10.3 C
Rīga
ceturtdien, 28 marts, 2024

Modes un dizaina metropole Kopenhāgena

 

Kopenhāgenas iedzīvotāji mīl savu pilsētu, un par lielisku to uzskata arī iebraucēji. Šķietami vēsā un vējainā Dānijas galvaspilsēta ir īsta kosmopolītu paradīze. Atkarībā no ceļojuma mērķa šeit vari izbaudīt jebko – iepazīt mākslu un modi, mesties mutuļojošā naktsdzīvē vai arī nodoties tikpat mierīgam un veselīgam dzīvesveidam kā vairākums vietējo.

Stils un elegance
Viena no galvenajām Kopenhāgenas iezīmēm ir mode un dizains. Pilsētā ar to sastopamies ik uz soļa – gan iespaidīgajā arhitektūrā, gan dāņu elegancē un spējā izvēlēties īpaši pievilcīgus un unikālus interjera risinājumus. Runājot par eleganci, šķiet, tieši dabiskais dāņu šarms un spēja ģērbties tiešām moderni apliecina, ka Kopenhāgena ir Skandināvijas modes industrijas galvaspilsēta. Teju ik dienu te iespējams apskatīt kādu modes vai dizaina izstādi. Ja tu plāno ceļojumu uz Kopenhāgenu un vēlies smelties iedvesmu, ielūkojies Dāņu dizaina centra mājas lapā en.ddc.dk – tur varēsi uzzināt visu par aktualitātēm un gaidāmajiem notikumiem.

Šopings visām gaumēm
Iepirkšanās iespējas Kopenhāgenā ir neizsmeļamas. Šī pilsēta ir īsta paradīze gan tiem, kuri meklē maciņam draudzīgu šopingu, gan augstās modes cienītājiem. Daudzie dāņu interjera un modes dizaineri ir parūpējušies, lai iepirkšanās Kopenhāgenā būtu patiesa bauda – modes un interjera veikalu te netrūkst. Noteikti iegriezies Georg Jensen, Royal Copenhagen Porcelain un Holmegaard Glass Crystal zīmolu keramikas, stikla priekšmetu un rotaslietu veikalos. Tos, tāpat kā daudzus citus, atradīsi slavenākajā Kopenhāgenas šopinga ielā Strøget.

Ko ir vērts izbaudīt
Kopenhāgenai kā pilsētai ar senu vēsturi ir ko piedāvāt arī muzeju, apskates objektu un ievērības cienīgu vietu ziņā. Ja vien tev ir pāris stundas laika, aizej uz slaveno pilsētas kanālu Nyhavn un starp daudzām krāsainajām mājām atrodi ēku Nr. 18, kurā dzīvojis Hanss Kristians Andersens. Turpat varēsi nopirkt kafiju, ko nesteidzīgi malkot, sēžot vecajā ostmalā un vērojot tur noenkurotās burulaivas. Šo senāko, 17. gs. 70. gados celto, ostas daļu iespējams aplūkot arī no neskaitāmajām āra kafejnīcām, kas rindojas gar kanāla malām. Starp citu, Kopenhāgena iepriecinās arī izsmalcinātus gardēžus – pilsētā ir vairāki Michelin zvaigžņu restorāni.

Mazā Nāriņa
Esot Kopenhāgenā, noteikti jāaplūko Mazā Nāriņa (tā gan atrodas diezgan patālu no pilsētas centra). Pie Nāriņas vari doties ar sabiedrisko transportu vai arī lēnā, vairāk nekā stundu garā pastaigā. Tiesa gan, ieraugot slaveno skulptūru, tevi (tāpat kā mani) var pārņemt vilšanās – tā ir tik maza! Tomēr tūristus tas nemulsina  – lai nofotografētos pie nāriņas, var nākties pat stāvēt rindā.

Kristiānija
Uz šo Kopenhāgenas rajonu vari doties, ja esi pietiekami drosmīga un vēlies ieraudzīt pilsētu no citas puses. Paši Kristiānijas iedzīvotāji to sauc par Green Light District – tā ir kā pilsēta pilsētā, kurā joprojām valda hipiji, nevis likums. Lai gan dāņu policija šo rajonu mēģinājusi “iztīrīt” jau vairākas reizes, sabiedrības spiediena dēļ tas nav izdevies. Ja izlem apmeklēt Kristiāniju, ņem vērā – tās galvenais likums ir “Nekādu fotogrāfiju!”, bet vietējo iedzīvotāju ieteikums  – “Have fun, don’t run!” (Priecājies, neskrien!)

Zaļā dzīvesveida piekritējām
Ja iestājies par veselīgu un aktīvu dzīvesveidu, aplūko pilsētu, dodoties izbraucienā ar velosipēdu vai skriešanas tūrē. Tā būs iespēja iepazīt Kopenhāgenu gida pavadībā, izvēloties sev piemērotu maršrutu un skriešanas tempu. Plašākai informācijai ieskaties lapā running-copenhagen.dk.

Teksts un foto: Anda Bīriņa

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.