15.3 C
Rīga
ceturtdien, 28 marts, 2024

Trīs izcilas skrējējas un viņu skriešanas maršruti − izvēlies sev piemērotāko!

 

Vasara ir īpaši piemērots laiks, lai apvienotu veselīgo ar patīkamo un jaunatklātu Rīgu no pavisam cita skatu punkta. Mēs pārliecinājāmies, ka, dzīvojot pilsētā, ir iespējams gan izbaudīt tās urbāno ainavu, gan atrast mežu, dabu un svaigu gaisu viegli sasniedzamā attālumā. Piedāvājam trīs profesionālu skrējēju iecienītus un pārbaudītus maršrutus dažādās Rīgas vietās. Trīs izcilas skrējējas − Anita Kažemāka, Zanda Zariņa-Rešetina un Madara Muižniece, trīs maršruti un trīs distances –tev atliek vien izvēlēties!

Anita Kažemāka. Juglas mežs. 17 km

Foto: Publicitātes

Latvijas labākā garo distanču skrējēja Anita Kažemāka savus ikdienas treniņus pilsētā ieplāno tā, lai distancē nebūtu papildu šķēršļu, kas liktu apstāties, proti, izvēloties skrējienu Juglas mežā, nav jāuztraucas par intensīvu satiksmi vai gājēju pārpildītām ielām.

Skrējiens mežā nodrošina iespēju ne tikai pilnībā koncentrēties skrējienam, bet ir arī perfekta vide domu sakārtošanai un iespējai ieklausīties savā ķermenī – elpošanā un sirds ritmā. Ne velti skriešanu bieži sauc par sava veida meditāciju. Pavadot vismaz 30 minūtes vienatnē ar sevi, ir iespējams nodrošināt kvalitatīvu atslodzi no ikdienas domām, veltīt laiku tikai sev un pat pieņemt nozīmīgus lēmumus.

Skriešana sniedz arī jaunas sajūtas un pastiprina maņas – spilgtāk izjūtam gadalaiku maiņu un smaržas. Anita uzsver, ka treniņu procesa dažādošanai tajos ir jāiekļauj visi skriešanas segumi − gan asfalts, gan zemes ceļi un meža takas, gan arī stadions. Tomēr nedrīkst aizmirst, ka skriešana pa asfaltu ir neatņemama maratonistu treniņu daļa, jo tieši pa šādu segumu sportisti skrien sacensībās.Tādēļ ideāls skrējiena noslēgums vai starts var būt arī pilsētvidē. Tas ļauj izbaudīt vienu no šī demokrātiskā sporta veida galvenajām priekšrocībām −pārkāpjot savas mājas slieksnim, tava sporta zāle ir visur. Savukārt skrienot pa mežu, segums ir mīkstāks un tam ir labas amortizācijas spējas, līdz ar to samazinās slodze, kā arī potīšu un ceļgalu locītavu un mugurkaula traumu gūšanas risks.

 

Zanda Zariņa-Rešetina. Biķernieku mežs. 8 km

Foto: Publicitātes

Skriešanas treneres Zandas Zariņas-Rešetinas ikdienas skrējiena maršruts ir Biķernieku mežs un tā apkārtne − šāda kombinācija ļauj izjust pilsētvides kontrastus.

Viņa uzskata, ka katram skrējējam vēlams dažādot savu treniņu programmu – mainot gan distanci, gan intensitāti, jo ilgstoši skrienot vienu un to pašu distanci, organisms ātri pielāgojas slodzei. Vecrīgas bruģētās ieliņas, majestātiskais klusais centrs un urbānā Andrejsala − viena maršruta ietvaros ir iespējams sajust pilsētas dažādo atmosfēru un neuztraukties, ka vienveidīgi treniņi var sabojāt skriešanas prieku. 

Arī izvēloties Biķernieku mežu, ir iespējams izvairīties gan no fiziskas, gan no emocionālas rutīnas. Te iespējams izbaudīt mierīgu skrējienu gar ezeru vai gluži pretēji − augstākas intensitātes izaicinājumus meža taku mainīgajā reljefā. Šeit iespējamas arī vairākas izskrieto apļu variācijas.

Zanda atzīst, ka bieži izvēlas skriet kompānijā. Tam ir vairāki ieguvumi. Pirmkārt, skrējiens kompānijā ir labs socializēšanās veids, iespēja satikt un iepazīt sev līdzīgi domājušus cilvēkus. Otrkārt, dalība grupu treniņos ir vērtīga pieredzes apmaiņa, kas ļauj ne tikai paraudzīties uz līdz šim padarīto treniņu procesā, bet arī gūt iedvesmu un zināšanas no citiem skrējējiem: „Kopā trenējoties, manuprāt, ir lielāka motivācija neizlaist treniņus, kā arī rodas veselīga sāncensība − daudzi savā starpā pat sacenšas noskrietajā kilometrāžā,” Zanda papildina ieguvumu sarakstu.

Madara Muižniece. Ķīpsala. 5,65 km

Foto: Publicitātes

Savukārt adidas Runners (AR) skriešanas kluba kapteine Madara Muižniece iesaka atklāt Ķīpsalu. Maršruts ir īpašs ne tikai ar skatu uz Vecrīgas panorāmu un brīnišķīgi restaurēto koka arhitektūru, bet arī ar iespēju dažu minūšu laikā nonākt pavisam citā pasaulē. Skrējiens tiek uzsākts AR galvenajā mītnē(Citadeles ielā 2), tālāk tiek šķērsots Vanšu tilts un tad, atkarībā no maršruta garuma, tiek izmests loks pa kontrastiem pilno Ķīpsalu, bet aplis noslēdzas atkal Daugavas labajā krastā.

Šis maršruts īsā laika sprīdī ļauj piedzīvot un ieraudzīt gan pilsētas urbāno ainavu, gan pavisam mierīgu un klusu atmosfēru Ķīpsalas mazajās ieliņās. Īpašu noskaņu piešķir arī ūdens tuvums. Šis maršruts būs laba izvēle iesācējiem. Veicot 5 km distanci regulāri, pareizi un atbilstoši fiziskajai sagatavotībai, ilgtermiņā ievērojami uzlabosies pašsajūta un dzīves kvalitāte. Maršruta pluss ir arī skaidri definētais starts un finišs, kas būs drošs atsauces punkts visa skrējiena laikā.

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.