsVeiksmīgas karjeras priekšnoteikumi
Nākamais rakstslaimiga