6.8 C
Rīga
ceturtdien, 25 aprīlis, 2024

Nobaudi 5 vasaras produktus lieliskai pašsajūtai

 

11062144_1605731153000520_368406929719732802_n

Dietologs pastāstīja mums, kurus produktus jāiekļauj uzturā karstā vasaras laikā, lai justos labi.

Ūdens

Vasarā jūsu organisms patērē vairāk šķidruma, nekā jebkurā citā gadalaikā, tāpēc ir jāizdzer vismaz 2 l tīra ūdens dienā. Svīšanas laikā kopā ar šķidrumu no organisma izdalās arī minerālvielas, kuras nevar uzņemt tikai ar tīru ūdeni. Šajā gadījumā palīdzēs morsi, svaigi spiestās sulas, zupas u.c. Galvenais ir atcerēties, ka kopsummā jāsanāk ne mazāk par 2—2,5 l šķidruma dienā.

Skābpiena produkti

Kefīrs, rjaženka, rūgušpiens lieliski remdē slāpes, bet bifidokefīrs palīdz saglabāt normālu zarnu mikrofloru. Skābpiena produkti lieliski kombinējas ar augļiem un ogām – ideāli vasaras periodam. Arī beduīni tuksnesī slāpju remdēšanai ūdens vietā izmanto saskābušu kazas pienu.

Augļi un dārzeņi

Pasaules Veselības organizācija iesaka lietot vairāk par 5 porcijām augļu un dārzeņu dienā. Labākais risinājums karstās dienas vidū – arbūza vai melones šķēlīte, gurķis un selerija. Produkti, kas satur maz kaloriju un daudz šķidruma, ir nepieciešami mūsu organismam sāta sajūtas uzturēšanai un atsvaidzinošam efektam. Nevajadzētu aizmirst arī par āboliem jebkurā veidā. Dabīgas augļu sulas satur vitamīnus, minerālvielas, mikroelementus un fitonutrientus. Piemēram, ābolu sula papildina kālija rezerves.

Zaļumi

Vasaras laikā mūsu uzturā parādās vairāk zaļumu: dilles, pētersīļi, koriandrs, skābenes, spināti, lociņi. Tie ir ļoti veselīgi mūsu organismam, jo satur daudz dažādu vitamīnu, selēnu, fluoru, cinku, kāliju, fosforu, magniju, kā arī glikozīdus, flavonoīdus un inulīnu. Nemēģiniet saprast, kas tie tādi ir, vienkārši noticiet – zaļumi ir ļoti veselīgi!

Jūras veltes un putnu gaļa

Karstā laikā sarkano gaļu labāk ir aizvietot pret zivi, jūras veltēm un putnu gaļu. Atteikties pavisam no gaļas produktiem arī nevajadzētu, jo tie ir dzelzs un neaizvietojamo aminoskābju avots.

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.