5.3 C
Rīga
sestdien, 27 aprīlis, 2024

HUMORĪGI – sliktas ziņas kaķu mīļotājiem: 12 iemesli, kāpēc tavs mīlulis patiešām ir īsts kretīns

 

7. Ja tu nomirsti vienā telpā ar kaķi, tas nešaubīdamies sāks tevi ēst

Amerikas Tiesu medicīnas ekspertu konferencē 1992. gadā izskanēja šausminošs ziņojums: kāds no dalībniekiem prezentēja atklājumu, ka tad, ja cilvēki, kas dzīvojuši vieni ar saviem mīluļiem, mājās negaidīti nomirst, var paiet vairākas dienas, pirms nāve tiek atklāta. Ēdiena bļodiņas vairs neviens nepiepilda, un dzīvnieki sāk izjust badu. Paies vairākas dienas, un tie sāks ēst saimnieka nedzīvo ķermeni. Tomēr kaķis pagaidīs vien dienu vai divas. Šim fenomenam pat ir nosaukums: “pēcnāves plēsonība”.

8. Kaķi neizjūt saldu garšu, toties kaifo no slepkavošanas

Ciktāl izpētīts, kaķi ir vienīgie zīdītāji, kuriem nav pietiekami daudz garšas receptoru, lai sajustu saldu garšu. Viņiem trūkst 247 aminoskābju pamatpāru, kas veido gēna Tas1r2 DNS — tas ir svarīgākais gēns, kas izstrādā pareizo proteīnu saldas garšas atšķiršanai.

Turpretī kaķi spēj sagaršot adenzīna trifosfātu (ATP), savienojumu, kas apgādā ar enerģiju katru dzīvu šūnu, un tas nozīmē, ka tiem vairāk interesē citu dzīvnieku nekā saldumu izgaršošana (lasi: dzīva gaļa). Iespējams, ar to var vismaz daļēji izskaidrot kaķu neganto mednieku iedabu.

Izdevumā “Natural Communications Journal” 2013. gada janvārī publicētā rakstā teikts, ka kaķi nogalina 3,7 miljardus putnu un 20,7 miljardus mazāku dzīvnieku, tostarp peļu, kurmju un burunduku, gadā.

Citā pētījumā, kas veikts ASV Džordžijas Universitātē, video kameras tika piestiprinātas 60 kaķiem. Secinājums: viena trešdaļa kaķa dienas paiet nogalinot vai vismaz slepkavības mēģinājumos.

Reizēm kaķi nogalina prieka pēc, bet citreiz viņu mērķis ir atnest tev kādu dāvaniņu. Lai gan reizēm tie patiešām ir nopietni domāti mesli dominantajam kungam, tas var būt arī nicīgs atgādinājums par to, cik gan neveikls mazo radību slepkava esi tu pats.

9. Tev nākas satīrīt indīgās kaķa kakas

Kaķa tualetes tīrīšana nav tikai ikdienas mājas soļa sastāvdaļa — šis darbiņš var ietekmēt tavas smadzenes un veselību. Tava kaķa fekālijās var būt parazīts Toxoplasma gondii. Nonākot kontaktā ar to, tas retos gadījumos var izraizīt toksoplazmozi. Šai slimībai ir gripai līdzīgi simptomi, bet gadījumos, kad imūnsistēma ir novājināta, iznākums var būt arī letāls.

Toksoplazmozi arī saista ar dažām psihiskām saslimšanām, piemēram, šizofrēniju, depresiju un trauksmi. Mediķi brīdina grūtnieces, lai tās atturētos no kaķa kastītes tīrīšanas, lai nerastos lieki sarežģījumi, līdz pat spontānajam abortam.

Lasīt tālāk

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.