-0.1 C
Rīga
sestdien, 20 aprīlis, 2024

Kā iepriecināt dzīves svarīgākās dāmas 8. martā

 

8. marts ir Starptautiskā sieviešu diena. Starptautiskā – tas nozīmē, ka tā tiek atzīmēta visā pasaulē (un tā tas tik tiešām ir). šajā dienā tiek svinēti gan sieviešu sasniegumi it visās dzīves jomās, gan arī aicināts runāt par vienlīdzību. Mēs svinam skaistumu, sievišķību, vienlīdzību, uzņēmību un pāri visam – mīlestību!

Foto: Shutterstock.com

šī diena tiek svinēta visā pasaulē, un tā nekādā veidā nav uzskatāma par padomju laiku palieku kaut vai tāpēc vien, ka Sieviešu dienas vēsture iestiepjas krietni senāk par Padomju Savienības dibināšanu. Pirmo reizi sieviešu diena tika svinēta 1911. gada 19. martā.

Jautāsiet par Starptautisko vīriešu dienu? Tā ir 19. novembrī, vēl ir laiks sagatavoties!
Sieviešu tiesības – hronoloģija

Dzīvojot 21. gadsimta Eiropā, cīņa par sieviešu tiesībām var šķist nedaudz pārspīlēta, jo kā gan mums Latvijā trūkst. Taču tā nav bijis vienmēr. No piespiedu laulībām viduslaikos līdz cīņai par balsošanas tiesībām nepavisam ne tik sen.

Kā tas sākās?
20. gadsimta sākumā sievietes sāka daudz aktīvāk runāt par nepieciešamību uzlabot darba apstākļus, saīsināt darba stundas un piešķirt sievietēm tiesības piedalīties vēlēšanās. Tiek rīkotas strādājošo sieviešu konferences, kur šie jautājumi tiek pārrunāti, meklējot risinājumus.

Spilgtākie notikumi gadskaitļos

  • 1908 – 15 000 sieviešu vienojas gājienā caur Ņujorku, lai pieprasītu īsākas darba stundas, labākas algas un balsošanas tiesības.
  • 1909 – Amerikas Sociālistu partija svin pirmo Nacionālo Sieviešu dienu 28. februārī.
  • 1910 – Starptautiskajā strādājošo sieviešu konferencē Kopenhāgenā Klāra Cetkina ierosina ideju par starptautisku sieviešu dienu.
  • 1911 – Tiek atzīmēta pirmā Starptautiskā sieviešu diena 19. martā. Vairāk nekā miljons sieviešu un vīrieši piedalās pasākumos, kas vērš uzmanību uz sieviešu tiesībām strādāt, piedalīties vēlēšanās, kā arī pret diskrimināciju. Nedēļu pēc šiem pasākumiem Ņujorkā notiek traģisks negadījums, kurā dzīvību zaudē vairāk nekā 140 strādājošu sieviešu. Tas tikai vēl vairāk pastiprina nepieciešamību pēc cīņas par sieviešu tiesībām.
  • 1917 – Sieviešu streiks Krievijā. Streiks ilga četras dienas, līdz cars pakļāvās un valdība piešķīra sievietēm balsošanas tiesības. Streiks beidzās 23. februārī pēc Jūlija kalendāra, kas atbilst 8. martam pēc Gregora kalendāra.
  • 1975 – Starptautisko sieviešu dienu atzīst un pieņem svinēšanai Apvienoto Nāciju Organizācija.

Mūsdienās Starptautiskā sieviešu diena tiek atzīmēta visā pasaulē, joprojām vēršot uzmanību uz vienlīdzības jautājumiem, kā arī svinot sieviešu sasniegumus visā pasaulē.

Kāpēc mēs joprojām atzīmējam šo dienu?
Vēl ir daudz darāmā gan līdztiesības, gan vienlīdzības jomā. Sievietes joprojām saņem mazākas algas, ir sociāli neaizsargātākas. Vientuļās mātes ir pakļautas daudz lielākam nabadzības riskam. Starptautiskā sieviešu diena ir viens no pasākumiem, kas vērš uzmanību uz šīm problēmām un aktualizē risinājumu nepieciešamību.

Foto: Shutterstock.com

Kā izrādīt rūpes sieviešu dienā?
Latvijā sieviešu diena nav valsts noteikta brīvdiena, līdz ar to lielā mērā tā tiek svinēta darba kolektīvos. šī ir diena, kad jāatceras ne tikai par mīļoto sievieti, bet gan jāvelta kaut maza silta domiņa ikkatras ikdienā sastaptās sievietes virzienā, vai tā būtu māte, māsa, kolēģe, draudzene vai vienkārši kāda garāmgājēja. Katra sieviete ir pelnījusi kaut mazumiņu uzmanības. Un, ja nav sanācis visa gada garumā, tad vismaz šajā dienā būtu jauki par dāmām atcerēties.

Kā iepriecināt mammu sieviešu dienā?
Mammas – mūsu dzīves pirmās sievietes. It visu mūžu dāvā saviem bērniem beznosacījuma mīlestību, tādēļ sieviešu diena ir brīnišķīga iespēja izrādīt savu pateicību un mīlestību (un dot iemeslu mātei palepoties ar saviem pieaugušajiem bērniem sociālajos tīklos). Ko dāvināt?

  • Protams, ziedus! Pirmā izvēle – pavasara ziedi – tulpes, frēzijas, narcises vai kāda prīmula podiņā. Var arī hiacintes, bet jārēķinās, ka tās spēcīgi smaržo. Rožu klēpji un metrus gari liliju kāti lai paliek mīļotajām sievietēm.
  • Klāt pie ziediem var pievienot kaut ko, kas mammai īpaši garšo, taču ņemot vērā arī viņas vajadzības un vecumu. Nevajadzētu cilvēkam ar lieko svaru vai diabētu dāvināt šokolādes konfekšu kastes. Tad jau labāk žāvētu vistiņu, kas, atbilstoši noformēta, ir gluži laba dāvana.
  • Ja padodas rokdarbi, var arī kaut ko no sirds radīt tieši mammai – kādu nelielu mēbeli, ja ir talants galdniecībā (tabureti, ķeblīti, spoguļa rāmi vai puķu plauktiņi). Vai vienkārši sevis darinātu apsveikuma kartīti.
  • Buču! Noteikti neaizmirstiet buču un kādu mīļu vārdu!

Kā atstāt iespaidu uz draudzeni?
Katrās attiecībās valda savi noteikti likumi. Varbūt jūs viens otram vispār neko nedāvināt. Varbūt dāvanas ir obligātas un ne mazākas par 100 eiro… Katrā mikropasaulē valda savi noteikumi, tāpēc svarīgi tos atcerēties arī šajā dienā. Varbūt draudzenei ir dziļa nepatika pret šo dienu? Tas viss ir jāņem vērā. Draudzeni iepriecināt var gluži vienkārši:

  • Ziedi – skaistas pavasara puķes dāsnā pušķī būs tieši tas, kas vajadzīgs.
  • Dāvanas – atšķirībā no Valentīndienas, Sieviešu diena nav īsti dāvanu pasniegšanas diena, bet, ja šķiet, ka draudzene varētu priecāties, nekad nevar nošaut greizi ar kādām rotaslietām – sudraba rokassprādzīte vai mazi pērļu auskariņi nebūt nav dārgi, bet atstās lielisku iespaidu!
  • Brokastis, pusdienas vai vakariņas – ikviena svinama diena kļūst krietni jaukāka, ja izdodas kopā, piemēram, pavakariņot. Nav pat obligāti sveču gaismā. Galvenais – lai ir nedaudz svinīgāk nekā parastā dienā. Skaistums ir vienkāršībā un laikā, ko veltat viens otram.
  • Ja ir laiks un iespējas, varat doties kādā kopīgā piedzīvojumā, piemēram, slēpot.

Kā pacelt spārnos mīļoto sievu?
Sievas, it īpaši tad, ja ir bērni, ikdiena parasti ir pārsātināta ar lielākiem un mazākiem darbiņiem – bērni jāsapoš skolai, brokastis, tīra māja un silts ēdiens. Tas viss prasa daudz laika un rūpju. Labākais veids, kā vīrs var iepriecināt sievu – uzņemties daļu rūpju (un ne tikai 8. martā). Ģimenes cilvēkiem ikkatra izraušanās no ikdienas jau ir svētki, tādēļ ir vērts padomāt par dažādām aktivitātēm ārpus mājas.

  • SPA – relaksējoša atpūta pieaugušo kompānijā.
  • Vakariņas restorānā – ideāls variants tiem, kam nedaudz slinkums uzņemties mājas rūpes – vakariņas restorānā pagatavos profesionāls pavārs, kā arī – trauki pēc tam nebūs jāmazgā.
  • Piedzīvojums – lāzertags, kartingi, izlaušanās istaba – tām, kam patīk aktīvā atpūta un izlādēties.
  • Ja sieva ir dzīvnieku mīļotāja, viņu varētu iepriecināt arī izjāde ar zirgu brīvā dabā.
  • Ziedi! Obligāti!

Foto: Shutterstock.com

Labākā dāvana meitai no tēva?
Tā kā Sieviešu dienā tiek runāts par vienlīdzību, labākais, kā tēvs var paust savas rūpes – parādīt meitai, ka arī viņā mīt spēks, ka viņa visu var. Piemērotākās dāvanas:

  • Grāmata – kādas spēcīgas un ievērojamas sievietes biogrāfija.
  • Darbarīku komplekts – ja meita jau ir izaugusi un dzīvo viena, šāda nedaudz ironiska dāvana var lieti noderēt.
  • Istabas augs – krāšņie ziedi lai paliek mīļotajām sievietēm, savukārt skaists istabas augs būs lieliski piemērots meitai.
  • Biļetes uz kādu izklaides pasākumu, teātri vai kino, izvēloties atbilstošu tēmu.
  • Dāvanu karte kādā kosmētikas veikalā – kaut arī sieviešu diena ir par vienlīdzību, un visas sievietes ir skaistas, sievietēm patīk arī parūpēties par sevi.

Kā sveikt kolēģes?
Ja sieviešu diena ienāk birojā, tā ir lieliska iespēja uzlabot omu dāmām un visu dienu būt labā tēla statusā. Nekas sarežģīts nav nepieciešams. Ziedi, kāds īpašs kārums. Un daži labi vārdi. Ja kolēģu ir daudz, var atnest vienu lielu ziedu pušķi un izdaiļot telpu. Var, protams, dāvināt pa vienam ziediņam katrai, bet reizēm tas ir nedaudz mulsinoši. Savukārt viens liels pušķis ar pavadošu tekstu vai kartīti, ka tas ir domāts visām daiļajām dāmām konkrētajā telpā, trāpīs tieši mērķī un neviena nejutīsies aizmirsta. Arī ar kārumiem nevajag pārspīlēt. Ņemot vērā, ka tuvojas pavasaris un visi domā par pludmales figūru, var atnest veselīgus kārumus bez miltiem un cukura – augļus, dabīgo augļu pastilas vai marmelādes.

Labas draudzenes iepriecināšana
Draudzenes ir savdabīga kategorija, tādēļ visvienkāršāk ir apsveikt mutiski. Vai vēl labāk – uzdāvināt ziedu podiņā. Un T kreklu ar kādu tematisku apdruku!

Sieviete sievietei
Kas gan labāk par otru sievieti zinās, kā iepriecināt un ielīksmot. Koncerts uz Čipendeiliem, vīna vakars, augļu grozs, ironiskas rotaslietas vai vienkārši forša pasmiešanās par to, cik gan grūti vai viegli ir būt sievietei.

Foto: Shutterstock.com

Kā rīkoties, ja ir labi nolūki, bet īsti nav iespēju?
Svarīgi atcerēties – sieviešu diena nav tie svētki, kur par varītēm jāiztukšo bankas konts un jāmētājas ar dārgām dāvanām. Gluži otrādi! Ziedi un pāris labu vārdu jau ir pilnīgi pietiekami jebkura veida attiecībās. Ja tomēr šī ir tā reize, kad iecerēts kaut kas īpašs un grandiozs, bet dienu pirms svētkiem finanses pieviļ, var līdzēt Credit24 piedāvātā kredītlīnija.
Kāpēc kredītlīnija ir labs finanšu plānošanas palīgs?
Kredītlīnija darbojas kā drošības spilvens tiem gadījumiem, kad tas ir nepieciešams. Par naudu nav jāmaksā nekādi procenti, kamēr tā netiek izmantota. To naudu, kas ir paņemta Credit24kredītlīnijas ietvaros, pēc tam var atdot ilgākā laika periodā līdz pat 36 mēnešiem, līdz ar to tas daudz mazāk ietekmē ikdienas finanses. Visērtāk ir pieejami aizdevumi internetā.
Ja arī jums šķiet, ka Sieviešu dienas svinēšanā noderētu neliela finanšu palīdzība, ielūkojieties Credit24.lv un piesakiet kredītlīniju tūlīt! Tas ir ātri, bez maksas un ar īpaši izdevīgiem nosacījumiem. Taču atcerieties – aizņemieties atbildīgi, izvērtējot savas iespējas un paredzot, kā tiks atmaksāts naudas aizdevums.

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.