11.1 C
Rīga
piektdien, 29 marts, 2024

Garšīgi, veselīgi dzērieni no augļiem un augiem

 

Морковь

Sulas, saldas, gāzētas limonādes un sulu saturošie dzērieni – tie visi ir bezjēdzīgi, slāpes neremdē, bet maksā diezgan dārgi. Turklāt, ja jūs sekojiet līdzu savam ķermeņa svaram vai cukura līmenim, tad jums ir jāzina, ka šie dzērieni satur ļoti daudz kaloriju un bieži vien arī organismam absolūti nevajadzīgu vielu. Nekas nav labāks par parasto ūdeni. Bet to dzert ir tik garlaicīgi… Gribās kaut ko garšīgāku… Šajā rakstā mēs pastāstīsim, kā ar augļu un aromātisko augu palīdzību uztaisīt garšīgu un veselīgu ūdeni.

Negaidiet garšas eksploziju vai kādu ļoti saldu dzērienu. Jūs iegūsiet ūdeni ar smalku, atspirdzinošu aromātu. Tik maigu, ka brīžiem liksies, ka tā nav vispār, bet ūdens būs daudz patīkamāks pēc garšas. Starp citu, arī pagatavot to ir ļoti viegli. Jums pat nebūs nepieciešamas tāda tipa ierīces kā blenderis, mikseris u.c. Tikai dažas burkas, kurās jūs uzglabāsiet dzērienu ledusskapī. Tātad, sāksim.

Būs nepieciešami:

Augļi. Jebkādi, kuri garšo, izņemot banānus. Augļiem jābūt gataviem, lai maksimāli atklātos to garša un aromāts. Ir labi likt ūdenī ogas, citrusaugļus, ananāsu vai arbūzu.

Augi. Augus likt nav obligāti, ja jums tie ne sevišķi patīk. Tomēr dažreiz tie brīnumainā veidā akcentē augļu garšu un ūdens sanāk burvīgs.

Burkas vai krūzes. Vēlams ar vākiem.

Krūze ar sietiņu. Kā arī var vienkārši izmantot sietiņu atsevišķi. Ogas ūdenī gan izskatīsies, gan garšos ne īpaši pievilcīgi, tāpēc ūdeni būtu labāk izkāst.

Piestala vai parasta karote, lai izmīcītu augļus un augus.

Ūdens. Jebkāds ūdens, kuru jūs lietojiet ikdienā. Tas varētu būt pat ūdens no krāna, ja tā garša un kvalitāte jūs apmierina.

Kurus augļus ņemt, svaigus vai saldētus?

Nav viennozīmīgas atbildes. Nesezonas laikā labāk ņemt saldētus, jo svaigiem augļiem, ja tie arī būs atrodami veikala plauktā, nav tik bagātīgas garšas, kā arī maksās tie salīdzinoši dārgi. Sezonā var sameklēt svaigus, nogatavojušās ogas un augļus.

Kurus augus izmantot?

Tos, kuri patīk un kuri ir pieejami. Parasti šādās receptēs izmanto piparmētru, bet interesantas garšas kombinācijas dod arī baziliks, rozmarīns, salvija, mārsils vai lavanda.

Un tagad dažas receptes. Sastāvdaļu daudzums ir norādīts uz 2 l ūdens, bet jūs varat mainīt elementu attiecības pēc savas gaumes.

Citronūdens

Sagriežam uz pusēm 1 apelsīna, 1 laima, 1 citrona aplīšus. Liekam burkā, nedaudz samīcām ar piestalu, lai no augļiem izdalītos sula, bet tie nepārvērstos putrā. Aizpildām burku ar ledu, pielejam līdz malām ūdeni. Akurāti maisam ar karotes rokturi. Aiztaisām vāku, liekam ledusskapī vai kādā citā vēsā vietā.

Var dzert uzreiz, bet aromāts kļūs izteiksmīgāks pēc 1 – 2 stundām. Vēl pilnīgāku garšu dzēriens iegūs pēc vienas diennakts. Ledus var neizkust pilnīgi pat līdz nākamai dienai un kalpos par sava veida sietu, kas atdalīs ūdeni no augļu gabaliņiem.

Ūdens ar avenēm un laimu

Dzērienam ir interesanta, nedaudz savelkoša garša, ar patīkamu nokrāsu. Divus laimus sadaliet četrās daļās, izspiediet ar rokām sulu burkās, laimu daļiņas iemetiet turpat. Pievienojiet sauju aveņu. Nedaudz paspaidiet augļus, tikai pavisam viegli. Pievienojiet ledu, ūdeni, samaisiet, uzlieciet vāku, ievietojiet ledusskapī.

Ūdens ar ananāsu un piparmētrām

Piparmētras zariņu vai lapiņas (ja vēlaties, lai tās skaisti peld burkā) ieliekam traukā. Nedaudz samaļam piparmētru ar piestalu, jums jāsajūt tās aromāts. Pievienojam ananāsu gabaliņus, atkal mīcām. Ledus, ūdens, samaisām, aiztaisām ar vāku un liekam ledusskapī.

Ūdens ar kazenēm un salviju

Sanāk smalka un atspirdzinoša garša. Liekam salvijas lapas burkā, nedaudz samīcām. Pievienojam sauju kazeņu, turpinām mīcīt. Ledus, ūdens, samaisām, aizvākojam, liekam ledusskapī.

Ūdens ar arbūzu un rozmarīnu

Rozmarīna zariņu liekam burkā, nedaudz samīcām (pat pie nelielas piepūles rozmarīns ļoti ātri dod savu aromātu, tāpēc īpaši nepārcentieties). Pievienojam arbūza kubiciņus, pavisam viegli paspaidām. Ledus, ūdens, samaisām, aizvākojam, liekam ledusskapī.

Rozmarīna-arbūzu un ananāsu – piparmētru ūdeņi ir vissaldākie. Ja pārējie dzērieni jums liekas par pliekanu, tad var pievienot medu vai pat cukuru. Jebkurā gadījumā tie nebūs sliktāki par pirktajām limonādēm. Starp citu, šīs ir tikai pamatreceptes, jūs varat eksperimentēt bezgalīgi, izmantojot citus augļus un augus, visādi tos jaucot kopā. Šī ir lieliska iespēja radoši izpausties.

Ūdeni glāzē var liet caur sietiņu, lai augļi un ogas tajā neiekļūtu. Var arī izmantot krūzi ar sietiņu vai vāku.

Beigās vēl viens šādu ūdeņu pluss – ballītē jūs pārsteigsiet savus draugus ar garšīgu, vieglu un skaistu dzērienu.

Svarīgi! Cik ilgi ūdeni var uzglabāt? Ledusskapī – aptuveni 3 diennaktis. Tādēļ nerekomendē taisīt iepriekš pārāk daudz ūdens, jo īpaši tāpēc, ka tā pagatavošana aizņem burtiski 2 minūtes, un jūs bez pūlēm varēsiet to pagatavot svaigu.

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.