1.6 C
Rīga
ceturtdien, 18 aprīlis, 2024

Kolēģu tipi

 

Nr.1: Zibens
Ko no viņa var sagaidīt?

Kolēģis "zibens" darbā meklē jaunus iespaidus un piedzīvojumus. Ar viņa darba sparu un enerģiju pietiktu desmit elektrostacijām. Un, pateicoties lielajai darba mīlestībai, šis cilvēks visu savu spēku iegulda tieši darba procesā, tādējādi iedvesmojot un uzmundrinot arī pārējos kolēģus.
Kā kopā ar viņu strādāt?
Šāds cilvēks ir ar izteiktām līdera dotībām. Tāpēc vislabāk viņam patīk strādā tieši tad, kad ir iespēja "būt uz viļņa" un paša spēkiem vadīt kādu projektu, pat, ja vienam jāvelk vesels vagons, kas pilns ar akmeņoglēm. Jāņem gan vērā, ka šī pāri plūstošā enerģija var būt arī iznīcinoša, tāpēc nebūtu ieteicams stāties "zibenim" ceļā.
Kā viņš var būt noderīgs?
"Zibens" ar savu klātbūtni vien var iedvesmot pat ļoti lielu kolektīvu. Plus šāds cilvēks nekad nebaidās riskēt.
Situācija.
Nostrādājot divus gadus vienā ofisā, Anna beidzot saprata – ja viņa steidzami nenomainīs darbības sfēru, tad vienkārši nomirs no garlaicības. Un palūdza savam priekšniekam, lai no darba ofisā viņu pārceļ uz loģistikas nodaļu. Tagad viņa kontrolē kompānijas produkcijas piegādi, diendienā klīst pa milzīgo kompānijas noliktavu un uzskata, ka viņa, iespējams, ir vienīgā meitene uz pasaules, kas nav nobijusies no šāda atbildīga amata.

Nr.2: Radošais
Ko no viņa var sagaidīt?

"Radošais" nepavisam nav piemērots sadzīvei, viņš nemitīgi lidinās pa mākoņiem un ir pieradis domāt abstrakti. Tev šķiet, ka tavs kolēģis raksta atskaiti, bet patiesībā "radošais" jau sen savā iztēlē ir aizceļojis, piemēram, uz Āfrikas džungļiem vai Amazones mūžamežiem. Tomēr "ceļojumi" viņa darbu ietekmē pozitīvi: šāda tipa darbiniekam ir liels radošais potenciāls, kas palīdz viņam katru reizi izgudrot kaut ko jaunu un oriģinālu.
Kā kopā ar viņu strādāt?
Strādāt kopā ar "radošo" ir interesanti, tikpat aizraujoši ir arī vērot viņa darbošanos. Galvenais laiku pa laikam palīdzēt viņam nolaisties uz zemes, kaut vai uz brīdi, jo nekas nevar labāk vest pie prāta kā realitāte
Kā viņš var būt noderīgs?
"Radošais" ir vienkārši neaizvietojams sapulcēs, kurās tiek deģenerētas dažādas jaunas idejas. Viņa kreativitāte un azartiskums iedvesmo pārējos kolēģus. Pie tam, šāds cilvēks var ne tikai modernizēt un pilnveidot jau esošās idejas, bet arī izdomāt vairākus oriģinālus veidus, kā šīs idejas realizēt.
Situācija.
Edgars strādāja reklāmas aģentūrā. Bet, pēc dabas būdams ļoti radošs cilvēks, viņš šajā vidē jutās nekomfortabli, visgrūtāk bija tikt galā ar stingro darba grafiku – katru dienu no deviņiem līdz sešiem, ar stundu ilgu pusdienu pārtraukumu. Viņš regulāri aizgulējās, nokavējās un par to saņēma aizrādījumus. Priekšnieks gan viņā saskatīja lielu radošo potenciālu, bet tā arī nespēja saprast, kas viņam traucē izpausties. Pēc sarunas ar Edgaru priekšnieks piedāvāja viņam daudz elastīgāku darba grafiku. Rezultātā tika īstenoti vairāki ļoti veiksmīgi un ienesīgi reklāmas projekti.

Nr.3: Motivators
Ko no viņa var sagaidīt?

Kolēģi "motivatoru" nekad nevajag piespiest darboties, jo viņš pats var ikvienu piespiest strādāt. Viņa izteiktais darbaholisms brīžiem var kļūt ļoti fatāls, viņš visu laiku ir uzvilkts un uzbudināts, un, saskatot kādu jaunu šķērsli, uzreiz metas to pārvarēt.
Kā kopā ar viņu strādāt?
Ar "motivatoru" nav nemaz tik viegli sadzīvot. Viņš pēc savas būtības ir perfekcionists, tāpēc arī apkārtējiem uzstāda ļoti augstas prasības. Bet no tā nevajag baidīties. Šāda tipa kolēģis ir jāpieņem tāds, kāds viņš, bet viņa aktivitāti un lielo darba sparu vajag novirzīt kompānijai vēlamā virzienā.
Kā viņš var būt noderīgs?
"Motivators" ir savdabīgs darba procesa katalizators. Stimulēt ne tikai sevi, bet arī pārējos kolēģus – tad ir viņa lielākais sapnis.
Situācija.
Simona bija hroniska darbaholiķe – no agra rīta līdz vēlam vakaram viņa bija ofisā un strādāja melnās miesās, nekādi nesaprazdama, kā citi kolēģi var darbam veltīt daudz mazāk laika. Kad kompānijā sāka strādāt jauni darbinieki, viņi no sākuma uz Simonu skatījās ar patiesu neizpratni, nedaudz vēlāk – ar apbrīnu, bet beigās – ar cieņu. Nemaz nepamanot, ka ar laiku jau paši ir iekļāvušies kopējā procesā un strādā kopējās lietas labā. Starp citu, atšķirībā no saviem kolēģiem, Simona nemaz negribēja kāpt pa karjeras kāpnēm – viņu pilnībā apmierināja tas, ar ko viņa nodarbojas. Vadība ar šādu situāciju arī bija mierā, jo Simona taču ir lielisks piemērs citiem darbiniekiem.

Nr.4: Aizstāvis
Ko no viņa var sagaidīt?

"Aizstāvis" ir ļoti godīgs, labvēlīgs un patiess cilvēks. Savā ziņā viņš ir kā aizbildnis, kas darīs visu, lai neļautu apkārtējiem kādam nodarīt pāri. Ja kādam nav bijusi taisnība, tad "aizstāvis" obligāti uz to norādīs, pat, ja šis kāds ir viņa tiešais priekšnieks.
Kā kopā ar viņu strādāt?
Strādājot ciešā kontaktā ar "aizstāvi", pārējie darbinieki jūtas pietiekami komfortabli, jo, kā zināms, iekšējai atmosfērai kolektīvā ir ļoti būtiska nozīme. Galvenais, lai tu nekļūtu par "aizstāvja" pretinieku. Tāpēc iemācies izvairīties no šādām bīstamām situācijām.
Kā viņš var būt noderīgs?
"Aizstāvis" ne tikai palīdz mazināt lieku sasprindzinājumu kolektīvā, bet ir arī neslikts darbinieks: viņš prot strādāt pie vairākām lietām vienlaikus, visu veiksmīgi novedot līdz galam.
Situācija.
Kad direktors pie ziņojuma dēļa bija novietojis savu rīkojumu par to, ka ikvienam darbiniekam ir obligāti jāpiedalās firmas korporatīvajā pasākumā, kas notiks ārpus pilsētas (bet tie, kas neieradīsies, nesaņems prēmijas), Natālija nevis vienkārši atteicās parakstīties, bet arī pārliecināja visu savu nodaļu ignorēt šo rīkojumu. Kad priekšnieks izsauca Natāliju pie sevi, viņa pavisam atklāti paziņoja, ka viņa atpūtīsies tad, kad viņa gribēs un tur, kur pati būs izvēlējusies. Un viņa neatļaus, lai kolēģiem tiku atņemtas tiesības uz atpūtu. Pēc tam Natāliju piemeklēja dažādas it kā "nejaušības". Viņu vairs nesūtīja ārzemju komandējumos, nelaida uz mācību semināriem, aizbildinoties ar to, ka viņa ir neaizstājams un ļoti vērtīgs darbinieks, bez kura firma vienkārši nevar iztikt. Pēdējais piliens bija tas, ka viņu piespieda pārcelt ikgadējo atvaļinājumu. Tagad Natālija strādā konkurējošā uzņēmumā. Direktors gan mēģināja viņu pārmānīt atpakaļ uz veco uzņēmumu, tomēr perspektīva atgriezties šajā diktatoriskajā darbavietā Natāliju it nemaz nevilināja.

74116421h331785_645

Nr.5: Organizators
Ko no viņa var sagaidīt?

"Organizators" ir ļoti akurāts, kārtīgs, tīrīgs un, kā var spriest pēc apzīmējuma, patstāvīgs un organizēts cilvēks. Viņš vienmēr cenšas efektīvi un kvalitatīvi izpildīt savu darbu, prasmīgi organizējot darba procesu.
Kā kopā ar viņu strādāt?
Tā kā "organizators" ir pieradis visu darīt ļoti patstāvīgi, izmantojot, viņaprāt, vienīgo un pareizo risinājumu, tad būs ļoti grūti viņu pārliecināt rīkoties citādāk. Ja tu saskaries ar līdzīgu situāciju, tad vienkārši pamēģini paiet maliņā un atļauj viņam strādāt tā, kā viņš ir pieradis.
Kā viņš var būt noderīgs?
"Organizators", šķiet, ir viens no vērtīgākajiem darbiniekiem uzņēmumā. Viņa prasmes un iemaņas palīdzēs darba procesu padarīt gluži vai ideālu.
Situācija.
Gita savu karjeru sāka kā biroja administratore diezgan lielā kompānijā. Jau pirmajās dienās viņa sāka veidot sistemātisku biroja dokumentu elektronisko arhīvu (līgumi, rīkojumi, rēķini utt.) un rezultātā kompānijas darba efektivitāte ievērojami palielinājās. Tik iespaidīgus rezultātus nebija gaidījusi pat vadība. Pēc kāda laika priekšniecība Gitai piedāvāja kļūt par ražošanas nodaļas vadītāju. Nu jau vairākus gadus viņa ieņem šo atbildīgo amatu.

Nr.6: Darbaudzinātājs
Ko no viņa var sagaidīt?

Kolēģim "darbaudzinātājam" ļoti patīk pamācīt un pēc būtības viņš ir uzstājīgs, tāpēc dažreiz tas var šķist nedaudz biedējoši. Viņš vienkārši ir pārliecināts, ka kolēģiem obligāti ir jāklausa viņa padomiem. Jo viņš uzskata, ka tieši viņa rekomendācijas palīdzēs uzlabot darba procesu.
Kā kopā ar viņu strādāt?
Tā kā kolēģis "darbaudzinātājs" ir gluži vai apsēsts ar vēlmi pamācīt citus un dalīties ar savām zināšanās, tad viņš negrib atzīt, ka viņa padoms ir bijis nevietā vai nevienam tas nav vajadzīgs. Ja tu esi nokļuvusi līdzīgā situācijā, tad vienkārši pasaki viņam paldies un laipnā balsī paskaidro, ka ar šo problēmu tu tiksi galā pati.
Kā viņš var būt noderīgs?
Lai cik pārsteidzoši tas neizklausītos, bet no "darbaudzinātāja" kolektīvam tiek savs labums. Viņa iemaņas var izmantot, lai apmācītu jaunos darbiniekus un topošos speciālistus un lai varētu sastādīt dažādas apmācības programmas.
Situācija.
Juris nekādi nevarēja atrast savu vietu jaunajā darbā. Pirmajā gadā viņš strādāja pie tirdzniecības tīkla paplašināšanas – koordinēja jaunu veikalu atvēršanu. Bet viņa pamācošais tonis traucēja komunicēt ar kolēģiem, tāpēc Juris nolēma pamēģināt strādāt PR jomā. Bet arī šeit viņš saskārās ar līdzīgu problēmu. Tad priekšniecība viņam piedāvāja vadīt nodaļu, kas apmāca jaunos darbiniekus. Tagad viņš vada apmācības programmu un sagatavošanās kursu. Juris ir pārliecināts, ka beidzot ir atradis savu īsto vietu.

Nr.7: Centīgais skolnieks
Ko no viņa var sagaidīt?

"Centīgais skolnieks" ir izteikti mērķtiecīgs darbinieks, kas maksimāli īsā termiņā vēlas uzkāpt pa karjeras kāpnēm un iegūt finansiālus panākumus. Pie tam, lai sasniegtu savus mērķus, viņš ir gatavs strādāt 25 stundas diennaktī. Šāds cilvēks ir viegli apmācāms, ar augstām darba spējām un lieliski prot cīnīties ar stresu.
Kā kopā ar viņu strādāt?
Mērķtiecīgā karjeras izaugsme, kas ir tik svarīga "centīgajam skolniekam", nereti pārējiem darbiniekiem var uzdzīt depresiju un apātiju. Priekšniecībai nevajadzētu pārslavēt šo tik viegli apmācāmo darbinieku, un noteikti ir jāseko līdzi, kāda atmosfēra valda kolektīvā.
Kā viņš var būt noderīgs?
"Centīgajam skolniekam" bez bažām var uzticēt vissarežģītākos projektus, jo viņš darīs visu, lai panāktu veiksmīgu rezultātu.
Situācija.
Kad Olga sāka strādāt par PR menedžera mācekli jauniešu apģērbu veikalu tīklā, viņa vārda vistiešākajā nozīmē vēl bija skolniece – trešā kursa studente. Pirmos sešus mēnešus viņa strādāja uz pusslodzi, tomēr pavisam drīz Olga kļuva par gluži vai neaizstājamu darbinieku. Tieši viņa bija atbildīga par visiem svarīgajiem telefona zvaniem un kontaktiem. Kad atbrīvojās PR menedžera vieta, neviens pat nešaubījās, ka Olga tiks galā ar šiem pienākumiem. Šogad viņa pabeidza universitāti un ir kļuvusi jau par PR grupas vadītāju.

Nr.8: Individuālists
Ko no viņa var sagaidīt?

"Individuālists" pēc būtības ir vienpatis, kas pat ļoti lielā kolektīvā cenšas uzsvērt savu unikalitāti. Viņš nelabprāt izvēlas kompromisus.
Kā kopā ar viņu strādāt?
Būtu jāciena un jāatbalsta kolēģa "individuālista" vēlme strādāt autonomi un neatkarīgi no citiem. Protams, līdz brīdim, kad tas nenodara kaitējumu kompānijai. Pie "individuālista" var vērsties pēc padoma, jo viņš spēj spriest par lietām no pavisam cita redzespunkta.
Kā viņš var būt noderīgs?
Tas ir cilvēks ar augstu atbildības sajūtu, spējīgs pieņemt patstāvīgus un pamatotus lēmumus. "Individuālists" dod priekšroku oriģināliem un vēl nebijušiem risinājumiem, tieši tāpēc viņam vienmēr ir padomā kādā unikāla ideja.
Situācija.
Daina dizaina studijā izstrādāja nozīmīgu projektu, kura ideju bija auklējusi vesela gada garumā. Kad darbs bija jau līdz pusei izdarīts, priekšniece viņai piedāvāja strādāt kopā ar arhitektu-stažieri. Ar lielām pūlēm Dainai tomēr izdevās pārliecināt priekšniecību par to, ka savu projektu viņa grib realizēt pati. Rezultāts bija pozitīvs priekš visiem: gan pasūtītājam, gan Dainai, gan stažierim, kas lieliski sastrādājās ar viņas kolēģi, kurai tieši tad bija vajadzīga palīdzība.

Teksts: Baiba Kalna

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Iepriekšējais rakstsBikini Bash 2011
Nākamais rakstsCīņa par varu jeb biroja intrigas