1.1 C
Rīga
otrdien, 19 marts, 2024

Triki, kā pagatavot gardu un sulīgu šašliku – ēdāji novērtēs!

 

Kā jau katram ēdienam virtuvē, arī šašlika pagatavošanai ir savas viltības. Vēsākā laikā to gatavo cepeškrāsnī vai uz pannas, bet labākais šašliks, protams, sanāk uz grila. Kā rīkoties, lai šašliks izdotos pēc iespējas gardāks?

-Daudzi jau zina, ka cepšanai vislabāk derēs čuguna grils.

-Attālumam starp gaļu un nokaitētām oglēm jābūt ne mazākam par 15 centimetriem.

-Lai marinēšanas process izdotos pēc iespējas labāks, izmanto stikla, māla vai emaljētu trauku. Nevajadzētu izmantot alumīnija katlu, jo šis metāls oksidējoties var reaģēt ar šķidrumiem un produktiem, krietni pabojājot garšu.

-Gaļai jābūt svaigai, sulīgai, „jaunai” un ne pārāk treknai (ja gatavo cūkgaļu).

-Kad gaļa cepas, to ik pa brīdim pārlej ar marinādi vai ūdeni, kas sajaukts ar citrona sulu (50:50).

– Pirms cepšanas iesmi vai restes kārtīgi jāieziež ar eļļu, pēc tam nedaudz jāuzsilda.

-Gaļas gabaliņiem nevajadzētu būt pārāk lieliem, citādi tie kārtīgi neizcepsies.

-Mazākos gabaliņus uz iesma liek galos, bet lielākos un treknākos – vidū.

-Lai gaļa izceptos pēc iespējas vienmērīgāk, salipušos gabaliņus ik pa laikam atdala vienu no otra.

-Ja ir vēlēšanās, starp gabaliņiem var ielikt arī sīpolu vai saldās paprikas gredzensu.

-Iesmus ar šašlika gabaliņiem izvieto pēc iespējas tuvāk vienu otram. Tas nedaudz apslāpēs degšanu, vairāk dūmos, kas padarīs šašliku vēl garšīgāku. Kamēr gaļa cepas, iesmi noteikti vienu vai divas reizes jāapgroza, bet ne biežāk, lai gaļa nekļūtu pārāk sausa.

-Ja gaļas sula ir caurspīdīga, ēdienu var droši celt galdā. Rozīga sula liecina par to, ka šašliks vēl nav gatavs. Ja sulas nav vispār, atgadījies pats sliktākais; gaļa ir pārkaltusi un diez ko ēdama nebūs.

-Šašliku cepšanai der tikai lapu koku (ozola, liepas, bērza) un augļu koku (ķiršu koka, bumbieres, ābeles, plūmes un citu) malka. Skujkoku malka ar sveķaino koksni sabojās gaļas garšu un aromātu, padarīs to rūgtu, un marināde nespēs to novērst. Turklāt malkai jābūt sausai. Mūsdienās malku veiksmīgi var aizstāt ar gatavām oglēm, kas vienmēr ir pārdošanā.

 

Autors: Dieviete.lv

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.