8.2 C
Rīga
piektdien, 29 marts, 2024

Sargi savu veselību festivālu laikā!

 

Nākamās nedēļas nogalē Positivus festivāls Salacgrīvā pulcēs daudzus tūkstošus cilvēku no visas Latvijas. Lai varētu izbaudīt festivāla programmu triju dienu garumā, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) mediķi aicina apmeklētājus festivāla laikā parūpēties arī par savu veselību un drošību.

Apģērbam ir nozīme – ņem vērā laika apstākļus. Tā kā festivāls norisinās trīs dienas un Latvijas vasara ir ļoti mainīga, būs labāk, ja būsi sagatavojies gan karstam un sausam, gan slapjam un vēsam laikam. Mēdz teikt, ka neesot sliktu laika apstākļu, ir tikai nepiemērots apģērbs, mēs vēl piebilstu – veselībai izšķirošs būs nevis apģērba stils, bet tā piemērotība laika apstākļiem. Karstā laikā velc saulainam un siltam laikam piemērotu apģērbu – vieglu, gaišu, ērtu un no dabīga materiāla (kokvilna, lins), kas ļauj ķermenim ‘elpot’. Izvēlies ērtus un gaisa caurlaidīgus apavus. Lai pasargātos no saules apdegumiem, lieto saules aizsargkrēmu. Neaizmirsti par galvassegu! Ja būs vēss un slapjš, paņem līdzi lietusmēteli, lai nesamirktu lietus gadījumā. Lai pasargātos no saaukstēšanās, paņem līdzi arī maiņas apģērbu un apavus, ko pārvilkt, ja tomēr nākas salīt.

Ja gribi veselīgi baudīt svētku programmu – padzeries ūdeni. Vislabāk gūt veldzi un saglabāt veselīgu možumu būs regulāri padzeroties ūdeni – veselam cilvēkam dienas laikā ieteicams izdzert aptuveni 2 litrus. Padzeries vēl pirms sāk mocīt slāpes. Atceries, alkohols (arī stipra kafija, tēja) pastiprina dehidratāciju jeb ķermeņa atūdeņošanos, kas rada tālākas veselības problēmas. Esi piesardzīgs, lietojot arī enerģijas dzērienus. Kā norāda Slimību profilakses un kontroles centra speciālisti – to regulāra lietošana vai lietošana kopā ar alkoholiskajiem dzērieniem var radīt ļoti nopietnus veselības traucējumus, kā arī tajos esošās sintētiskās krāsvielas var izraisīt alerģiskas reakcijas. Lai festivāla atmosfēru varētu izbaudīt visu triju dienu garumā – ievēro mērenību it visā!

Uzmanies no ērcēm! Tā kā festivāls norit zaļajā zonā, lieto ērces un odus atbaidošus līdzekļus. Ērces visbiežāk nokļūst uz cilvēka apaviem vai apģērba potīšu augstumā un tad pārvietojas, meklējot vietu, kur piesūkties. Dienas gaitā rūpīgi pārbaudi, vai uz drēbēm un ķermeņa nav ērces. Uz gaišām drēbēm ērce būs vieglāk pamanāma. Ja ērce tomēr ir piesūkusies, necenties noņemt pats, bet griezies pie mediķiem, kuri dežurēs festivāla norises vietā.

Skaties, ko ēd! Festivāla laikā uzmanies no bitēm un lapsenēm – Tev nemanot tā var nolaisties uz ēdiena vai iekļūt dzērienā. Kukaiņa dzēliens mutē var izraisīt mutes gļotādas un elpošanas ceļu tūsku un radīt nosmakšanas risku.

Neņem līdzi uz festivālu pārtiku, kas ātri bojājas, ja to neuzglabā ledusskapī (gaļu, pastētes, desu, zivis, kūkas ar krēmiem, piena produktus, salātus ar krējumu vai majonēzi u.c.).

Lai izvairītos no infekciju slimībām, regulāri mazgā rokas, izmanto mitrās salvetes vai līdzi paņemto roku dezinfekcijas līdzekli.

Par gremošanas un zarnu trakta infekciju var liecināt slikta dūša, sāpes vēderā, vemšana, caureja un paaugstināta ķermeņa temperatūra. Šādos gadījumos nekavējoties meklē pasākuma vietā dežurējošo mediķa palīdzību.

Ūdens tuvumā uzmanies pats un uzmani draugus! Esi piesardzīgs, dodoties peldēt. Ja vēlies dzīvot, neej ūdenī būdams iereibis. Nelec ūdenī no augstuma ne uz galvas, ne uz kājām. Neej peldēties naktī, īpaši nezināmās peldvietās, kā arī nepeldi viens pats. Ūdens tuvumā pieskati bērnus!

Ja Tev šobrīd jālieto kādi medikamenti, dodoties uz festivālu neizmirsti tos paņemt līdzi. Vislabāk jau iepriekš sagatavot atsevišķu somiņu, kurā ir:

• pietiekamā daudzumā nepieciešamie medikamenti, ja slimo ar kādu hronisku saslimšanu (cukura diabētu, astmu u.c.) vai pretalerģijas līdzekļi, ja mēdz būt alerģiska reakcija pēc bites vai lapsenes dzēlieniem, kādiem pārtikas produktiem vai citiem alergēniem;

• higiēnas un aizsardzības līdzekļi – saules aizsargkrēms, līdzekļi pret kukaiņiem (odiem, ērcēm), roku dezinfekcijas gels, mitrās salvetes, personīgās higiēnas piederumi.

Tā kā festivāls notiek brīvā dabā – skaties zem kājām, lai izvairītos no traumām, staigājot par nelīdzenām vietām, starp koku saknēm, slidenām sūnām u.c.

Atvēli pietiekamu laiku arī miegam, lai atgūtu spēkus, enerģiju un varētu izbaudīt festivāla mūziku un tā burvību! Turies kopā ar savējiem un pieskati arī draugus.

Ja festivāla laikā pasliktinās pašsajūta vai gūta trauma, meklē kādu no medicīniskajiem punktiem – norises vietā būs iespēja saņemt palīdzību pirmās palīdzības punktos, speciālā mediķu teltī un ātrās palīdzības brigāžu mašīnās.

Festivāla organizatori arī aicina – nepametiet savus draugus! Ja kāds ir pārlieku lielā reibumā, noteikti neatstājiet viņu vienu pašu festivāla teritorijā vai arī automašīnā. Nepieciešamības gadījumā pēc palīdzības vērsieties pie tuvākā apsarga.

Devītais Positivus festivāls, kas no 17. līdz 19. jūlijam norisināsies Salacgrīvas Zvejnieku parkā, kā ierasts, būs notikums visiem augstvērtīgas mūzikas un traku ballīšu cienītājiem.

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.