8.2 C
Rīga
piektdien, 29 marts, 2024

Kā hobiju izmantot karjerā

 

Kā zināms, pasaulē laimīgākie cilvēki ir tie, kuri ar savu hobiju pelna naudu. Neatkarīgi no tā, kāds ir tavs vaļasprieks, tas var tev noderēt, kāpjot pa karjeras kāpnēm. Vai esi iedomājusies, ka talants fotografēšanā vai, piemēram, zīmēšanā var palīdzēt tev iegūt labāku amatu? Laiks apsvērt visas iespējas! Izlasi mūsu ieteikumus, kā savu hobiju izmantot darba dzīvē.

 

Aizraujoša fotografēšana
Tu aizraujies ar bildēšanu un vēlies nākotnē kļūt par īstu profesionāli šajā jomā? Tad kļūsti par profesionāla fotogrāfa asistenti. Asistenta amatā tev būs daudz jānopūlas, tomēr tu īstenosi to, pēc kā tiecies – bildēšana kopā ar profesionāli. Tāpēc tev jābūt kā sūklim – iegaumē un piefiksē visu pieejamo informāciju. Nekad nevar zināt, kad dzīvē noderēs sīkums, kurš sākotnēji likās mazsvarīgs. Turklāt nenovērtē par zemu kontaktus, ko gūsi, gozējoties profesionāļu aprindās.

No bloga līdz žurnālam
Ja jau mēnešiem ilgi raksti savu blogu, tajā publicējot dažādu informāciju, kas tev šķiet interesanta, tavs blogs var būt atslēga uz panākumiem žurnālistikā. Sūtot medijiem savu CV, noteikti piemini arī savu bloga adresi. Tomēr pirms tam ar kritisku aci novērtē, vai blogā publicētie raksti radīs par tevi vēlamo iespaidu. Kopš pasauli ir pārņēmusi digitalizācija, arī tev ir jāatrod sava vieta onlainā, ja vēlies ienākt mediju pasaulē. Tomēr rēķinies, ka, strādājot žurnālu, avīžu vai interneta lapu redakcijās, nodošanas termiņi ir drastiski.

Sociālo tīklu guru
Tu pārzini sociālo tīklu sfēru tik labi, ka daudzi vaicā pēc tava padoma? Ja cilvēki jau ilgāku laiku dēvē tevi par PR profiņu, tad laiks to pārvērst realitātē. Piedāvā savus pakalpojumus dažādiem uzņēmumiem, uzsverot, ka tava stiprā puse ir sabiedriskās attiecības un tēla veidošana internetā. Pirms tam gan pārliecinies, ka tavi pašas sociālo tīklu profili ir oriģināli un ideālā stāvoklī! Piedāvā ikdienā uzturēt klientu sociālos profilus, atjaunot nepieciešamo informāciju un veikt sabiedrisko attiecību darbu. PR praktikanta pienākumos ietilpst saziņa ar mēdiju pārstāvjiem klienta interesēs, preses relīžu rakstīšana un preses monitorings. Ar laiku tev uzticēs aizvien atbildīgākus pienākumus un drīz jau pienāks laiks, kad pati kādu apmācīsi. Iespējams,  šis būs pamatakmens pašai sava uzņēmuma dibināšanā!

Modes aizkulises
Visas tavas draudzenes zina, ka modes dēļ jūc vai prātā? Vai esi aktīva un neprātīga modes žurnālu fane un pārzini visas interneta lapas, kas saistītas ar jaunākajām modes tendencēm? Piesakies par modes mākslinieces vai modes redaktores asistenti! Kaut arī šāda vakance tiek izsludināta reti, tas neliedz tev sūtīt savu pieteikumu personiski cilvēkam, pie kā tu gribētu strādāt. Ja tev izdosies pārliecināt, ka ar tevi ir vērts satikties, tev būs iespēja pastāstīt par savām zināšanām. Tomēr uzmanies: darbs žurnāla modes nodaļā nozīmē ne tikai vāku bildēšanu un slavenību foto sesijas. Tev būs jātīra un jāgludina drēbes, jāveic neskaitāmi telefona zvani un jānes lieli maisi ar jaunākajām kolekcijām no dažādiem veikaliem. Tomēr, ja tu esi patiesa modes fane, tad esi uz pareizā ceļa!

Politikas fane
Ja savu nākotni esi nolēmusi saistīt ar karjeru politikā vai jurisprudencē, pēdējais laiks iestāties sev interesējošā partijā vai apmeklēt skolas debašu klubu! Tieši šajās aprindās tu noteikti satiksi sev interesējošus cilvēkus, ar kuriem izveidot noderīgus kontaktus. Taču atceries, ka viss notiek pamazām. Kad partiju programmiņu izplatīšana, plakātu līmēšana un debašu organizēšana tev būs jau apnikusi, nesūdzies! Iegūtā pieredze, kā veidot publisku tēlu, būs neatsverama. Ja kādreiz nākotnē ieņemsi kādu valsts amatu, tev viss būs bijis noderīgs.

Ballīšu meitene
Rīkot pasākumu – tā nav joka lieta. Tev ir jābūt mērķtiecīgai, stresa noturīgai, jāprot pielāgoties situācijai un pārvarēt šķēršļus, kuri uzrodas negaidīti un nepārtraukti. Tomēr, ja ikdienā aizraujies ar dažādu ballīšu un saviesīgu pasākumu organizēšanu, šis ir tavs lauciņš! Atrodi pasākumu organizēšanas uzņēmumus, kuriem aizsūtīt savu CV, pastāstot par pieredzi šajā jomā. Vari izmēģināt laimi, vēršoties dažādos PR uzņēmumos un uzsverot savu ideju daudzveidību. Ja viss nonāks līdz darba intervijai, neaizmirsti tajā pastāstīt par savām oriģinālākajām pasākumu idejām!

Teksts: Jevgēnija Jakovļeva, Anda Bīriņa

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.