8.2 C
Rīga
piektdien, 29 marts, 2024

Kā pareizi runāt ar bērniem par naudu?

 

Vai tu atceries pirmo reizi, kad savā dzīvē izmantoji naudu? Daudzi no mums, iespējams, pieminēs laikus, kad bērnībā mamma, tētis vai kāds cits ģimenes loceklis iedeva nelielu summu, par kuru vietējā veikalā varēji nopirkt savas mīļākās konfektes. Pēc tam jau tev uzticēja iegādāties arī dažus svarīgākos pārtikas produktus, piemēram, maizi un pienu. Bet par atlikumu tev atļāva nopirkt saldējumu, kas, nesot pirkumus mājās, jau gardu muti tika notiesāts. Un tad tu laimīgs un ar saldi lipīgu muti atnāci atpakaļ, un lepni noliki pirkumus uz galda.

Tolaik viss šķita tik vienkāršs – mammai un tētim ir nauda (no kurienes viņi to ņem, īsti nezinu), bet tad, kad gribas ēst, mēs ejam uz veikalu un dažādas lietas iemainām pret spīdīgām monētām un papīra banknotēm. Ak, un jā – vēl taču ir tās maģiskās kartiņas, kuras tiek ieliktas speciālā kastītē, un tas nozīmē, ka par precēm ir samaksāts.

Protams, piedzīvojot pirmo pieredzi ar naudu, bērns to vairāk uztver kā spēli, rotaļu. Viņš zina, ka mamma, tētis, vecmamma vai kāds cits viņam iedos spīdīgās monētiņas, kuras varēs iemainīt pret dažādiem kārumiem. Taču, cik ilgi vecākiem būtu jāļauj savai atvasei domāt par finansēm tik primitīvi? Galu galā, kad mazais ķipars pats sāks iet skolā, viņam agrāk vai vēlāk pašam nāksies sākt plānot to, kā tērēt kabatas naudu, kuru parasti vecāki iedod. Un kā tad ar naudas taupīšanas jautājumu? Krāšanu un atbildīgu pirkumu veikšanu?

Pēdējos gados veiktajās finanšu aptaujās, kurās pētīta attieksme pret naudu ģimenēs, atklāts, ka 50% vecāku izvairās runāt ar saviem bērniem par finanšu jautājumiem, jo, viņuprāt, tie esot pārāk sarežģīti vai mazajiem nesvarīgi. Taču, ja tā padomājam, sarunām par naudu vajadzētu būt pašsaprotamām, jo finanses taču ir daļa no mūsu ikdienas!

Brīdī, kad saproti, ka saruna ar bērnu ir nonākusi līdz tēmai, kas saistīta ar finansēm, vai arī mazais sāk uzdot jautājumus par to, noteikti reaģē un runā ar viņiem par to. Turpinājumā aplūkosim vairākas noderīgas vadlīnijas, kas palīdzēs vecākiem pārrunāt finanšu tēmas ar savām atvasēm.

  • Sāc jau agrā bērnībā. Ir noderīgi sākt stāstīt bērnam par naudu un tās nozīmi jau tad, kad viņš vēl ir pavisam mazs, jo ar laiku viņam radīsies arvien vairāk jautājumu, kas uzlabos izpratni par svarīgām finanšu sfērām. Protams, ir svarīgi censties izskaidrot nozīmīgākās lietas, nevis ieslīgt sarežģītās detaļās, kā arī jāmēģina pasniegt šīs lietas bērnam saprotamā valodā. Ja sākumā tu vari runāt ar viņu par to, kāpēc veikalā konfekte maksā tik un tik, tad vēlāk jau varēsi viņam pastāstīt par to, kādēļ ir svarīgi naudu iekrāt īpašiem gadījumiem, kā arī lielākiem pirkumiem. Protams, par to, kas ir aizdevumi, viņam šajā vecumā vēl padziļināti stāstīt nebūtu prātīgi, taču tas, ko nozīmē aizdot un atdot naudu, bērnam vajadzētu zināt.
  • Stāsti par finanšu mērķiem un iekrājumiem ilgtermiņā. Ak, šīs, bērnu vēlmes – gribu jaunu lelli, jaunu telefonu, gribu, gribu, gribu… Lielākoties mazie ķipari sāk pieprasīt arvien vairāk tādēļ, ka viņiem netiek izstāstīts par to, kas ir nauda, kā tā nonāk pie mammas un tēta un ka tā ir ierobežota. Nav rūķīša, kas atnes jaunu naudas maisu ikreiz, kad viens beidzas. Tāpat bērnam var mācīt, lai viņš pats iekrāj naudu lietām, kuras vēlas. Uzdāvini mazajam skaistu krājkasīti un saki, ka tagad viņam tur no savas kabatas naudiņas ir jāieliek noteikta summa, lai pēc laika tā sakrātos par lielāku un būtu iespējams nopirkt to rotaļu mašīnu, kas viņam tik ļoti patīk.
  • Pastāsti, kas ir aizdevums un kā tas darbojas. Daudzām ģimenēm ir kredītsaistības – par dzīvokli, māju, mašīnu, vai ko citu. Kad bērns pieaug, ir vērts viņam izstāstīt, kādēļ mamma un tētis katru mēnesi maksā noteiktu naudas summu par to, ka viņi var dzīvot skaistā dzīvoklī.
  • Izmēģini spēles par finanšu tēmu. Lai bērnam labāk izdotos saprast, kā rīkoties ar naudu, visi kopā izmēģiniet spēles, kur jārīkojas ar naudu. Viena no populārākajām spēlēm šajā jomā ir “Monopols”, kur var pirkst, pārdot, investēt un darīt daudz ko citu. Turklāt spēlēšanās laikā varēsi bērnam pastāstīt citas svarīgas lietas, kas attiecas uz naudu.

____________________________

APMAKSĀTS REKLĀMAS MATERIĀLS

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.