-0.1 C
Rīga
sestdien, 20 aprīlis, 2024

Kontrastiem bagātā Singapūra

 

Ceļojumu uz Singapūru atcerēsies ikviens, kurš kaut reizi mūžā to apmeklējis. Āzijai tik ļoti neraksturīgā valsts pievilina tūristu miljonus, gādājot par koncentrētu izklaidi un elpu aizraujošiem skatiem. Sakārtotas vides cienītājiem Singapūra būs īstā vieta, kur pavadīt atvaļinājumu.

Singapūra sagaida tropiski karsta un mitra. Jau pēc desmit minūtēm, kas pavadītas šajā valstī, saprotu, ka tā ir neredzēti tīra un kārtīga. Un ne velti – Singapūras ielās un sabiedriskajā transportā nedrīkst ne ēst ne dzert, savukārt par košļājamās gumijas nosviešanu zemē valstī draud krietni liels naudas sods. Iespējams, tieši bargo sodu dēļ ielas ir sakoptas un vide tik ļoti atšķirīga no citām Āzijas valstīm. Izrādās, Singapūra – valsts, kas ir daudz mazāka par Rīgas rajonu, ir kā maza miniatūra pasaule. Tajā iespējams atrast krāsainus un sajūtu pārbagātus indiešu un ķīniešu rajonus, kā arī blakus tiem debesskrāpjus, kas atgādina Ņujorkas centru.

Arhitektūras brīnumi
Ieraugot Singapūras debesskrāpjus, ne vienam vien no efektīvā skata aizrausies elpa. Iebraucot pilsētas centrā, paveras prātam neaptverams skats – it kā vienviet būtu realizētas vistrakākās arhitektūras idejas. Noteikti ir vērts tuvāk izpētīt augstāko panorāmas ratu pasaulē Singapore Flyer. Skaidrā laikā no šī 165 m augstā rata iespējams saskatīt pat Malaiziju un Indonēziju! Vairāk informācijas par šo izklaidi atradīsi www.singaporeflyer.com. Taču uzmanības vērta ir neviena vien Singapūras celtne. Art Science muzejs, veidots lotosa zieda formā un pārsteidzošā Esplanade – Theatres on the Bay ēka, kas raisa asociācijas ar savdabīgu tropisku augli, kļūs par ikviena modernās arhitektūras cienītāja intereses objektu.

Elpu aizraujoši skati
Tomēr nepārspējamākā celtne, šķiet, ir Marina Bay Sands – trīs augstceltnes, kas augšpusē savienotas milzīgā kuģa formā. Ēka koncentrē visu, ko vien labas izklaides cienītāji varētu meklēt. Viesnīcas, bāri, kafejnīcas, kazino, muzeji, iepirkšanās centri un pat dārzi un peldbaseins uz jumta – singapūrieši realizējuši pat pašas pārdrošākās idejas. Marina Bay Sands pavisam noteikti ir īstā vieta, kur pavadīt neaizmirstamu nedēļas nogali. Cenas, protams, iespaidīgas, tomēr viesnīcā pavadīto laiku tu atcerēsies visu mūžu. Ielūkojies www.marinabaysands.com.

Apciemo pilsētas simbolu
Singapura tulkojumā no malajiešu valodas nozīmē Lauvu pilsēta. Turklāt vietējie iedzīvotāji to pilnībā attaisnojuši, par godu pilsētai uzstādot statuju vārdā Merlions. Simbols, ar kuru singapūrieši tik ļoti lepojas, ir mītisks varonis, lauvas un nāriņas hibrīds. Ikdienā pie tā pulcējas tik daudz tūristu un interesentu, ka nereti pat ir grūti atrast brīvu vietu, lai netraucēti nofotografētos Merliona fonā. Tomēr tas pilnīgi noteikti ir jāredz katram pilsētas viesim.

Labākā vieta stilīgām ballītēm
Klīstot pa Singapūras rajonu Colonial Distric, patiešām grūti iztēloties, ka šī superstilīgā vieta tikai pirms divsimt gadiem bijusi vien mazs zvejnieku ciemats. Tagad te pulcējas pasaules veiksmīgākie, bagātākie un pievilcīgākie biznesmeņi. Tāpēc tieši šī pilsētas daļa būs īstā, kur darba dienas vakarā kopā ar draudzeni bārā malkot kādu kokteili un apspriest, kurš no tikko atbraukušā Porsche izkāpušais vīrietis ir visiekārojamākais. Noteikti jāaplūko ikoniskais Raffles Hotel – 1887.gadā armēņu imigrantu celtā viesnīcas ēka joprojām ir Singapūras kvalitātes un firmas zīme. Šīs viesnīcas bārs būs piemērots, lai nobaudītu slaveno kokteili Singapūras slings, jo tas tika izgudrots tieši tur. Ielūkojies www.raffles.com/singapore!

Iepirkšanās fanēm
Savukārt, ja atvaļinājuma plānos esi iekļāvusi šopingu, tev būs lieliska iespēja ienirt Singapūras lielveikalu labirintos. Tos atradīsi centra rajonā, turklāt tik daudz, ka iepirkšanās baudas pietiks pat vairākām dienām. Tā kā iepirkšanās ir arī pašu vietējo iedzīvotāju vaļasprieks, veikalu piedāvājums ir patiešām daudzveidīgs – no plaša patēriņa precēm līdz pat augstas klases zīmolu veikaliem. Starp citu, katru gadu no maija beigām līdz pat vēlam jūlijam notiek Lielā Singapūras izpārdošana ar atlaidēm līdz pat 70%! www.greatsingaporesale.com.sg

Garšas daudzveidība

Sākotnēji ielas kafejnīcas indiešu vai ķīniešu rajonos var šķist ne īpaši pievilcīgas, taču tajās itin viss ir vislabākajā kārtībā!

Savukārt garšas kārpiņas Singapūrā iespējams palutināt uz katra stūra. Turklāt vislabākās ēstuves atrodamas tieši ielas malā. Tā kā pilsēta ir teju sterila, par tīrību uztraukties nevajadzēs. Piesēdi pirmajā ielas ēstuvē, kurā iespējams atrast brīvu galdiņu un pasūti jebko, ko redzi uz blakussēdētāju šķīvjiem un tu nebūsi vīlusies. Viss top no svaigiem produktiem, kuri iegādāti blakus esošajā tirdziņā, turklāt ēdienu cenas ir pa kabatai katram. Īpašu garšu daudzveidību atradīsi indiešu un ķīniešu rajonos – tie ar savu smaržu tūristus pievilina jau no liela attāluma. Noteikti iegriezies arī ielas tirgotāju uzkodu stendos hawker stalls!

Dabas skaistums

Tiem ceļotājiem, kas labāk jūtas tuvāk dabai, noteikti jāaizbrauc uz Singapūras botānisko dārzu. Tā kā metro satiksme ir vienkārši saprotama un arī autobusi kursē pēc ērtas shēmas, botānisko dārzu nebūs grūti atrast. Ieeja tajā ir bez maksas un dārzs ir atvērts katru dienu no pieciem rītā līdz pat pusnaktij. Milzīgajā teritorijā atradīsi gan biezus tropu mežus, gan arī dīķus, kuros dzīvo milzumdaudz bruņurupuču. Dabas daudzveidība tevi pārsteigs! Botāniskā dārza teritorijā atrodas arī Orhideju dārzs, kurā tiek audzētas pat pašas retākās šo ziedu šķirnes. Ieeja tajā maksās aptuveni trīs latus, tomēr krāšņums, ko tur redzēsi, pavisam noteikti būs šīs samaksas vērts. Pat pēc divām tur pavadītām stundām gribas joprojām klīst pa šaurajām taciņām, kuras iekļauj neredzētu krāsu un formu orhidejas. Orhideju dārza darba laiks ir no pusdeviņiem rītā līdz 7 vakarā. Informāciju par botānisko dārzu atradīsi adresē www.sbg.org.sg.

Nakts safari un zoo
Zooloģiskais dārzs un nakts safari Singapūrā ir jāizbauda katram dabas mīļotājam. Tas iekārtots tā, lai maksimāli nojauktu robežas starp dzīvniekiem un cilvēkiem. Staigājot pa zooloģisko dārzu, reizēm pat šķiet, ka esi nokļuvis nevis ierobežotā teritorijā, bet gan dabā pie dzīvniekiem – jo tie ir visapkārt, turklāt pēc iespējas autentiskākos apstākļos. Vēl spilgtākas emocijas piedzīvosi nakts safari, kas atvērts katru dienu no pusastoņiem vakarā līdz pusnaktij. Staigājot pa teritoriju un dzirdot skaļās nakts skaņas, patiešām šķiet, ka esi nokļuvusi īstā safari dažu soļu attālumā no dzīvniekiem. Ieskaties www.nightsafari.com.sg!

Teksts un foto: Anda Bīriņa

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Iepriekšējais raksts2.09.13.
Nākamais rakstsSen nerakstīta dienasgrāmata