1 C
Rīga
trešdien, 24 aprīlis, 2024

Nost ar mašīntelpu! Man vajag jaunu guļamistabu!

 

50 lati par jaunu kleitu, lai gan nav plānots doties ne uz kāzām, ne viesībām – vienkārši tāpat… paplenderēt pa ielām un būt smukai, naudu rezervēju arī jaunām kurpēm un somai.

Pēc šī izlūkgājiena devos mājās, sapņodama par jaunajām lietām, kas tūdaļ nonāks manā īpašumā. Dzīvoklī atmodos no sapņa, mani nesagaidīja pats jaukākais skats – tās pašas vecās tapetes, kuras līmētas bērnībā, labi, ka mamma bija tik apdomīga un nepiekrita maniem untumiem – tapetes ar Maksu un Moricu, esmu tikusi pie lieliskām sienām, kuras klāj mazas mašīnītes… toreiz brālis guva virsroku un nu dzīvoju mašīntelpā. Dzīvoklis ir patiešām foršs, pašā Rīgas centrā, pārējie ģimenes locekļi ir pārvākušies kur nu kurais, dzīvoju viena saulainā divistabu dzīvoklī, kā buržujs… ja vien guļamistabā neredzētu mašīnas… dzīvojamajā istabā padomiskas puķes, bet virtuvē un vannas istabā nejustu moderno eļļas krāsu spīdīgajai garšu… nesaprotu – bērnībā mums bija patiešām modīgs dzīvoklis, tagad metas šķērmi uz to visu skatoties.

Atgriežoties realitātē, kā Pelnrušķīte, nolēmu šovasar naudu tērēt, lai uzlabotu savu apkārtējo vidi – skapi tāpat nevaru aiztaisīt ciet – vajadzēs atvērt komisijas veikalu, bet ja jau esmu izdomājusi remontēt dzīvokli – nopirkšu arī jaunu skapi, lai pēcāk var pirkt jaunas drēbes uz nebēdu.

Kā vienmēr brīžos, kad kaut ko gribas mainīt savā dzīvē, atceros vecus draugus, šoreiz laimīgā loze krita klasesbiedrenei Ligijai, kas strādā „K-rauta" veikalā un ir interjera eksperte. Aizbraucu līdz Maskavas ielas veikalam, tajā dienā nav viņas maiņa, tādēļ nolēmu pakonsultēties ar citu meiteni, kura ar padomiem neskopojās un bija gatava palīdzēt, izvēloties ne tikai jaunas tapetes guļamistabai, bet arī viesistabai, kā arī krāsas pārējām dzīvokļa telpām…

Izvēlos flizelīna tapetes – bez mašīnām, gaišas un saulainas, kuras vajadzības gadījumā varot pārkrāsot, mazums, nākamvasar uznāks jauns trakums. Ticiet vai nē – manu sienu jaunais dizains maksāja 50 latus, tieši tik pat cik kleita… būtu to zinājusi ātrāk, jau sen būtu tikusi vaļā no mašīntelpas. Veselu brīvdienu veltīju tapešu pārlīmēšanai – ar vislielāko prieku noplēsu brāļa bērnības gaumīgumu un ķēros pie otas un līmes poda.

Šomēnes izlīmēšu tapetes guļamistabā, vēl šovasar piestrādāšu pie viesistabas, esmu apņēmības pilna – kaut ko izdomāšu arī virtuvē un vannas istabā… Brīnumaini, jo nauda paliks pāri arī krellēm, kurpēm, kleitām un galvenais jaunam skapim. Darīt visu pašai ir ievērojami lētāk un pati varu izvēlēties, kā, ko, kur un kāpēc… Meitenes – mēs varam nomainīt zēnu slikto gaumi vienas dienas laikā, netērējot tam vairāk kā vienai kleitai…

Lai to izdarītu fiksi un bez liekām lažām, te ir daži „K-rauta" interjera ekspertes Ligijas Legzdiņas padomi un ieteikumi! Izrādās, ka ir 101 lieta jāņem vērā, darbs nav grūts, bet atbildīgs….

Veiksmi darbos!

Tapešu tipi:

Vinila, papīra, flizelīna, zīda un šķidrajās, izvēloties savām sienām piemērotāko, jāņem vērā tapešu struktūra un efekti, ko tās dod.

Vinila tapetes ir divās kārtās, ienesot jaunas krāsas savā mājoklī, šo tapešu apakšējais slānis paliks uz sienas, līdz ar to nebūs nepieciešama grunts. Veidotas no izturīga materiāla, kas lieliski noslēpj nelīdzenas virsmas, bet līdz ar to sienas ne pārāk labi elpo.

Papīra tapetes ir no videi draudzīga materiāla, tās labi elpo, ieteicamas cilvēkiem ar elpceļu slimībām un bērniem. Jārēķinās, ka tās ir diezgan neizturīgas, pārlīmējot papīru nevarēs noplēst vienmērīgi.

Flizelīna tapetes ir krāsojamas, kad gribās pārmaiņas – var viegli pārkrāsot. Viegli noplēšamas, bet slikti elpo.

Zīda tapetes ienes majestātiskumu telpā, vēlams līmēt uz ļoti līdzenām virsmām. Klasiskā stila piekritējiem šis risinājums ienesīs eleganci telpā.

Šķidrās tapetes Latvijā ir pavisam jauns risinājums, tās ir pulverveida un izskatās, kā dekoratīvais apmetums. Pieejamas ar dažādu faktūru, viegli atjaunojamas.

Sagatavošanās darbi:

Sākot darbus ir jānoplēš vecās tapetes, ja tās grūti nāk nost – saslapinot sienas ar ūdeni, šis darbiņš būs vieglāks par vieglu, lai nesabojātu manikīru – lielisks palīgs tapešu noņemšanā būs špakteļlāpstiņa. Ja tās turas ļoti stingti, tad var jaunās līmēt pa virsu, šajā gadījumā ne tikai jaunās, bet arī vecās tapetes jāieziež ar biezu līmi un jāatļauj nožūt.

Vislabākā metode, kā noklāt lielās virsmas – ar biezu, lielu otu, tā saucamo malkovicu, stūrīšos jāizmanto mazāka otiņa, līmējot tapetes ļoti svarīgi ir līmi izklāt vienmērīgi.

Izvēloties līmi, jāpievērš uzmanība izvēlētajam tapešu tipam, papildu analizējot telpas mitruma līmeni. Veikalos ir pieejamas jau sajauktas līmju masas, bet tas izmaksās piecas reizes dārgāk. Pulverveida līme ir viegli sajaucama, vajadzīgs ūdens un kociņš ar ko maisīt – jaucot pakāpeniski jāpievieno līmes pulveri, līdzīgi, kā vārot mannā putru.

Papīra tapetēm līme jāklāj gan uz sienas, gan tapešu virsmas. Tikai uz tapešu virsmas – flizelīna un vinila (nav jāgaida, kamēr līme nožūst) tipa tapetēm. Zīda tapetes var būt uz vinila vai papīra bāzes – līmes uzklāšana atkarīga no bāzes tipa.

Izvēloties un pērkot tapetes, jāpievērš uzmanība sērijas numuram, sākotnēji faktūra un krāsa izskatās vienāda, bet uzlīmējot tā var būtiski atšķirties. Ja sēriju numuri atšķiras un to seciniet pirms līmēšanas, tad lieciet vienādas tapetes uz katras sienas – kļūme nebūs tik acīm redzama. Griežot un līmējot ir jāskatās, lai sakrīt raksts – ar zīmuli tapešu otrā pusē ievelkot bultiņas, lai visur būtu vienāda faktūra. Ja grib ietaupīt, tad labāk izvēlēties tapetes bez raksta un faktūras, nebūs jātērē materiāls lieki, pielāgojot raksta un faktūras druku.

Ja plāno uzfrišināt arī logu ailes un durvju krāsu, ieteicams to darīt pirms tapešu līmēšanas, lai vēlāk nenokrāso arī jauno sienu klājumu.

Kā aprēķināt materiālu daudzumu?

Lai noteiktu cik daudz tapešu ruļļus pirkt ir jāizrēķina istabas parametrs un jāpareizina ar telpas augstumu, jāatņem logu un durvju laukums. Piemēram, ja istabā garākā mala ir 5m, bet īsākā 3, tad 5 + 5 + 3 + 3 = 16 un griesti ir 2,5m augsti, 16 x 2,5 = 40. Standarta tapešu rullis ir 53 cm plats un 10 m garš. Kopā vajadzīgi šai istabai būs 8 tapešu ruļļi, kas izmaksās, apmēram, 40 latus. Visām sienām būs nepieciešamas 3 paciņas līmes, neizvēloties gatavo līmi – tas maksās, apmēram, 10 latus. Otām un citiem palīglīdzekļiem jāparedz līdz 10 latiem.

Lai nesanāk, kā misteram Bīnam, klikšķini šeit un uzzini pāris vērtīgas lietas!

Meitenes darboties aicina "K-rauta" interjera eksperte Ligija Legzdiņa.

Rakstu sagatavoja Ginta Bormane

meitenes_copy_400

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Iepriekšējais rakstsJandāliņš ap Leniju
Nākamais rakstsMīlestība atnāk vienmēr