2.2 C
Rīga
trešdien, 24 aprīlis, 2024

5 padomi, kā izplānot budžetam draudzīgu ceļojumu

 

Iestājoties atvaļinājumam, ikviens vēlas izvēdināt galvu un apskatīt jaunas vietas. Sākot no neskartas ziemeļvalstu dabas vai Rietumeiropas arhitektūras pērlēm un beidzot ar karstām un eksotiskām pludmalēm zemeslodes saulainajā pusē. Taču, ko darīt, ja ceļošanai atvēlētais budžets ir pieticīgs? Aizdevējs Ondo.lv ir apkopojis 5 noderīgus padomus, kas palīdzēs Tev noorganizēt maciņam draudzīgu ceļojumu jau šodien!


1. Ceļo individuāli

Lai gan tūrisma firmu sastādītie piedāvājumi ir vilinoši (un dažkārt šķiet drošāki nekā paša izvēlēts ceļš nezināmajā), komplektētiem ceļojumiem piemīt arī trūkumi. Piemēram:

  • ierobežotā programma – ceļojot grupā, Tev nāksies doties tur, kur rāda gids, ne paša deguns. Ceļojot individuāli, Tu pats varēsi izvēlēties apskates objektus un izvairīties no tā sauktajiem „tūristu slazdiem” – populārām apskates vietām, kas lielākoties ir pārpildītas ar cilvēkiem, kuri cenšas uzņemt tieši tās pašas fotogrāfijas, ko biji iecerējis Tu;

  • cena – tūrisma firmas savu biznesu nebūvē uz labdarības pamatiem. Daudzos gadījumos jau saplānots ceļojums var būt dārgāks kā paša sastādīta programma, jo ietver arī samaksu par gida pakalpojumiem, programmas izstrādē ieguldīto darbu u.t.t.

Lai izšķirtos par labu individuālam vai organizētam ceļojumam, pajautā sev, vai esi gatavs piemaksāt par komfortu – apziņu, ka Tavā vietā ceļojumu ir izveidojis speciālists. Ja nebaidies no izaicinājumiem un vari plānošanai atvēlēt nedaudz brīva laika, individuāls ceļojums noteikti saudzēs Tavas finanses.

Foto: Pixabay.com / rawpixel

 

2. Esi elastīgs!

Ja esi izvēlējies konkrētu galamērķi, iegādājies aviobiļetes laikus – vismaz pusgadu iepriekš – tad šo biļešu cena būs krietni zemāka.

Taču mēdz gadīties, ka ceļojuma galamērķis ir mazsvarīgāks par pašu ceļojumu. šādos gadījumos vari krietni ietaupīt, izvēloties neizpārdotos pēdējā brīža piedāvājumus. Tas attiecas gan uz tūrisma firmu sagatavotajiem piedāvājumiem, kuri, tuvojoties izbraukšanas datumam, bieži vien tiek nocenoti, gan uz aviobiļetēm, kuras, gluži kā karstus pīrādziņus, atlaižu mednieki iemanījušies „izķert” akciju laikā.

Lai nepalaistu garām izdevīgus piedāvājumus lidojumiem uz jebkuru pasaules vietu, aviobiļešu meklējumiem izmanto, piemēram, tādu servisu kā Skyscanner vai Google Flights biļešu meklētājus, kā arī pieraksties aviokompāniju jaunumu saņemšanai. Ātra reakcija šādos brīžos izšķir visu!

Atceries! Ja vēlies ietaupīt, izvēlies aviobiļetes ar pārsēšanos – to cena būs zemāka. Turklāt, lidojot ar netiešo reisu, Tev būs iespēja apciemot vēl kādu valsti!


3. Ceļo nesezonā 

Viens no populārākajiem veidiem, kā ietaupīt, ir ceļot brīžos, kad visi pārējie sēž mājās, skolas solos un birojos. Izvairies no biļešu pirkšanas:

  • skolēnu brīvdienās – Tu nebūsi vienīgais, kas dodas izbraucienā un biļešu cenas būs augstākas;

  • svētkos – piemēram, Ziemassvētku, Jaunā gada vai Lieldienu laikā;

  • nedēļas nogalēs – ja vien vari atļauties „tērēt” savas atvaļinājuma dienas, finansiāli izdevīgāka ceļošana būs darba dienu ietvaros. Lētākas biļetes izdosies noķert, piemēram, otrdienās, trešdienās un sestdienās;

  • karstajā” sezonā – pirms izvēlēties galamērķi, izpēti laikapstākļus. Vienmēr būs iespējams atrast kādu valsti, kurā arī šķietamajā nesezonā ir lielisks klimats (piemēram, Havaju salās Latvijas rudenī). Ceļojot Eiropas ietvaros, iegādājies biļetes, piemēram, oktobrī, kad lielais vasarnieku pūlis jau atgriezies mājās vai pēc Jaunā gada, kamēr siltā sezona vēl nav iestājusies. 

Foto: Pixabay.com / Free-Photos

 

4. Plāno, plāno un vēlreiz plāno!

Kornela universitātes pētījumā ir pierādījies, ka ne tikai pati ceļošana, bet arī ceļojuma plānošana cilvēkos vairo laimes izjūtu, pie tam – lielāku nekā, iegādājoties materiālas lietas. Taču labi izplānots ceļojums ne tikai sagādās prieku, bet palīdzēs arī ietaupīt. Gatavojot programmu un budžetu, noteikti pievērs uzmanību:

Transportam

Ja Tavs budžets ir neliels, galamērķī mēģini ieplānot apskates objektus un naktsmājas, tā, lai viss nepieciešamais būtu sasniedzams kājām.

Ja veicamie attālumi tomēr ir lielāki, laba alternatīva automašīnas īrei būs velosipēda īre – ne tikai lētāks, bet arī dabai un veselībai draudzīgāks risinājums.

Lai atrastu īrei piemērotus velosipēdus, izmanto, piemēram, Bikesharingworld.com karti ar atzīmētiem īres punktiem visā pasaulē.

Apskates objektiem

Pirms doties ceļā, izpēti, cik maksās ieeja iecerētajos apskates objektos. Tam lieti noderēs ceļotāju labākais draugs, serviss Tripadvisor, ko vari lejupielādēt arī savā viedtālrunī. Plānojot, atradīsi arī neskaitāmus muzejus un kultūras objektus, kuros ieeja ir bez maksas.

Foto: Pixabay.com / StockSnap

 

Naktsmājām

Atbilstoši izvēlētas naktsmājas ir viens no labākajiem veidiem, kā ietaupīt. Meklējot nakšņošanas iespējas, izmanto kādu no šiem servisiem:

  • booking.com – tradicionālo viesnīcas, dzīvokļa vai brīvdienu mājas rezervēšanas rīku, ko izmanto tūkstošiem ceļotāju visā pasaulē. Ja ceļo kopā ar draugu kompāniju, pievērs īpašu uzmanību dzīvokļu īres iespējām – dažos gadījumos tas būs pat lētāk nekā īrēt viesnīcas numuriņus. Un, protams, jautrāk;

  • airbnb.com – lietotāju izīrēto mājokļu apkopojumu. Te atradīsi visu, sākot no nelielas lauku mājiņas līdz elegantam studijas tipa dzīvoklim Londonas centrā;

  • couchsurfing.com – platformu, kas ļauj ceļot īpaši lēti, jo piedāvā izīrēt īslaicīgu gultas vietu pie cilvēkiem visā pasaulē. šī servisa pamatā ir viesmīlība – jo labākas atsauksmes par saimnieku, jo drošāka ceļošana. Turklāt tā ir lieliska iespēja iedraudzēties ar jauniem cilvēkiem un iepazīt valstis no cita skatupunkta.

Ja esi ieplānojis ceļot siltajā gadalaikā un neesi izvēlīgs, vari nakšņot kempingā vai teltī. Tiesa, vispirms būs jāiegulda nauda nepieciešamajā aprīkojumā un mugursomā.

Ēdināšanai

Ceļojot pa tūristu iecienītākajām vietām, nāksies sastapties ar krietnu uzcenojumu ne tikai suvenīriem, bet arī pārtikai un dzērieniem. Izvairies no restorāniem vai kafejnīcām, kas atrodas tūristu pārpildītajos rajonos. Iepērcies vietējā tirgū (neaizmirsti nedaudz pakaulēties) un nodrošinies ar svaigu, līdzi paņemamu pārtiku.

Ja tirgus nav pa ceļam, noderēs arī parasts lielveikals, kurā nopirkt visu nepieciešamo krietni lētāk.

Apdrošināšanai

Gadās, ka skopais tik tiešām maksā divreiz – ja plāno doties uz kādu tālu vai eksotisku zemi, apdomā iespēju iegādāties ceļojuma apdrošināšanu, lai nepieciešamības gadījumā tā nosegtu ar mantu nozaudēšanu vai ar veselības problēmām saistītus izdevumus.

Ceļojot Eiropas Savienības robežās, noteikti nokārto Eiropas veselības apdrošināšanas karti jeb EVAK – šis pakalpojums neko nemaksā un ceļojuma laikā nodrošinās Tev bezmaksas neatliekamo medicīnisko palīdzību un ārstēšanu, ja tāda būs nepieciešama.

Foto: Pixabay.com / 6091236

 

5. Apdomā prioritātes

Arī apjomīgu ceļojumu iespējams padarīt lētāku, ievērojot dažus trikus:

  • ceļo viegli – lidojot, iztiec ar rokas bagāžu, lai nenāktos piemaksāt arī par otru koferi;

  • iedraudzējies ar vietējiemiedzīvotājiem – tas palīdzēs ne tikai atklāt jaunus apskates objektus, bet arī ietaupīt naudu, uzzinot, par ko šajā valstī ir vērts maksāt papildus un par ko nē;

  • nepērc suvenīrus – atgriežoties mājās tie tikai krās putekļus uz plaukta. Ja velies saglabāt atmiņas no ceļojuma, iemūžini tās fotogrāfijās – tas neizmaksās neko un neaizņems lieku vietu mugursomā;

  • dod priekšroku bezmaksas aktivitātēm un apskates objektiem – mēdz sacīt, ka labākās lietas šajā dzīvē ir par brīvu. Piemēram, saulriets jūras krastā, Ziemeļblāzmas vērošana, vēršanās zvaigznēs augstu kalnos vai spirgta rīta pelde meža ezerā. Ceļojot, pats galvenais ir sajūtas, vai ne?

Ondo.lv novēl Tev iespaidiem bagātus vasaras ceļojumus!

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.