10.3 C
Rīga
ceturtdien, 28 marts, 2024

Izvēlamies multivārāmo katlu: Kā izvēlēties piemērotāko un lieki nepārmaksāt?

 

Multivārāmais katls ir daudzfunkcionāls katls ar pretpiedeguma pārklājumu un blīvi aizverošos vāku. Tas darbojas ar elektrības palīdzību un var tikt ieprogrammēts dažādu ēdienu veidu pagatavošanai. Balstoties uz ūdens vai eļļas uzpildes un papildus ierīču pielietošanas, multivārāmais katls var tikt izmantots arī kā panna, ātri vārāmais katls vai cepeškrāsns. Turklāt, pateicoties vienmērīgai uzsildīšanai un pagatavošanas laika aprēķinam, nav jāuztraucas, ka ēdiens piedegs.

Ierīcei ir arī taimeris, kas ļauj atlikt starta laiku un uzsākt ēdiena pagatavošanu bez paša gatavotāja klātbūtnes, tieši vajadzīgajā laikā. Neraugoties uz ilgstošo darbību, elektroenerģijas patēriņš multivārāmajam katlam ir diezgan pieticīgs. Īpaši salīdzinājumā ar elektrisko plīti.

Piedāvātais cenu, zīmolu un modeļu klāsts ir ļoti plašs. Virtuvē noteikti iederēsies multivārāmais katls, ja mēdzam ieturēt diētas un veselīgus ēšanas paradumus, ja gatavojam maziem bērniem vai mīlam ēdienus „kā no krāsns”. Ja nekad nav pietiekami daudz laika, lai stāvētu blakus plītij un sekotu līdzi tam lai nekas nepiedegtu un “nepārietu pāri” un vēlamies iemācīties plānot savu ēdienkarti un ieekonomējot spēkus un elektroenerģiju – multivārāmais katls kļūs par vislabāko palīgu.

Tomēr arī šo ierīci, kā jebkuru citu, nepieciešams rūpīgi izvēlēties, lai tā tiešām labi kalpotu un būtu neatsverams ikdienas virtuves darbu palīgs.

Multivārāmā katla korpuss var būt no plastikāta vai daļēji metālisks, visbiežāk – no nerūsējošā tērauda. Pie izvēles jāsaprot – kurš būs labākais un kuru modeli pirkt. Plastikāta korpuss dod plašākas dizaina iespējas un plastikāta multivārāmie katli ir lētāki, to svars ir mazāks, bet tie arī daudz ātrāk nolietojas. Metāls, protams, ir ilglaicīgāks un izturīgāks, un arī krietni dārgāks, tomēr kalpos viennozīmīgi ilgi un labi.

Iekšējais trauks multivārāmajam katlam var būt izgatavots no augstas kvalitātes alumīnija sakausējuma, no nerūsējošā tērauda vai keramikas. Alumīnija trauki visbiežāk ir pārklāti ar teflonu vai titāna-keramiku, retāk ar marmora klājumu. Ja nesaskrāpējam virsmu, tad tas ir pietiekami ilglaicīgs un viegli kopjams materiāls. Keramiku var izmantot mikroviļņu krāsnī, bet tā baidās no straujām temperatūras izmaiņām, kas var novest pie trauka plaisāšanas. Trauku iespējams mazgāt gan ar rokām, gan arī trauku mašīnā, bet nepieciešamības gadījumā var nomainīt pret jaunu. Pirms pirmās lietošanas trauks noteikti ir jāizmazgā – bet tikai un vienīgi trauks. Pats katls nav paredzēts mazgāšanai, jo var sabojāties, tādēļ tā tīrīšanai jāizmanto vienīgi mitra lupatiņa. Izvēlēties lielāku vai mazāku litrāžu – tā paliek katra paša izvēle, vadoties no potenciālā ēdāju skaita. Labāk gan ņemt tilpumu nedaudz lielāku nekā minimāli nepieciešams, turklāt atsevišķos gadījumos katlā būs iespējams pagatavot divus ēdienus vienlaicīgi, izmantojot palīgierīci vārīšanai uz tvaiku. Multivārāmie katli arī svarā parasti ir diezgan viegli, apmēram 3 kilogrami.

Pērkot katlu der pārbaudīt, lai vāks blīvi aizvērtos un nekustētos – tikai tā varēsim būt pārliecināti, ka ēdiens tiks pagatavots vajadzīgajā režīmā. Vēlams, lai vāks arī būtu noņemams mazgāšanai, bet visbiežāk pietiek vien to noslaucīt ar sūkli. Par hermētiskumu „atbild” vārsts un/vai silikāta blīve. Pateicoties hermētiskumam pagatavotajā ēdienā saglabāsies vairāk vitamīnu, kas izzūd saskarē ar gaismu un gaisu. Katla konstrukcijā ir paredzēts mitruma savācējs, kas uzkrāj kondensātu no vāka – ūdens no tā periodiski ir jāizlej.

Katla vadības panelis var būt gan ar pogām, gan sensoru – katrs var izvēlēties modeli pēc saviem ieskatiem.

Izvēloties multivārāmo katlu, apgūt un to pareizi izmantot ir nepieciešams rūpīgi iepazīties ar visu lietošanas instrukciju un lietošanas iespējām. Parasti komplektā ir iekļautas recepšu grāmatas, tilpuma mērtrauki, ēdiena tvaicētājs un lāpstiņa vai karote. Labs un kvalitatīvs multivārāmais katls ir aprīkots ar lielu daudzumu automātisko programmu, atliek tikai izvēlēties ēdienu un ielikt tajā sagatavotos produktus, atbilstoši receptei. Vislielāko skaitu programmu varam atrast katlos ar displeju, kurā ar vienas vai divu pogu palīdzību var izvēlēties jebkuru no esošajiem režīmiem. Ne mazāk svarīga iespēja ir patstāvīgi uzstādīt laiku un temperatūru. Standarta programmu komplekts parasti ietver režīmu rīsa, kartupeļu un makaronu vārīšanai, divus režīmus putrām, režīmu zupu vārīšanai, cepšanas, sautēšanas, tvaika vārīšanas, beķerejas cepšanas režīmi.

Multivārāmais katls spēj ne tikai gatavot, bet arī uzturēt temperatūru 24 stundu garumā – atsevišķos modeļos, bet biežāk – līdz 12 stundām. Izmantojot šo funkciju, jāņem vērā, ka ilgstoši uzturot siltumu daži ēdieni var izkalst, tādēļ varētu būt prātīgi pieliet ūdeni nepieciešamības gadījumā.

Apskati plašo interneta veikala 220.lv sadzīves tehnika piedāvājumu šeit!

 

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.